Χάος στους καταυλισμούς και επεισόδια

Ανεξέλεγκτη τείνει να γίνει η κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό σε όλη τη χώρα

Χθες αυξήθηκε και πάλι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν στα ελληνικά νησιά, (766 άτομα) παρά τις πρόσκαιρες ελπίδες από τον αντίστοιχο μικρό προχθεσινό αριθμό (192).

Την ίδια ώρα ο εκνευρισμός μεταξύ των εγκλωβισμένων, εντός της ελληνικής επικράτειας προσφύγων και μεταναστών, αυξάνεται. Χθες στη Ειδομένη οι παραμένοντες εκεί συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ «παίζοντας» πετροπόλεμο μαζί τους, ενώ στη Χίο, στο πρώην Hotspot και νυν κέντρο προσωρινής κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός Χίου, μετανάστες από Ιράν και Αφγανιστάν συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να  βγουν ακόμη και μαχαίρια.

Στην Ειδομένη η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει  τους αλληλέγγυους και ορισμένες «περίεργες» ΜΚΟ που ξεφυτρώνουν από το πουθενά και επί της ουσίας ελέγχουν την περιοχή.

Τα χθεσινά επεισόδια στα σύνορα με την ΠΓΔΜ που έγιναν επειδή η αστυνομία προσήγαγε Ιταλίδα ακτιβίστρια είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί.

Επί της ουσίας το αρμόδιο υπουργείο αφού άφησε τους αλληλέγγυους να «κάνουν παιχνίδι» στην Ειδομένη, κάτι που ήταν πολιτική της επιλογή, τώρα τρέχει και δεν φτάνει ώστε να ενημερώσει τους εγκλωβισμένους εκεί αλλά και να στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Βαλκανικός διάδρομος είναι πλέον κλειστός.

Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρήσει να κάνει σήμερα και στον Πειραιά όπου δικηγόροι και μεταφραστές θα προσπαθήσουν να πείσουν τους ανθρώπους εκεί να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα προσωρινής διαμονής.