Αφιέρωμα του Basketblog στον Κόνγκερ

12373448_915079511933360_5449775512606428790_nΤο μπασκετικό σάιτ έκανε εκτενές ρεπορτάζ για το «λαβράκι» των Τρικάλων

Tα Τρίκαλα πανηγύρισαν το Σάββατο την τέταρτη νίκη τους στο πρωτάθλημα, επικρατώντας με 82-54 του Αρκαδικού σε αναμέτρηση για τη 10η αγωνιστική της Basket League. H oμάδα του Κώστα Φλεβαράκη, αποδίδοντας εξαιρετικά και στις δύο πλευρές του παρκέ πήρε σημαντική νίκη και πλέον με ρεκόρ 4-6 βρίσκεται στην 7η θέση της βαθμολογίας μαζί με τον ΠΑΟΚ και την Κηφισιά. Μάλιστα η διαφορά των 28 πόντων απέναντι στο νεοφώτιστο και άκρως μαχητικό συγκρότημα του Γιάννη Καστρίτη αποτελεί την τρίτη πιο ευρεία επικράτηση της ομάδας των Τρικάλων στην τριετή παρουσία τους στην κορυφαία κατηγορία, πίσω από 100-65 απέναντι στον Ίκαρο τη σεζόν 2013-14 και το 98-60  της περσινής αγωνιστικής περιόδου απέναντι στον Πανιώνιο. Ο κόουτς Φλεβαράκης φαίνεται πως έχει κάνει για άλλη μια φορά το… θαύμα του, καθώς για άλλη μια φορά στην καριέρα του φαίνεται πως έχει πιάσει…. “λαβράκια” στις επιλογές των ξένων παικτών που στελεχώνουν  την ομάδα του. Με την τριάδα- Ντεμίτριους Κόνγκερ (17.1 π., 5.9 ρίμπ.)-Όβι Σόκο (14.4 π., 8.1 ριμπ.) –Τζάστιν Ρόμπινσον (11.3 π.) να πρωταγωνιστεί και τους Τζέι Αρ Κάντουγκαν (9.5 πόντοι), Ριτζέρ Ντόουελ (7.3 π.) και Τζάστιν Τιγκ (6.3 π.) να τους πλαισιώνουν  παράλληλα και με τον υπόλοιπο ταλαντούχο ελληνικό κορμό, οι Θεσσαλοί δείχνουν πως βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να πετύχουν  όσο πιο γρήγορα γίνεται τον αρχικό στόχο της παραμονής και στη συνέχεια να διεκδικήσουν ότι καλύτερο, απαλλαγμένοι από το άγχος και την πίεση.

Στην πρόσφατη επικράτηση απέναντι στον Αρκαδικό ο Ντεμίτριους Κόνγκερ ήταν ο παίκτης που συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα πάνω του. Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ των Τρικάλων  ήταν απολαυστικός, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 25 πόντους( 8/9 διπ., 3/3 τριπ.), 8 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη σε 32 λεπτά συμμετοχής. Όπως ήταν αναμενόμενο τα κατορθώματα του του έδωσαν και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτης του αγώνα, ενώ έχει θέσει και σοβαρή υποψηφιότητα για το βραβείο του MVP της 10ης αγωνιστικής, μιας και είχε τη μεγαλύτερη συγκομιδή στο σύστημα ατομικής αξιολόγησης μεταξύ των παικτών που αγωνίστηκαν σε όλους τους αγώνες του Σαββάτου(19/12). Οι εμφανίσεις του 25χρονου Αμερικανού είναι μέχρι στιγμής εξαιρετικές, καθώς μετρά 17.1 πόντους( 65.1% διπ., 40.7 % τρίπ., 61% β.) 5.9 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ και 1.7 κλεψίματα κατά μέσο όρο στους 10 πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος, έχοντας μάλιστα σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια διψήφιο αριθμό πόντων.

 

