Σε μετωπική κυβέρνηση και αγρότες

Το Μέγαρο Μαξίμου που επιχειρεί να εμφανιστεί ψύχραιμο ζητά επιμόνως διάλογο

Καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους και προειδοποιούν ότι δεν θα υποχωρήσουν, η κυβέρνηση επιστρατεύει τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό για την απαξίωση των αγροτικών κινητοποιήσεων και αιτημάτων ενώ παράλληλα κάνει έκκληση για διάλογο σε όλα τα επίπεδα.

Το Μέγαρο Μαξίμου που επιχειρεί να εμφανιστεί ψύχραιμο ζητά επιμόνως διάλογο ενώ παράλληλα επιχειρεί να εμφανίσει τους αγροότες σαν ευνοημένους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που θέλουν να εξαιρεθούν από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και να τους φέρει αντιμέτωπους με το σύνολο της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό προβάλλει την άρνησή τους να φορολογηθούν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να “διαιωνιστεί η φοροδιαφυγή”. Ο Τρύφων Αλεξιάδης πάντως σε χθεσινή παρέμβασή του στην Βουλή δήλωσε: «Εμείς δεν φορολογούμε τους αγρότες με τεκμαρτό τρόπο, αλλά με λογιστικό. Έσοδα μείον έξοδα και στα έξοδα υπάρχουν και οι λειτουργικές δαπάνες, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές τους». Διευκρίνησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και «θα αλλάξουμε τον συντελεστή από 13% σε 16%». Οι αγρότες πάντως θεωρούν την αύξηση της φορολογίας τους σε συνάρτηση με την άνοδο του κόστους παραγωγής εξοντωτική.

Σήμερα η απάντηση των αγροτών 

Καθοριστικής σημασίας κρίνονται οι επόμενες ώρες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω.

Στις δύο συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί σε Σίνδο Θεσσαλονίκης και Νίκαια Λάρισας θα τεθεί εκ νέου ο συντονισμός και η μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ θα επιχειρηθεί η ένωση δυνάμεων. Σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών θα απαντήσουν στην πρόσκληση για συνάντηση που τους απηύθηνε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός. Αγρότες πάντως που βγαίνουν από το πρωί στα ΜΜΕ δηλώνουν «πρώτα να αποσύρει η κυβέρνηση το ασφαλιστικό και μετά θα πάμε σε διάλογο».

Διάλογο τους ζητά για το φορολογικό τους και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης “σε όποιο μπλόκο θέλουν, αρκεί να διασφαλίζονται οι συνθήκες του διαλόγου”. Μέχρι στιγμής πάντως οι αγρότες έχουν αντιμετωπίσει επιθετικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πάει στα μπλόκα σε μία προσπάθεια να τους προσεγγίσουν.  “Να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις” κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ ζήτησε να αναλογιστούν τι τους περιμένει αν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Σε δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ότι “δεν μπορεί να ζητούν να τα πάρει όλα πίσω η κυβέρνηση, την ώρα που υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις”.  Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είπε ότι «Επιμένουμε στον διάλογο με τους αγρότες, αλλά το πάρτι των αγροτοπατέρων θα τελειώσει» και υποστήριξε ότι “χωρίς τα κοινοτικά κονδύλια, την επόμενη 5ετία δεν υπάρχει ζωή στην ύπαιθρο”.

Οι αγροτές  από την πλευρά τους, ζητούν διάλογο από μηδενική βάση και για όλα τα ζητήματα: φορολογικό, ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής, για το κοκτέιλ των μέτρων δηλαδή, που εξανεμίζει το εισόδημά τους και σύμφωνα με τα όσα λένε οι εκπρόσωποί τους, εάν εφαρμοστεί οδηγεί χιλιάδες από αυτούς εκτός παραγωγής. Στο κάλεσμα συμμετοχής που εξέδωσαν τα 30 μπλόκα που συνεδρίασαν στα Τέμπη αναφέρεται: Οι αγρότες που είναι κινητοποιημένοι σε όλη την Eλλάδα, είναι στο δρόμο και στα μπλόκα, και με την παρουσία πολλών νέων να συμμετέχουν γιατί αγωνιούν  για το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας. Στη συνάντηση των μπλόκων του Σαββάτου στα Τέμπη, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα τρία βασικά αιτήματα: φορολογικό, ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής. Και με δεδομένο ότι αυτά δεν πρέπει να περάσουν, αποφάσισαν σε μια νέα συνάντηση την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, για μεγαλύτερη