Eθ. Λάρισας: « Απολιθώματα του τοπικού μπάσκετ στην ΕΣΚΑΘ»!!!

 

«Καυστική»  ανακοίνωση κατά της Ε.Σ.Κ.Α.Θ εξέδωσε η ομάδα του Εθνικού Λάρισας χαρακτηρίζοντας  τους διοικούντες  απολιθώματα

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σωματείου αναφέρει:

«Την Πέμπτη (3/12) το απόγευμα «εκδικάστηκε» η έφεση μας στα γραφεία της ΕΣΚΑΘ (Ένωση Συμφερόντων Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλίας) που αφορούσε σε κακή συμμετοχή αθλητή του Ολυμπιακού Βόλου στον μεταξύ μας αγώνα.

Η απόφαση ήταν -ω του θαύματος!- αρνητική («πέσαμε» από τα σύννεφα!!!).

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά που ένα άτομο, που δεν αναφέρεται πουθενά στο φύλλο αγώνος, αλλά κάθεται στον πάγκο μιας ομάδας με αθλητική περιβολή (άραγε επιτρέπεται;) και στη διάρκεια του αγώνα με εντολή του προπονητή ζητάει αλλαγή, μπαίνει στο γήπεδο, εκτελεί μια βολή, ευστοχεί, και μετά από όλα αυτά φεύγει σαν κύριος! Για το γεγονός αυτό -παρότι καταγράφηκε στο φύλλο αγώνος από τους διαιτητές- που είναι κραυγαλέα παράβαση κακής συμμετοχής αθλητή, πάρθηκε απόφαση ότι τελικά έφταιγε η σημειωτής που ξέχασε ρε παιδί μου να γράψει τον αθλητή στο φύλλο αγώνος και άνθρωπος είναι και αυτή και μας ζήτησε και συγνώμη!! Το γεγονός ότι το φύλλο αγώνα συμπληρώνεται από τη γραμματεία ΠΡΙΝ αρχίσει ο αγώνας και ΑΠΑΙΤΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ των προπονητών (οι οποίοι με αυτό τον τρόπο δέχονται το περιεχόμενό του) για να αρχίσει ο αγώνας είναι μια ενοχλητική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν. Έχει και πιο χαμηλά;

Το ακράδαντο επιχείρημα που πρόβαλε ο Ολυμπιακός Βόλου και που προφανώς έπεισε τα αδέκαστα μέλη της ΕΣΚΑΘ ήταν ότι βάλαμε μια «τυπική, ξέρεις τώρα!» υπογραφή στο φύλλο αγώνος και αυτό ήταν όλο, χωρίς να δούμε ότι ο αθλητής δεν ήταν δηλωμένος. Φαίνεται ότι εκεί στον Ολυμπιακό Βόλου δεν ακολουθούν τη ρήση «την υπογραφή σου και κάτι άλλο πρέπει να προσέχεις που τη βάζεις» γιατί αν το πρώτο σκέλος δεν τους νοιάζει, για το δεύτερο θα πρέπει να παίρνουν τουλάχιστον προφυλάξεις, γιατί δεν θα υπάρχει πάντα μια γυναίκα (όπως η σημειωτής) για να παίρνει («αυθόρμητα») την ευθύνη ή μια καλή πεθερά (όπως η ΕΣΚΑΘ) για να τους καλύπτει. Φιλικά πάντα, και όπως μας διεμηνύει η ΕΣΚΑΘ «αντρίκια και παντελονάτα», παίρνοντας την ευθύνη των πράξεών μας, και όχι με –άκουσον άκουσον!- ενστάσεις για καταστρατήγηση των κανονισμών! Η ευθύνη βέβαια της υπογραφής στο φύλλο αγώνος εδώ δεν μετράει…

Η παρουσία αντιπροσωπείας του συλλόγου μας στα γραφεία της ΕΣΚΑΘ κατά την εκδίκαση της ένστασης, μπορεί να μην είχε για μας το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά μας έκανε αν μη τι άλλο σοφότερους!

Εκεί είδαμε τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού Βόλου να τονίζουν ότι το δελτίο ΗΤΑΝ στο γήπεδο (όχι ότι παίζει και την παραμικρή σημασία…) αλλά ούτε οι διαιτητές το αναφέρουν στην έκθεσή τους, ούτε εμείς το είδαμε που ήμασταν στον διπλανό πάγκο αλλά το διέκρινε από την …κερκίδα που καθότανε η βιονική γυναίκα κ. Φραγκούλη (μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΚΑΘ προερχόμενη από τον Ολυμπιακό Βόλου) οπότε έχουν κάθε λόγο να την πιστέψουν και οι υπόλοιποι!

Επίσης ακούσαμε τους Βολιώτες να λένε ότι το παιδί (ο εν λόγω αθλητής) ήταν από τη αρχή στο γήπεδο, φορούσε τη στολή της ομάδας και έκανε και ζέσταμα(!!), και το ότι δεν αναγράφεται στο φύλλο αγώνος είναι τυπική λεπτομέρεια. Κι αντί να σκάσουμε όλοι στα γέλια, ακούστηκε το αμίμητο κατά την τοποθέτηση των μελών της ΕΣΚΑΘ «α! εδώ είναι μπερδεμένα τα πράγματα!». Θα μπορούσε εδώ κάποιος να αναρωτηθεί «ποια η αξία τελικά του φύλλο αγώνος» και τι ρόλο παίζει σαν το μοναδικό έγκυρο και αναγνωρισμένο ντοκουμέντο ενός αγώνα αλλά πολύ φοβάμαι ότι έτσι θα τα έκανε τα πράγματα όχι απλώς μπερδεμένα, αλλά και…πολύπλοκα!!!

