Δημοσίευμα Guardian για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Σύμφωνα με τον Guardian η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα μεθαύριο Παρασκευή Σχέδιο Έκθεσης

Σύμφωνα με τον Guardian η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα μεθαύριο Παρασκευή Σχέδιο Έκθεσης στο οποίο θα καλούνται τα κράτη-μέλη να άρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα πριν από το τέλος του έτους (γίνεται λόγος για τον Νοέμβρη), προκειμένου να σωθεί η ζώνη Σένγκεν ωστόσο θα σημειώνεται πως αν η Ελλάδα αποτύχει να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα μέχρι τον προσεχή Μάιο κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Σένγκεν.

Aν η Ελλάδα αποτύχει να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα μέχρι τον προσεχή Μάιο υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί εκτός Σένγκεν

Στην έκθεση θα σημειώνεται ότι «Είναι πλέον καιρός για τα κράτη μέλη να ενώσουν τις προσπάθειές τους προς το κοινό συμφέρον για τη διαφύλαξη ενός από τα κορυφαία επιτεύγματα της Ένωσης». Ο στόχος της Επιτροπής για την άρση των ελέγχων στα σύνορα είναι αυτό να γίνει μέχρι το Νοέμβρη του 2016.

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα του Guardian η Κομισιόν παρεμβαίνει τρία μόλις εικοσιτετράωρα πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα και θα είναι η πρώτη φορά που σε επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο θα γίνεται αναφορά στην πιθανότητα εξόδου ενός κράτους-μέλους και συγκεκριμένα της Ελλάδας από τη Σένγκεν.