Οπλα & εκρηκτικά σε πλοίο στο λιμάνι της Σούδας

Χιλιάδες όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά μεταφέρει το φορτηγό πλοίο Trader , το οποίο ακινητοποιήθηκε στα Χανιά

xiliades-opla-ekriktika-se-ploio-sto-limani-tis-soudas.w_l

Χιλιάδες όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά μεταφέρει το φορτηγό πλοίο Trader (KUKI BOY προηγούμενη ονομασία), με σημαία Τόγκο, το οποίο ακινητοποιήθηκε από στελέχη του Λιμεναρχείου Χανίων, έπειτα από πληροφορίες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, για το ύποπτο φορτίο του. Το πλοίο που μεταφέρει έξι κοντέινερ, οδηγήθηκε στο λιμάνι της Σούδας.

Δύο από τα εμπορευματοκιβώτια εξετάζονται ως ύποπτα. Το συγκεκριμένο πλοίο φαίνεται να έχει νόμιμο φορτίο όπλα, ωστόσο στελέχη των τελωνειακών αρχών εξετάζουν αν υπάρχουν συνοδευτικά έγγραφα για το σύνολο του οπλισμού. Η διαδρομή του σύμφωνα με πληροφορίες ήταν από το λιμάνι της Μερσίνης, στη Σμύρνη και από εκεί στο Λίβανο και τις νοτιοανατολικές ακτές της Αφρικής.

Έχει 11μελές πλήρωμα, εκ των οποίων έξι από τη Συρία, τέσσερις από την Ινδία και ένας από τον Λίβανο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο λιμάνι της Σούδας δεν υπάρχει ανυψωτικό μηχάνημα-γερανός τόσο μεγάλης έλξης προκειμένου να εκφορτώσει τα ύποπτα κοντέινερ και υπάρχει η πιθανότητα μετακίνησης του πλοίου στο λιμάνι του Ηρακλείου προκειμένου να γίνει εκεί ο έλεγχος φορτίου και παραστατικών μεταφοράς. Πηγές του Λιμενικού Σώματος, αναφέρουν ότι το πλοίο μεταφέρει πολλές χιλιάδες όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικά, για τα οποία εξετάζεται ποιά από αυτά έχουν νόμιμα παραστατικά μεταφοράς και ποιά όχι.

Να σημειώσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, στα νότια της Κρήτης, πάλι μετά από πληροφορίες της ΕΥΠ, είχε ακινητοποιηθεί το φορτηγό πλοίο «Haddad 1», η διαχειρίστρια εταιρεία του οποίου βρισκόταν στη μαύρη λίστα εκείνων που διακινούν όπλα προς τη Συρία.

Σε δύο από τα συνολικά 14 εμπορευματοκιβώτια που βρίσκονταν στο πλοίο, είχαν βρεθεί 491.950 σφαίρες διαμετρήματος 9 χιλιοστών και περίπου 5.000 αστυνομικού τύπου καραμπίνες. Tα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου δεν ανέφεραν την ύπαρξη των ανευρεθέντων όπλων και πυρομαχικών, τα οποία ήταν κρυμμένα πίσω από απλό φορτίο (συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής).

Τα αμφίβολης γνησιότητας έγγραφα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω στο πλοίο εμφάνιζαν το «Haddad 1» ότι ανήκε σε εταιρεία με έδρα την Αίγυπτο, είχε τελικό προορισμό το λιμάνι Μισράτα της Λιβύης, καθώς και ότι τη φόρτωση και αποστολή του εμπορεύματος πραγματοποίησε εταιρεία που εδρεύει στην Αλεξανδρέττα (Iskenderun) της Τουρκίας.