Εκτός βάθρου η Εθνική πόλο

Στην τέταρτη θέση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έμεινε η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών.

 

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 13-10 από την Ουγγαρία στον «μικρό» τελικό της διοργάνωσης και δεν κατάφερε να ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού στο βάθρο των νικητών.

Η ελληνική ομάδα δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα του παιχνιδιού, ήταν τραγική κυρίως στην άμυνα και υπέκυψε στους Μαγυάρους, οι οποίοι δεν φάνηκαν και τόσο επηρεασμένοι από την ήττα από το Μαυροβούνιο, που τους στέρησε την πρόκριση στον τελικό και παράλληλα τους υποχρέωσε να διεκδικήσουν μέσω προολυμπιακού τουρνουά την πρόκριση στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η… κακή μέρα φάνηκε από το πρωί για την εθνική, που δέχθηκε γκολ με σουτ από την περιφέρεια (Βάμος), στην πρώτη κιόλας επίθεση του αγώνα. Αν και ο Βλαχόπουλος απαντησε άμεσα με τον ίδιο τρόπο, οι Ούγγροι κυριάρχησαν στη συνέχεια και πέτυχαν τρία αναπάντητα γκολ, καθώς αξιοποίησαν τις αποβολές που κέρδισαν και απέκοψαν τους Έλληνες φουνταριστούς, υποχρεώνοντας τους παίκτες του Θοδωρή Βλάχου να επιχειρούν «σκοτωμένα» σουτ από την περιφέρεια. Μετά τα μέσα της δεύτερης περιόδου, η Ουγγαρία πέτυχε άλλο ένα σερί 3-0, και μάλιστα μέσα σε ένα δίλεπτο, φτάνοντας το δείκτη του σκορ στο 8-3, πριν ο Μουρίκης μειώσει σε 8-4 στο τέλος του ημιχρόνου.

Η ελληνική άμυνα βελτιώθηκε κάπως στο τρίτο οκτάλεπτο (με τον Στέφανο Γαλανόπουλο να αντικαθιστά κάτω από τα δοκάρια τον Κώστα Φλέγκα), αλλά η διαφορά ήταν ήδη μεγάλη και οι Μαγυάροι, με την πολύ καλή και «διαβασμένη» άμυνά τους, διατήρησαν εύκολα το προβάδισμα ασφαλείας.

Ο Γιάννης Φουντούλης ήταν μπλοκαρισμένος για δεύτερη συνεχόμενο παιχνίδι (μάλιστα αποβλήθηκε με τρεις ποινές στην τελευταία περίοδο), ο Μανώλης Μυλωνάκης δεν βρήκε χώρους και έμειναν ο Άγγελος Βλαχόπουλος, ο Χρήστος Αφρουδάκης και ο Κώστας Μουρίκης να παλεύουν για να περιορίσουν την έκταση της ήττας. Κάτι που κατάφεραν στα τελευταία 100 δευτερόλεπτα, όταν με τρία αναπάντητα γκολ μείωσαν στο τελικό 13-10, κι ενώ ο Μπένεντεκ είχε αλλάξει τερματοφύλακα, δίνοντας χρόνο συμμετοχής στον αναπληρωματικό Μπιστριτσάνι.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και το παρθενικό μετάλλιο που έψαχνε η εθνική δεν ήρθε ούτε αυτή τη φορά. Η τέταρτη θέση ισοφαρίζει την καλύτερη παρουσία της ελληνικής ομάδας στην ιστορία της διοργάνωσης (1999, Φλωρεντία), αλλά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που υπήρχαν, ούτε στους στόχους που είχαν θέσει οι ίδιοι οι διεθνείς και το τεχνικό επιτελείο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι βέβαιο ότι επέστρεψε στην ελίτ του παγκοσμίου πόλο, θα πρέπει όμως να μελετήσει τι πήγε στραβά στα δύο τελευταία παιχνίδια ώστε να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη το καλοκαίρι στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Σε κάθε περίπτωση, η διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει η μεγάλη πρόκληση για τη συγκεκριμένη ομάδα.

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Βάμος (περιφέρεια), 1-1 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 1-2 Ντέκερ (π.π.), 1-3 Χοσνιάνσκι (π.π.), 1-4 Μάνχερτς (π.π.), 2-4 Βλαχόπουλος (π.π.), 2-5 Ντέκερ (π.π.), 3-5 Γεννηδουνιάς (π.π.), 3-6 Βάμος (περιφέρεια), 3-7 Χαράι (κόντρα), 3-8 Μάνχερτς (π.π.), 4-8 Μουρίκης (π.π.), 4-9 Μπάτορι (κόντρα), 5-9 Φουντούλης (π.π.), 5-10 Βάμος (π.π.), 5-11 Μπάτορι (π.π.), 6-11 Μουρίκης (φουνταριστός), 7-11 Βλαχόπουλος (π.π.), 7-12 Χαράι (φουνταριστός), 7-13 Χοσνιάνσκι (π.π.), 8-13 Αφρουδάκης (περιφέρεια), 9-13 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 10-13 Αφρουδάκης (π.π.).

Η εθνική είχε 6/12 με παίκτη παραπάνω, τρία γκολ από την περιφέρεια και ένα από θέση φουνταριστού. Η Ουγγαρία είχε 8/15 με παίκτη παραπάνω, δύο γκολ από την περιφέρεια, ένα από θέση φουνταριστού και δύο στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Δελακάς (6΄57΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα), ο Φουντούλης (5΄02΄΄ πριν το τέλος του ματς), ο Ποντικέας (1΄12΄΄ πριν τη λήξη της αναμέτρησης) και ο Χοσνιάνσκι (28΄΄ πριν το τέλος).

Διαιτητές: Σβαρτς (Ισραήλ), Κογκάνοφ (Αζερμπαϊτζάν)

Τα οκτάλεπτα: 2-4, 2-4, 1-2, 5-3

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος)
: Φλέγκας, Μυλωνάκης, Δερβίσης, Γεννηδουνιάς 1, Φουντούλης 1, Ποντικέας, Αφρουδάκης 2, Δελακάς, Μουρίκης 2, Κολόμβος, Γούνας, Βλαχόπουλος 4, Γαλανόπουλος

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Τίμπορ Μπένεντεκ)
: Νάγκι, Γκορ Νάγκι, Μπάτορι 2, Ερντέλι, Βάμος 3, Χοσνιάνσκι 2, Ντέκερ 2, Μάνχερτς 2, Ντάνιελ Βάργκα, Ντένες Βάργκα, Κις, Χαράι 2, Μπιστριτσάνι