Η Σύρια που έπαιξε πιάνο στις λάσπες της Ειδομένης

Ένα κορίτσι από τη Συρία έπαιξε άγγιξε μετά από τρία χρόνια το αγαπημένο της όργανο

Εδώ και μέρες ο ακτιβιστής καλλιτέχνης Άι Γουέι Γουέι βρίσκεται ανάμεσα στους πρόσφυγες της Ειδομένης και καταγράφει με βίντεο τη ζωή και τις συνθήκες. Δεν έχει απομακρυνθεί λεπτό. Μιλά με όλους και συγκινήθηκε από την ιστορία της 24χρονης Νουρ αλ Χιζάμ, από την εμπόλεμη Συρία που βρίσκεται δίπλα στον φράχτη που τη χωρίζει από το καλύτερο αύριο που ονειρεύεται.

Ο Άι Γουέι Γουέι εγκατέστησε ένα ολόλευκο πιάνο και το κορίτσι από τη Συρία κάθισε στη μέση ενός χωραφιού και έπαιξε μετά από τρία χρόνια που είχε να δει και να αγγίξει πιάνο. Οι νότες ξεχύθηκαν πάνω από τις τέντες, μέσα στη βροχή και τη λάσπη σαν βάλσαμο. Οι θεατές σταμάτησαν για να ακούσουν σε αυτή τη διαφορετική αυτοσχέδια συναυλία τις ανακουφιστικές νότες.

Η νεαρή πιανίστρια συνοδευόταν από τους γονείς της, Σάνα και Νάσερ, και άλλους πρόσφυγες του καταυλισμού, και υπό το βλέμμα δεκάδων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων από κάθε γωνιά του πλανήτη, έβαλε σχεδόν τρομαγμένη τα δάχτυλά της πάνω στο πιάνο και άρχισε να παίζει μία από τις αγαπημένες της μελωδίες. Κάθε φορά που σταματούσε για να θυμηθεί τον σκοπό, ξανάρχιζε από την αρχή με μεγαλύτερο πάθος, ενώ η συγκίνηση ήταν έκδηλη στο πρόσωπό της.

Η Νουρ έφτασε στην Ελλάδα από την πόλη Ντέιρ Εζόρ της Συρίας, και βρίσκεται στην Ειδομένη μετά από μια περιπέτεια ετών που την κρατά μακριά από τον σύζυγό της, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Γερμανία.

“Ελπίζω ότι θα επικρατήσει τελικά ειρήνη στη Συρία και ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα και να να ζήσουν ελεύθεροι. Και πως οι άνθρωποι εδώ, που υποφέρουν όπως εγώ, δεν θα συνεχίσουν να υποφέρουν” είπε στους δημοσιογράφους.