Ισόβιος αποκλεισμός σε τρεις για το σκάνδαλο στην IAAF

Η επιτροπή Δεοντολογίας της IAAF ανακοίνωσε επίσης, ότι τιμώρησε με πενταετή αποκλεισμό από το άθλημα τον πρώην επικεφαλής

 

Ο πρώην επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου Βαλεντίν Μπαλακνίτσεφ, ο πρώην επικεφαλής εθνικός προπονητής Αλεξέι Μέλνικοφ και ο Πάπα Μασάτα Ντιάκ, γιος του προηγούμενου προέδρου της IAAF, Λαμίν Ντιάκ, τιμωρήθηκαν με ισόβιο αποκλεισμό από το άθλημα κατηγορούμενοι για διαφθορά.

Η επιτροπή Δεοντολογίας της IAAF ανακοίνωσε επίσης, ότι τιμώρησε με πενταετή αποκλεισμό από το άθλημα τον πρώην επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής κατά του ντόπινγκ, Γκαμπριέλ Ντολέ. Και οι τέσσερις διέπραξαν πολλαπλές παραβιάσεις των κανόνων αντι-ντόπινγκ και συμμετείχαν στην απόπειρα συγκάλυψης θετικών δειγμάτων αθλητών σε αναβολικά.

Οι απαγορεύσεις προέκυψαν μετά από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο οποίος διαπίστωσε την ύπαρξη διαδεδομένης κρατικής ανάμειξης σε υποθέσεις ντόπινγκ στη Ρωσία. Η έκθεση εγείρει αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία, στη μεγάλη παγκόσμια δύναμη του στίβου , να συμμετάσχει στη φετινή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Πολλές από τις κατηγορίες εμπλέκουν την Μαραθωνοδρόμο Λίλια Σομπούκοβα, η οποία πλήρωσε 600.000 δολάρια για συγκάλυψη υπόθεσης ντόπινγκ. Η ίδια όμως έδωσε στη συνέχεια στοιχεία στον WADA για το οργανωμένο ντόπινγκ στη χώρα, που οδήγησε στον αποκλεισμό της από τις διεθνείς διοργανώσεις του αθλήματος.

«Η επιτροπή θεωρεί ότι, υπό το φως των πορισμάτων της, ο Μπαλακνίτσεφ, ο Μέλνικοφ και ο Ντιάκ θα πρέπει να τιμωρηθούν με ισόβιο αποκλεισμό από κάθε περαιτέρω συμμετοχή με οποιοδήποτε τρόπο στο άθλημα του στίβου», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει. «Οποιεσδήποτε μικρότερες κυρώσεις δεν θα πληρούν τη σοβαρότητα των αδικημάτων τους. Στην υπόθεση του Ντολέ, επιβάλλεται επίσης η τιμωρά του, αλλά στην περίπτωσή του για πέντε χρόνια μόνο, αφού η εναντίον του κατηγορία είναι μόνο για παράλειψη. Μπαλακνίτσεφ και Ντιάκ θα πληρώσουν επίσης πρόστιμο 25.000 δολαρίων και 15.000 ο Μέλνικοφ.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων R-Sport μετέδωσε ότι ο Μπαλακνίτσεφ χαρακτήρισε την τιμωρία του ως πολιτική και σκοπεύει να καταθέσει έφεση.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα διεξάγεται έρευνα κατά στελεχών της IAAF και από τις γαλλικές αρχές και την Ιντερπόλ για δωροδοκία και διαφθορά, υποθέσεις από τις οποίες πιθανότατα θα υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις.

Την επόμενη Πέμπτη, ο WADA θα δώσει στη δημοσιότητα το δεύτερο μέρος της έρευνάς της για το ντόπινγκ και τη διαφθορά και αναμένεται να επικρίνει περαιτέρω τον ρόλο της IAAF, αφού καθυστέρησε την διαδικασία εν αναμονή της αστυνομικής έρευνας.