Πήραν στο κυνηγητό τους βουλευτές του Σύριζα

ImageHandler.ashx

Σε Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη τους έδιωξαν κακήν-κακώς με άγριους προπηλακισμούς

Στην κόπωση από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των αγροτών, σε συνδυασμό με το δέλεαρ των “βελτιώσεων στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό”, επαφίεται το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση μετά την κορύφωση του Σαββάτου.

Παρά την αυτοπεποίθηση που θέλει να εκπέμπει η ηγεσία της κυβέρνησης, είναι έντονη η ανησυχία από το πολιτικό κόστος των παρατεταμένων κινητοποιήσεων. Οι καθημερινές εκφράσεις διαμαρτυρίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και οι επιθέσεις και οι προπηλακισμοί των βουλευτών του από αγανακτισμένους αγρότες, δίνουν το σήμα ότι όχι απλώς το κυβερνών κόμμα έχασε σημαντικά ερείσματα στον αγροτικό χώρο, που το είχαν στηρίξει από το 2012 και μετά, αλλά ότι είναι από δύσκολο εώς αδύνατο να τα ανακτήσει.

Ενώ ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο Μαξίξμου, οι αγρότες συνεδριάζουν στα μπλόκα όλης της χώρας για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους και κυρίως το έαν θα ανταποκριθούν στην νέα έκκληση για διάλογο.

Εν τω μεταξύ πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφεται δυσαρέσκεια για τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς των δύο καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών, Γιώργου Κατρούγκαλου και Βαγγέλη Αποστόλου αλλά και ενίων στελεχών όπως ο Νίκος Φίλης που με τις δηλώσεις τους ρίχνουν λάδι στην φωτιά, όταν η γραμμή είναι ψυχραιμία και διαλλακτικότητα.

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην “Αυγή” δήλωσε ότι  αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές γης, και τους απηύθηνε ξανά πρόσκληση σε διάλογο, ώστε «να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις».

Έκκληση απηύθηναν και οι υπουργοί Βαγγέλης Αποστόλου και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός Γεωργίας προαναγγέλλει βελτιωτικές κινήσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, πρωτοβουλίες για την αγορά των αγροτικών προϊόντων και θεσμικές αλλαγές για να αρθούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές. Ο κ. Κουρουμπλής, κάλεσε τους αγρότες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, λέγοντας ότι όλα είναι συζητήσιμα. Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα, όπως και ότι «αν δεν έρθουν, αναλαμβάνουν την ευθύνη».

Πάντως η κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι ακριβώς θα προτείνει στους αγρότες και παραπέμπει στην παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα καταθέσει την βελτιωτική της πρόταση όταν οι αγρότες προσέλθουν στο τραπέζι του διάλογου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται χαμηλότερη αφετηρία για την σταδιακή μετάβαση στον συντελεστή του 20% επί των εισοδημάτων τους για τις ασφαλιστικές εισφορές. Αν και δεν είναι σαφές αν παραμένει ο ορίζοντας του 2019, αντί για την παράταση μέχρι το 2020 που είχε αρχικά διαρρεύσει, οι συντελεστές μοιάζει να διαμορφώνονται ως εξής: 12% για το 2017, 14% για το 2018 και 20% για το 2019. Η παρούσα πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας την περασμένη εβδομάδα δεν απέκλεισε την διατήρηση τριών ταμείων που αφήνει περιθώρια για τον ΟΓΑ.

Καθημερινές αποδοκιμασίες

Το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι από το μέσο την εβδομάδας θα αρχίσει η ύφεση στα μπλόκα των αγροτών, ωστόσο η κοινοβουλευτική ομάδα ανησυχεί για την ένταση και την τροπή που έχουν πάρει οι αντιδράσεις των αγροτών εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με πορείες πολιτιτών που καταλήγουν στα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ανά την χώρα, όπως πχ στην Καλαμάτα, είναι συχνές, όπως και οι αποδοκιμασίες συγκεκριμένων βουλευτών. Στην Κοζάνη χρειάστηκε να παρέμβει η αστυνομία για να αποχωρήσουν από την συνέντευξη Τύπου που έδιναν οι τέσσερις βουλευτές Δημήτρης Δημητριάδης,  Θέμης Μουμουλίδης,  Ιωάννης Θεοφύλακτος και  Γιώργος Ντζιμάνης υπό τις σκαιές αποδοκιμασίες συγκεντρωμένων αγροτών.