Ο Κόνγκερ (29/05/1990, 1.98 μ.) είναι γεννημένος στο Μπρούκλιν της Νέα Υόρκης και προέρχεται από μια πολυμελή οικογένεια, καθώς  έχει 10 αδέρφια. Τα πρώτα του βήματα στο χώρο του μπάσκετ τα έκανε στο γυμνάσιο Covenant Christian Academy, δείχνοντας από νωρίς το πληθωρικό του ταλέντο, καθώς στην τελευταία του χρονιά στο κέρδισε μια θέση στην καλύτερη ομάδα της χρονιάς στο National Association of Christian Athletes (NACA) Elite League Championship. Μετά το γυμνάσιο εντάχθηκε στο κολλέγιο του Saint Bonaventure, ακολουθώντας το πεδίο της διοίκησης επιχειρήσεων σε ότι αφορούσε τις σπουδές του, συνεχίζοντας παράλληλα να εντυπωσιάζει με το μπασκετικό του ταλέντο, καθώς σε 118 αγώνες με τους Bonnies σκόραρε 1.206 πόντους και “μάζεψε” 645 ριμπάουντ. Μετά την πρώτη χρονιά προσαρμογής ως Freshman με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής στα 26 παιχνίδια που αγωνίστηκε (3.6 π., 2/7 ριμπ.,σε 11.2 λεπτά), ακολούθησε η “εκτόξευση” του. Η πορεία του ήταν διαρκώς ανοδική με τη σεζόν 2010-11 να τον βρίσκει δεύτερο σε λεπτά συμμετοχής με 35.1 λεπτά ανά παιχνίδι πίσω από τον γνώριμο μας Όγκο Αντεγκμπόγιε(Νέα Κηφισιά, Άρης) που μετρούσε 39 λεπτά ανά παιχνίδι και τους μέσου όρους του αισθητά ανεβασμένους(10 π., 5.5 ριμπ., 2.1 ασ.). Ο κόουτς Μark Schmidt εμπιστευόταν πολύ τις δυνατότητες του Κόνγκερ, δίνοντας του πολυσύνθετο ρόλο, καθώς τον χρησιμοποιούσε άλλοτε ως γκαρντ και άλλοτε ως φόργουορντ. Μαζί με το με το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Άντριου Νίκολσον( Νούμερο 19 στο Draft του 2012 από του Ορλάντο Μάτζικ) αποτελούσαν τα δύο πρώτα “βιολιά” της ομάδας, ενώ από τις χρονιές 2011-12 και 2012-13 είχαν συμπαίκτη και τον Ολλανδό νυν παίκτη του Ρεθύμνου, Σαρλόν Κλουφ. Ως τριτοετής ο Κόντζερ βελτίωσε ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις του(12.1 π., 6.2 ριμπ., 2.3 ασ.), ενώ μετά την αποχώρηση του Νίκολσον το καλοκαίρι του 2012 ανέλαβε ρόλο πρωταγωνιστή. Στην τελευταία του χρονιά στο Saint Bonaventure  είχε κατά μέσο όρο 14.3 πόντους, 7.1 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ σε 36.4 λεπτά συμμετοχής, όντας ο μoναδικός παίκτης της Atlantic-10 που οδηγούσε την ομάδα του στις κατηγορίες των πόντων και των ριμπάουντ.

 

Το καλοκαίρι του 2013 αποφοίτησε από το κολέγιο και ξεκίνησε προπονήσεις στα καμπ διάφορων ομάδων του NBA, προκειμένου να κερδίσει κάποια θέση στο στο Draft του 2013. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι  κατά τη διάρκεια του δοκιμαστικού καπμ των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς βρέθηκε στο ίδιο γκρουπ προπονήσεων μαζί με του γνώριμους μας Μάλκομ Αρμστεντ (ΑΕΚ) και Τζαμέλ Χάγκινς (Άρης), ενώ οι “Μάγοι”  περνούσαν από “σκανάρισμα” εκείνη την περίοδο πολλά ακόμα γνωστά μας ονόματα τόσο από το ελληνικό πρωτάθλημα (Ντι Τζέι Κούπερ-ΑΕΚ, Κέβιν Ντίλαρντ-Απόλλωνας Πάτρας, Τζούνιορ Κάντουγκαν-Τρίκαλα) όσο και από το ευρωπαϊκό και αμερικάνικο στερέωμα (Τζέφρι Λοβέρν-Ντένβερ Νάγκετς, Νικολό Μέλι-Μπάμπεργκ, Ότο Πόρτερ-Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, Μπροκ Μότουμ-Ζαλγκίρις Κάουνας, Μέισον Πλάμλι-Μπρούκλιν Νετς, Μάικ Μουσκάλα-Ατλάντα Χοκς, Ντεσόν Τόμας- Όστιν Σπερς). Ακόμη προπονήθηκε και με τους Μπρούκλιν Νετς, όμως τελικά δεν κέρδισε κάποια θέση στη λοταρία του Draft και έτσι αποφάσισε να κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ευρώπη. Τη σεζόν 2013-14 αγωνίστηκε στην ιταλική Lucca, ενώ την περασμένη αγωνιστική περίοδο εντυπωσίασε με τα χρώματα της Παφόνι Ομένγκα στην Β’ κατηγορία της Ιταλίας, μετρώντας 13.6 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ σε 30 παιχνίδια. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα έχει αγωνιστεί και στο πρωτάθλημα της Δομινικανής Δημοκρατίας. Από τον Ιούλιο του 2015 βρίσκεται στη χώρα μας, με τον κόουτς Φλεβαράκη να του δίνει την ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να αγωνιστεί σε υψηλότερο επίπεδο και τον Αμερικανό φόργουορντ να τον δικαιώνει, οδηγώντας την ομάδα των Τρικάλων εκ του ασφαλούς με τις πληθωρικές του εμφανίσεις, προσφέροντας παράλληλα και αρκετά highlights, δείγμα των τρομερών αθλητικών του προσόντων.