Βρίσκεστε εδώ: Sportrikala.gr » ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΤΟΠΙΚΑ - ΑΓΟΡΑ » Φόβος από το «τσουνάμι» της κοινωνικής διαμαρτυρίας

Φόβος από το «τσουνάμι» της κοινωνικής διαμαρτυρίας

ImageHandler.ashx

 

Κοινωνία, δανειστές και αντιπολίτευση δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από το Μαξίμου

Οι κινητοποιήσεις των επιστημονικών συλλόγων της χώρας για το ασφαλιστικό χθες, στο κέντρο της Αθήνας με την συμμετοχή περισσοτέρων από 10.000 δικηγόρων, γιατρών, πολιτικών μηχανικών κ.α. προκάλεσαν έντονη ανησυχία στο Μαξίμου.

Η χθεσινή συγκυρία ουσιαστικά αποτέλεσε τη μικρή εικόνα των εμποδίων που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες για το ασφαλιστικό

Ήταν η πρώτη φορά κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης που η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών έβγαλε στους δρόμους το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Η χθεσινή συγκυρία ουσιαστικά αποτέλεσε τη μικρή εικόνα των εμποδίων που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες για το ασφαλιστικό: κινητοποιήσεις στους δρόμους αγροτών και επιστημονικών συλλόγων, πιέσεις από το τις Βρυξέλλες για νέα μέτρα και πιθανότατα νέες περικοπές στις βασικές συντάξεις και τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρακολουθεί κάθε κίνηση των κυβερνητικών στελεχών και να αποκαλύπτει τις κατά τη γνώμη της παρασπονδίες όπως έγινε χθες με τον διορισμό συγγενή του Αλέξη Τσίπρα σε υπουργικό γραφείο.

Η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες θα βρεθεί κυριολεκτικά στο «τρίγωνο του διαβόλου»: μεταξύ δυναμικών κινητοποιήσεων, πιέσεων από τους θεσμούς με την παρουσία του ΔΝΤ για νέα μέτρα όσον αφορά το ασφαλιστικό αλλά και την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τέλος με μία αντιπολίτευση που θα ψάχνει και την παραμικρή λεπτομέρεια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Έρχεται τσουνάμι κοινωνικών αντιδράσεων

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανησυχούν περισσότερο από το πλήθος και το πάθος που καταγράφηκαν στις χτεσινές κινητοποιήσεις των επιστημονικών συλλόγων της χώρας.

Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών.

Μετά τους επιστήμονες έρχονται οι αγρότες που φαίνονται διατεθειμένοι να κλείσουν ξανά εθνικούς δρόμους με τα τρακτέρ καθώς και τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που προετοιμάζουν αρχικά συλλαλητήριο αύριο Σάββατο, ως …προθέρμανση για τις κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες.

Όπως αναφέρει στο TheTOC.gr υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και το κόμμα θα πρέπει να αποφύγουν δηλώσεις του τύπου «συμφωνούμε με τις κινητοποιήσεις» και να επικεντρώσουν στην επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την πρόταση για το ασφαλιστικό».

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι στο κυβερνών κόμμα υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών καθώς τόσο οι επιστήμονες όσο και οι αγρότες αποτελούν κοινωνικές ομάδες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Στο χώρο των αγροτών αναδεικνύεται μία νέα γενιά συνδικαλιστών που χαρακτηρίζεται για τις γνώσεις και τον δυναμισμό που διαθέτει.

Αλλά και στα συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αναδεικνύονται νέα στελέχη στον συνδικαλιστικό χώρο τα οποία «γράφουν» τα πρώτα χιλιόμετρα ως συνδικαλιστές σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την χθεσινή πορεία των δικηγόρων και των γιατρών, η στάση μίας ομάδας 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αντιταχθεί στις αυξημένες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και από το μέγεθος των κινητοποιήσεων των αγροτών.

Το ΔΝΤ παραμένει και οι θεσμοί πιέζουν για νέα μέτρα

Μετά τα μπρος- πίσω για το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τις παρεμβάσεις Βερολίνου και Ουάσιγκτον για την διευθέτηση του θέματος, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος έβαλε την σφραγίδα του στο χτεσινό Eurogroup στο αίτημα για την παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα.

Και μπορεί να ξεχάστηκε η πρόθεση – τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων και διαρροών- της ελληνικής κυβέρνησης να …διώξει το ΔΝΤ η οποία διαμόρφωσε αρνητικό κλίμα μεταξύ της χώρας και των δανειστών, όμως το Ταμείο είναι παρόν και θέτει όρους για την παραμονή του όπως για παράδειγμα  δραστικότερα μέτρα τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας το 2016.

Οι εταίροι πιέζουν για νέα μέτρα ύψους 1,8 δις. ευρώ ενώ ξεκίνησαν και πάλι οι φωνές στις Βρυξέλλες που ζητούν να εφαρμοστεί εγκαίρως το πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Συντάκτης

Άρθρα : 16723
web: www.sportrikala.gr - E-mail: sportrikala@sportrikala.gr

© Sportrikala.gr | Κατασκευή ιστοσελίδας Plushost.gr

Scroll to top