Βρίσκεστε εδώ: Sportrikala.gr » ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ » Δεν γκρεμίζεται το «Απόστολος Νικολαΐδης»

Δεν γκρεμίζεται το «Απόστολος Νικολαΐδης»

Το «Απόστολος Νικολαΐδης» θα κατεδαφιστεί μόνο εφόσον κατασκευαστεί το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Βοτανικό.

1350145

 

 

Στην ερμηνεία των διατάξεων της Διπλής Ανάπλασης προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας μεν την προσφυγή του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αλλά καθιστώντας σαφές πως το «Απόστολος Νικολαΐδης» δεν πρόκειται να κατεδαφιστεί πριν την κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στο Βοτανικό (αν και όταν…). Με την διευκρίνηση αυτή, η Διπλή Ανάπλαση διατηρείται σε ισχύ, ενάντια στην επιθυμία της διοίκησης του ΑΟ.

Η απόφαση αφήνει εν μέρει ικανοποιημένο τον Παναθηναϊκό, επειδή από τη μία διασφαλίζει δια παν ενδεχόμενο ότι το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν γκρεμίζεται, αλλά από την άλλη το αίτημα του για την αντισυνταγματικότητα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απορρίφθηκε. Ακόμα, η ενημέρωση επισημαίνει ότι πρώτα πρέπει να κατασκευαστεί το γήπεδο ποδοσφαίρου και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, προτού εκδοθεί άδεια για την κατεδάφιση του «Απόστολος Νικολαϊδης».

Η εκπεφρασμένη θέση του Ερασιτέχνη είναι ότι η Διπλή Ανάπλαση με την τωρινή μορφή της δεν ωφελεί το σύλλογο και τα τμήματα του και έχει απαιτήσει την ακύρωση της με νόμο του κράτους, ώστε παράλληλα να αποχαρακτηριστεί και το οικόπεδο της Περιβόλας από χώρος πρασίνου.

Αναλυτικά η ενημέρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας:

«Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ερμηνεύοντας το νομοθετικό πλαίσιο της διπλής ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, αποφάνθηκε ότι η κατεδάφιση του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» του Παναθηναϊκού δεν συντελείται πριν την ολοκλήρωση των εργασιών οικοδόμησης του γηπέδου στο Βοτανικό στην περιοχή Ελαιώνας του Δήμου Αθηναίων.

Παράλληλα, το εν λόγω Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 205/2015 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του ΠΑΟ, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διπλής ανάπλασης.

Στην πράξη, ο Παναθηναϊκός ζητούσε να κατεδαφιστεί το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας μετά την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του νέου γηπέδου στον Ελαιώνα.

Στην προσφυγή του ο Παναθηναϊκός, υποστήριζε ότι από τις αλλαγές που έχουν γίνει διαδοχικά στο νομοθετικό πλαίσιο για τη διπλή ανάπλαση και την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2011, έχει δημιουργηθεί παρερμηνεία αναφορικά με το χρόνο κατεδάφισης του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του νέου γηπέδου στο Βοτανικό.

Ακόμη, ο Παναθηναϊκός υποστήριζε ότι από την νομοθεσία, προκύπτει ότι προηγείται η ολοκλήρωση της κατεδάφισης του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας και μετά εκδίδεται η άδεια λειτουργίας των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο Βοτανικό, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η τροπολογία που περιελήφθη στο άρθρο 3 του νόμου 4117/2013 η οποία αντικατέστησε διάταξη του προηγούμενου νόμου 3983/2011, «προβλέπει σαφώς, ότι κατεδάφιση (του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας) δεν συντελείται πριν την ολοκλήρωση των εργασιών οικοδόμησης του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή ανάπλασης ΙΙ» (Βοτανικός).

Επίσης, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του ΠΑΟ ότι κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η νομοθεσία περιορίζει τις αθλητικές δραστηριότητες του μόνο στα 7.500 τ.μ. και δεν προβλέπει ρητά ότι μπορεί να γίνει χρήση και του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου.

Αντίθετα, το ΣτΕ έκρινε ότι η αναφορά του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος σε αθλητικές εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ. του Σωματείου «δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η χρήση από αυτό και του γηπέδου ποδοσφαίρου».

Συντάκτης

Άρθρα : 16687
web: www.sportrikala.gr - E-mail: sportrikala@sportrikala.gr

© Sportrikala.gr | Κατασκευή ιστοσελίδας Plushost.gr

Scroll to top