Σφοδρή σύγκρουση στην Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού

ImageHandler.ashx

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες διεξάγεται στην Βουλή με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον τρόπο ορισμού του αριθμού των καναλιών.

Η κατάσταση ξέφυγε κατά την διάρκεια ομιλίας του κ. Ανδρέα Λοβέρδου όταν απευθυνόμενος προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά του είπε: «Δεν είστε υπουργός Β. Κορέας και δεν θα επιτρέψουμε σε υπουργό να μετατρέψει το κοινοβούλιο σε χουντικό κοινοβούλιο να μετατρέψει την χώρα σε χώρα που δεν έχει σχέση με τα δικαιώματα». Αμέσως, ο υπουργός σηκώθηκε και διαμαρτυρήθηκε έντονα με αποτέλεσμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να του απαντήσει σκληρά: «Είσαι άσχετος. Να καθίσεις κατω. Ντροπή σου. Είσαι άσχετος. Να μιλάς καλά σε εμένα. Εδώ δεν θα τραμπουκίζεις. Πέντε χρόνια σας έχουμε υποστεί δεν μας φοβίζετε».

Στην συνέχεια όταν έλαβε τον λόγο ο υπουργός απάντησε στον κ. Λοβέρδο λέγοντας «υπάρχουν φράσεις που ακολουθούν τους πολιτικούς. Για τον δικό σας αυτοσεβασμό να ανακαλέσετε τα περι χουντικού κοινοβουλευτισμού» ενώ υποστήριξε ότι «αν έφερνα νυχτερινή τροπολογία για την παράταση των αδειών και της κατάστασης που επικρατεί τότε δεν θα είχατε πρόβλημα».

<span itemprop=”name” content=”kabgaga”></span> <span itemprop=”description” content=””></span> <span itemprop=”duration” content=”109″></span> <span itemprop=”thumbnail” content=”http://pthemavodp.edgesuite.net/p/787781/sp/78778100/thumbnail/entry_id/1_swmqg1n7/version/100000/acv/101″></span> <span itemprop=”width” content=”600″></span> <span itemprop=”height” content=”480″></span>

Να σημειωθεί ότι ο υπουργος Επικρατείας Νικος Παππας σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαδικασία αλλα και να επανέλθουν οι πιθανότητες συγκρότησης ΕΣΡ απο την Βουλη κατέθεσε ρύθμιση που προβλέπει πως ο αριθμός των καναλιών θα εγκρίνεται απο την εθνικη αντιπροσωπεία μετα απο δίκη του εισήγηση.

Ωστόσο η αντιπολίτευση θεωρεί προσχηματική την ενέργεια του υπουργού και ζητά να περάσουν όλες οι σχετικές αρμοδιότητες – και ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών – στην ανεξάρτητη αρχή.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Μάκης Βορίδης έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας της διάταξης μιλώντας για «κλαυσίγελο καθώς αυτό που έχει κατατεθεί είναι για γέλια και κλάματα». Το αίτημα ωστόσο καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Υπερ ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων  και Χρυσή Αυγή ενώ το ΚΚΕ απείχε.

«Το Σύνταγμα ορίζει πως τον έλεγχο των αδειών τον καθορίζει το ΕΣΡ. Έρχεται ο κ. Παππάς και λέει ότι καταργεί το Σύνταγμα και θα καθορίζει τον αριθμό των αδειών. Το Συνταγμα έχει αποπολιτικοποιήσει κι έχει αποκομματικόποιήσει την όλη διαδικασία για αυτό την ανέθεσε στο ΕΣΡ. Με την τροπολογία ακυρώνετε πλήρως το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. Βάλτε τον αριθμό των αδειών στην τροπολογία κι εμείς θα ψηφίσουμε για την συγκρότηση του ΕΣΡ» είπε ο κ. Βορίδης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης δεν «στέκουν» και πως «η διάταξη που φέρνουμε αποκαθιστά την νομική ανωμαλία των τελευταίων 25 ετών».

Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι «βγάζετε τα μάτια σας και τα μάτια της χώρας. Οσα κάνετε οδεύουν προς την επιτροπή της ΕΕ. Όλα αυτά συνοψίζονται στο σποτάκι σταλινικού τύπου που δείξατε στο πανηγύρι σας. Δεν αντέχετε την κριτική» ενώ για τον κ. Παππά είπε: «Αυτός θέλει να βάλει χέρι στο ΜΜΕ για να παράγει μήνυμα κατά την βούλησή του. Να είναι «Πολωνία» να είναι βασικός μέτοχος και ότι θέλει. Υπάρχει πρόβλημα χωροταξικό στις συχνότητες; Η τεχνολογία παρέχει απεριόριστο χώρο».

Ν. Βούτσης: Ονειδος για τη Δημοκρατία το τηλεοπτικό παρελθόν

Με παρέμβασή του από τα βουλευτικά έδρανα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε την συνταγματικότητα της διάταξης ενώ αποκάλυψε και την πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης. «Μέσα από την ανάληψη ευθύνης από την Βουλή επιθυμούμε να αποσυμπιεστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από ενδεχόμενες πιέσεις που ασκούνται από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα ώστε την Δευτέρα στην Διάσκεψη, αποσυμπιεσμένοι από κάθε πίεση από οικονομικά συμφέροντα να μπορούν να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική συζήτηση για το ΕΣΡ» είπε ο κ. Βούτσης. Υπενθύμισε την περίοδο της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή λέγοντας «Υπάρχει παρελθόν που είναι όνειδος για την Δημοκρατία με την βαθύτατη υπονόμευση της κυβέρνησης Καραμανλή από λομπίστες  οικονομικών συμφερόντων που συνωθούνταν στις Βρυξέλλες για να καταπέσει ο νόμος περί βασικού μετόχου».

