Η Ατζελίνα πήγε Μαξίμου για ραντεβού με Τσίπρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε στις 5 το απόγευμα η Αντζελίνα Τζολί και Πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας

 

jol01

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε στις 5 το απόγευμα η Αντζελίνα Τζολί και Πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η διάσημη ηθοποιός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην χώρα μας, ενώ νωρίτερα την Τετάρτη, επισκέφτηκε μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τον καταυλισμό στον Ελαιώνα, αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα το αν θα μεταβεί στην Ειδομένη.

Η Αντζελίνα Τζολί έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 10 το πρωί. Προερχόμενη από τον Λίβανο προσγειώθηκε με learjet στον χώρο των VIP στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και φιλοξενήθηκε για περίπου μιάμιση ώρα στο κτίριο της Γενικής Αεροπορίας.

Η σταρ του Χόλιγουντ, βρέθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι σχεδόν από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη συνέχεια πήγε στον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα.

Στον Πειραιά, πάντως, επικράτησε πανικός αμέσως μόλις έγινε γνωστή η άφιξη της ηθοποιού και εκατοντάδες μετανάστες σκαρφάλωσαν παντού για να καταφέρουν να δουν για λίγα λεπτά την Τζολί. Επίσης, ένταση επικράτησε μεταξύ των φωτογράφων και των φωτορεπόρτερ που προσπάθησαν να πάρουν μια δήλωση ή να τραβήξουν μια φωτογραφία της ηθοποιού και λίγο έλειψε να ποδοπατηθούν.

Μεταξύ άλλων, όμως, κατά την παραμονή της στο λιμάνι, η ηθοποιός μίλησε με προσφυγόπουλα, στα οποία και είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι αισθάνεται ευτυχισμένη που βρέθηκε δίπλα τους.

Στην πύλη Ε1, συνάντησε, μέσα σε κοντέινερ, μία οικογένεια Αφγανών προσφύγων, οι οποίοι της περιέγραψαν τους λόγους για τους οποίους έφυγαν από την πατρίδα τους και της μίλησαν για το ταξίδι τους μέχρι την Ελλάδα. Στη συνέχεια, η δημοφιλής ηθοποιός συνομίλησε με πρόσφυγες που την περίμεναν έξω από το κοντέινερ. Μία πρόσφυγας από τη Συρία μόλις την είδε ξέσπασε σε κλάματα και η Τζολί τής χάιδεψε τα χέρια και αγκάλιασε το δύο μηνών ανιψάκι που κρατούσε στην αγκαλιά της.
«Βρίσκομαι εδώ για να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης»

«Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης», δηλώνει η πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί για την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα εκ μέρους του ΟΗΕ.

 

«Αναμένω με ενδιαφέρον να συναντήσω τις αρχές, τους εταίρους και τους εθελοντές που εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων», υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η διάσημη ηθοποιός, ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας.

Η Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα εκ μέρους του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η ειδική απεσταλμένη θα επαναλάβει τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας προς την Ελλάδα όσον αφορά την προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση.

 

Επίσης, όπως σημειώνεται, η κ. Τζολί «θα εκφράσει την εκτίμησή της για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν φθάσει στις ακτές των νησιών της έπειτα από επικίνδυνα, δύσκολα, και ορισμένες φορές, μοιραία ταξίδια».

 

Η ειδική απεσταλμένη πρόκειται επίσης να συμμετάσχει στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο στη Γενεύη με θέμα τις νόμιμες οδούς που μπορούν να έχουν οι Σύροι πρόσφυγες, όπως η επανεγκατάσταση, τα προγράμματα υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι ιδιωτικές χορηγίες, η οικογενειακή επανένωση, οι υποτροφίες για σπουδές και τα προγράμματα εργασιακής κινητικότητας.