Βρίσκεστε εδώ: Sportrikala.gr » ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ » Εκτός ελέγχου η κατάσταση από τον Πειραιά ως την Ειδομένη

Εκτός ελέγχου η κατάσταση από τον Πειραιά ως την Ειδομένη

 

 

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, με την προφορική

 

Η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ώστε να παραμείνει ανοιχτή η βαλκανική οδός, να αποδεικνύεται γράμμα κενό νόμου.

Οι πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά με καράβια στον Πειραιά προσπαθούν να συνεχίσουν με κάθε τρόπο, ακόμη και με τα πόδια, το ταξίδι τους προς την Ειδομένη. Ωστόσο η στάση των Σκοπιανών αρχών, που επί της ουσίας έχουν κλείσει τα σύνορα, προκαλεί έμφραγμα σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα μεταφέρονται με λεωφορεία οι Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ειδομένη, μετά την επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ από την αστυνομία.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το απόγευμα λίγο πριν από την άφιξη των προσφύγων στην Αθήνα θα αποφασιστεί σε ποιον από τους χώρους φιλοξενίας θα μεταφερθούν.

Αυτή την ώρα τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι πλήρη και ανάλογα με τις αποχωρήσεις φιλοξενούμενων που θα σημειωθούν σήμερα και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα γίνουν και οι ανάλογες τοποθετήσεις.

Το ίδιο θα συμβεί και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να κινηθούν προς τα σύνορα.

Η κυβέρνηση χθες το βράδυ αποφάσισε να μεταφέρει στο Σχιστό όσους πρόσφυγες καταφθάνουν στον Πειραιά. Ωστόσο όσοι πρόσφυγες κοιμήθηκαν χθες στο κέντρο μετεγκατάστασης σήμερα βγήκαν στο δρόμο με στόχο να φτάσουν με κάθε τρόπο στα σύνορα. Την ίδια ώρα Ελαιώνας, Ελληνικό και Σχιστό έχουν γεμίσει.

Ακόμη κι εκείνοι που η κυβέρνηση γυρνά πίσω στην Αθήνα από την Ειδομένη θέλουν με κάθε τρόπο να επιστρέψουν στα σύνορα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στα Τέμπη δίπλα στα τρακτέρ βρίσκονται εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στα σύνορα.

Αυτή τη στιγμή τα Σκόπια δέχονται πρόσφυγες με το σταγονόμετρο ενώ έχουν αποκλείσει κάθε πρόσβαση σε Αφγανούς παρά το γεγονός ότι ανήκουν στις τρεις χώρες οι πολίτες των οποίων δικαιούνται άσυλο εντός της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση αποφάσισε στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των Γ. Μουζάλα και Ν. Τόσκα, να προχωρήσει στη σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας στην Ειδομένη απομακρύνοντας τους Αφγανούς από τις σιδηροδρομικές γραμμές και μεταφέροντας εκατοντάδες μετανάστες πίσω στην Αθήνα με λεωφορεία συνοδεία περιπολικών της τροχαίας.

Παράλληλα αποφασίσθηκε να ανοίξει άρον άρον το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό ώστε να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν καθημερινά στον Πειραιά.

Οι Αφγανοί μετανάστες που βρίσκονταν στην Ειδομένη, μετά την επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ θα φθάσουν στην Αθήνα το απόγευμα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τότε θα αποφασιστεί σε ποιον από τους χώρους φιλοξενίας θα μεταφερθούν.

Αυτή την ώρα τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι πλήρη και ανάλογα με τις αποχωρήσεις φιλοξενούμενων που θα σημειωθούν σήμερα και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα γίνουν και οι ανάλογες τοποθετήσεις.

Το ίδιο θα συμβεί και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να κινηθούν προς τα σύνορα.

Περισσότεροι από 1000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στον Πειραιά

Στο πρώτο λιμάνι της χώρας η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Από το πρωί στον σταθμό του Πειραιά βρίσκονται περί τους 1000 πρόσφυγες και μετανάστες.  Πολλοί εκ των ανθρώπων αυτών διαθέτουν εισιτήρια για να μεταφερθούν με λεωφορεία στην Ειδομένη ενώ η αστυνομία απαγορεύει την αναχώρηση των πούλμαν.

Στον χώρο έχει στηθεί και ένα πρόχειρο κέντρο ταυτοποίησης προκειμένου να ελεγχθεί ποιοι εξ αυτών δικαιούνται να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ποιοι όχι γεγονός που αποδεικνύει ότι στα νησιά, τουλάχιστον σε αυτά που υπάρχουν hotspots, δεν γίνεται η είναι πλημμελής η ταυτοποίησή τους.

Συντάκτης

Άρθρα : 16766
web: www.sportrikala.gr - E-mail: sportrikala@sportrikala.gr

© Sportrikala.gr | Κατασκευή ιστοσελίδας Plushost.gr

Scroll to top