« Η προπόνηση στο υψόμετρο» από τον Δημήτρη Σούλα

Ο κ. Δημήτριος Ελ. Σούλας  σε ομιλία ανέπτυξε το θέμα « Η προπόνηση στο υψόμετρο».

 

Πριν από μερικές μέρες, ο συμπολίτης Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων κ. Δημήτριος Ελ. Σούλας σε ειδική εκδήλωση είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα « Η προπόνηση στο υψόμετρο».
Την εκδήλωση αυτή οργάνωσε το τμήμα στίβου του Κολεγίου Αθηνών με την ευκαιρία της παραμονής των αθλητών του στα Τρίκαλα όπου παρέμειναν για να προετοιμαστούν εν όψει των αγωνιστικών υποχρεώσεών τους για την νέα περίοδο που ξεκινά σε λίγες μέρες. Πρέπει να αναφερθεί ότι το Κολέγιο Αθηνών επιλέγει εδώ και αρκετά χρόνια ως τόπο προετοιμασίας των αθλητών του τα Τρίκαλα.
Οι προπονητές της ομάδας, κύριοι Γιάννης Οικονόμου και Βασίλης Μόσχος προσκάλεσαν τον κ. Δ. Σούλα να αναπτύξει ένα θέμα που θα ήταν σχετικό με τις διαφοροποιήσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό του αθλητή κατά την διάρκεια της παραμονής του στο υψόμετρο και τα αγωνιστικά οφέλη που προκύπτουν μετά την επιστροφή των αθλητών στο επίπεδο της θάλασσας.
Στην εισήγησή του ο κ. Σούλας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους ποια υψόμετρα είναι τα πιο κατάλληλα για την προπόνηση των αθλητών και ιδιαίτερα για τους δρομείς ημιαντοχής-αντοχής, σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί κάποιος όταν επιλέξει το υψόμετρο ως μέσον προπόνησης, ποιες οι βιοχημικές διαφοροποιήσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό του αθλητή κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών και τι πρέπει να προσέξουν, ποια πρέπει να είναι η προπονητική επιβάρυνση και πως αυτή αλλάζει κατά την διάρκεια της παραμονής σ’ αυτό, ποια είναι η διάρκεια παραμονής στο υψόμετρο (η ελάχιστη και η μέγιστη). Ακόμη τι συμβαίνει στον οργανισμό του αθλητή ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή στο επίπεδο της θάλασσας και τέλος πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για την συμμετοχή του στους αγώνες.
Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Σούλας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις οι περισσότερες από τις οποίες ήταν σχετικές με το αν ο καθένας μπορεί να κάνει χρήση του υψομέτρου, αν το υψόμετρο ευεργετεί όλους τους αθλητές, πόσες μέρες μετά την κάθοδο από το υψόμετρο έχουμε τα καλύτερα προπονητικά – αγωνιστικά αποτελέσματα κ.λ.π.