 

Ν. Δένδιας: Όποιος συμπλέει με την διαπλοκή το πληρώνει

Η Νέα Δημοκρατία προτάσσοντας τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις κατέθεσε δική της τροπολογία που προτείνει να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες – και ο καθορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών – στο ΕΣΡ. Ο κ. Νίκος Δένδιας είπε ότι «Αν υπάρχει μια παράταξη η οποία έχει το ηθικό δικαίωμα να λέει ότι υπήρξε θύμα της διαπλοκής είναι η Νέα Δημοκρατία για το θέμα του βασικού μετόχου» ενώ απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν σας είδα το 2007-2009 να έχετε την ίδια αντίδραση. Τότε συμπλέατε με τις φωνές της διαπλοκής. Όποιος συμπλέει με την διαπλοκή το πληρώνει. Δεν έχετε ηθικό δικαίωμα να μας κουνάτε το χέρι. Το παλέψαμε, ηττηθήκαμε και το πληρώσαμε. Δεν σας επιτρέπω ούτε να υπονοείτε σχέσεις Ν.Δ-διαπλοκής».

Εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε ότι το Ποτάμι θα είναι αρωγός της προσπάθειας κάθαρσης του τηλεοπτικού τοπίου. Υποστήριξε όμως ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι «αλυσιτελείς». «Είναι μια ακόμα διάταξη που δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές. Υποχρεώνετε τις ανεξάρτητες αρχές να συμμορφώνονται με τις υπουργικές αποφάσεις. Αυτό είναι καταπάτηση ανεξαρτήτων αρχών» είπε για να προσθέσει: «Σε τι συνίσταται η διαπλοκή; Στον καθορισμό του αριθμού των αδειών; Βάλτε προϋποθέσεις, ότι δεν μπορεί να έχει πάνω από μία ζημιογόνα χρήση. Βάλτε υποχρεώσεις για τον τρόπο δανειοδότησης. Εκεί είναι η βάση της διαπλοκής».

Σημείωσε τέλος: «Διάβασα ότι διαχειριστές και ιδιοκτήτες πτωχευμένων καναλιών πήγαν στο Μαξίμου. Εκεί είναι η διαπλοκή. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τον λαό ότι μπορεί να λύσει έστω και ένα πρόβλημα».

Ο κ. Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι η ΝΔ άλλαξε στάση στο ζήτημα αμέσως μετά την εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία υπονοώντας ότι ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης ως μέλος της Διάσκεψης είχε συναινέσει με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης διέψευσε τους ισχυρισμούς Μαντά λέγοντας ότι: «Σας παραπέμπω στα πρακτικά. Εκεί θα διαβάσετε ότι ως εκπρόσωπος της Ν.Δ έθεσα τις δύο προϋποθέσεις: να μην υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία και να μην αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής. Η σημερινή αιτίαση Ν.Δ αναφέρεται στην πρώτη προϋπόθεση».

Από την Ενωση Κεντρώων ο κ. Γιώργος Καρράς υποστήριξε ότι η τροπολογία «δεν έχει αντικείμενο και είναι ανεφάρμοστη».

Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση θα βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κλείνοντας τον κύκλο τοποθετήσεων επι της ένστασης συνταγματικότητας της τροπολογίας απάντησε στον κ. Λοβέρδο λέγοντας «υπάρχουν φράσεις που ακολουθούν τους πολιτικούς. Για τον δικό σας αυτοσεβασμό να ανακαλέσετε τα περι χουντικού κοινοβουλευτισμού» ενώ υποστήριξε ότι: «Αν έφερνα νυχτερινή τροπολογία για την παράταση των αδειών και της κατάστασης που επικρατεί τότε δεν θα είχατε πρόβλημα».

Ο υπουργός υποστήριξε για μια ακόμα φορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας ότι η πρακτική των απεριόριστων αδειών είναι «σαν να προσπαθεί κάποιος να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώους» ενώ επιτέθηκε προς την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας «Αυτός είναι ο βασικός καημός της ΝΔ. Να έχουμε απεριόριστο αριθμό αδειών».

Ο ίδιος απαρίθμησε τις ενέργειες που έχουν γίνει από την σημερνή κυβέρνηση λέγοντας ότι προωθείται ο διαγωνισμός για τις συχνότητες, καταλογίστηκαν τα τέλη συχνοτήτων και εφαρμόστηκε ο νόμος για την διαφήμιση που ήταν ανεφάρμοστος από το 2010.

Εξήγησε ότι με τον ψηφισμένο νόμο «η αρμοδιότητα του διαγωνισμού μένει στο ΕΣΡ» ενώ πρόσθεσε: «Αντιπαρέρχομαι την κριτική για υπουργό υπερκαναλάρχη. Αν η πρακτική μας είχε αυτό το σκοπό κάποιες από τις χυδαίες επιθέσεις θα τις αποτρέπαμε. Τουλάχιστον την χυδαιότητα και τον εμετό θα τον αποτρέπαμε».  Υποστήριξε ότι ο συνταγματικός νομοθέτης δεν επιβάλει τον καθορισμό του αριθμού των καναλιών να γίνεται από το ΕΣΡ ενώ ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης «είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και διαθέτει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα και θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση που δεν τιμά κανένα».