Το δε καταλυτικό επιχείρημα που ακούσαμε από όλους ότι «ο αγώνας είχε κριθεί(!) και τι ζητάτε τώρα και δεν ντρέπεστε;», όπως και το ότι δεν πρόκειται «ακριβώς» για κακή συμμετοχή η απάντηση είναι αυτονόητη: Δεν υπάρχει σε κανένα κανονισμό, κανενός αθλήματος στον κόσμο η κατάσταση της «ολίγον κακής συμμετοχής» (όπως λέμε «ολίγον έγκυος!»). Ή υπάρχει κακή συμμετοχή αθλητή που έχει γίνει αντιληπτή από τους παράγοντες διεξαγωγής ενός αγώνος (διαιτητές, γραμματεία), και έχει καταγραφεί στο φύλλο αγώνος, ή δεν έχει γίνει τίποτε το μεμπτό. Δεν εξαρτάται η παράβαση ούτε από το σκορ, ούτε από τη χρονική στιγμή που αυτή πραγματοποιήθηκε. Δεν υπάρχει σε κανένα κανονισμό η παροχή ασυλίας σε ομάδα που προηγείται στο σκορ να καταστρατηγεί τους κανονισμούς της ΕΟΚ όσο κι αν το αποτέλεσμα –ίσως στην προκειμένη περίπτωση- να έχει κριθεί.

Δεν είχαμε δει βέβαια την ίδια ευαισθησία όσον αφορά την διαφαινόμενη έκβαση ενός αγώνα από τον κ. Ντούγκο και τα άλλα μέλη της ΕΣΚΑΘ, όταν πριν από λίγα χρόνια δεχθήκαμε μια ανόητη (όπως αποδείχθηκε) ένσταση από τον Άδμητο Βελεστίνου σε αγώνα που είχαμε νικήσει με 49 πόντους διαφορά (75–26) και αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στο ΑΣΕΑΔ (με συνολικό κόστος περί τα 1200€) για να δικαιωθούμε πανηγυρικά! Έδειξε όμως μεγάλη ευαισθησία μόλις την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά, όταν σε ένσταση που καταθέσαμε για μη συμμετοχή αθλητών κάτω των 20 ετών σε αγώνα με τον Γ.Σ. Φαρσάλων (που σε περίπτωση μηδενισμού και αφαίρεσης βαθμών λόγω της ένστασης θα έχανε το εισιτήριο για την τετράδα του πρωταθλήματος) αυτή δεν εκδικάστηκε ποτέ με το επιχείρημα «δεν θέλω τα σωματεία να έρχονται σε διένεξη μεταξύ τους»!!!!!!! Παρεμπιπτόντως φέτος η Αγιά που δεν έπεσε σε τόσο ευαίσθητους ανθρώπους, τιμωρήθηκε για το ίδιο σφάλμα με μηδενισμό και αφαίρεση βαθμών!

Με την τωρινή μας ένσταση …τρίτωσε το κακό! Αλλά ως εδώ! Κύριοι της ΕΣΚΑΘ, οι τσάμπα μάγκες σήμερα τελειώσανε. Είχαμε σαν σκέψη να διακωμωδήσουμε το πρωτάθλημά σας, άλλωστε με το δεδικασμένο που δημιουργήσατε με την κατάληξη της ένστασής μας μάς προσφέρετε «πεδίον δράσης λαμπρό» αλλά σεβόμαστε τους διαιτητές, τους (πραγματικούς) κριτές και κυρίως το κόπο και την προσπάθεια των άλλων σωματείων αλλά και των δικών μας αθλητών και προπονητών που κρατάνε την ομάδα (ακόμη) στην πρώτη θέση. Και επιπλέον μάς είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε ακόμη πιο κωμικό μετά από τέτοιες δικές σας αποφάσεις…. Θα μας βρίσκετε όμως πάντα απέναντί σας.

Αυτή τη φορά πάντως το μαγείρεμα των ανθρώπων της ΕΣΚΑΘ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με τα μέλη της να δίνουν ρεσιτάλ παρατυπίας και παράβασης κανονισμών, σπρώχνοντας ακόμη πιο κοντά στον γκρεμό το τοπικό μπάσκετ στο όνομα μικροσυμφερόντων των ομάδων που ο καθένας εκπροσωπεί.

Όσο αυτά τα απολιθώματα του τοπικού μπάσκετ, που το μόνο που τους μέλημα είναι να ευνοούν τις ομάδες από τις οποίες προέρχονται, που δεν έχουν καμία επαφή με τα πραγματικά προβλήματα των ομάδων, και το μόνο που κάνουν είναι η απλή διακίνηση εγγράφων και η με κάθε τρόπο είσπραξη χρημάτων από τα σωματεία για οτιδήποτε -με τελευταίο κρούσμα το χαράτσι για τα …δελτία (!)των αθλητών!- παραμένουν βιδωμένα εδώ και δεκαετίες στις καρέκλες τους, το μπάσκετ της Θεσσαλίας δεν έχει καμιά ελπίδα. Η μόνη καινοτομία που έφεραν τα τελευταία χρόνια που είναι το κύπελλο της ΕΣΚΑΘ, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση των ομάδων που πάρθηκε σε εκείνες τις -κατά τα λεγόμενα του Ντούγκου- «συγκεντρώσεις και παρασυγκεντρώσεις» που κάνανε τα σωματεία της Λάρισας πριν από λίγα χρόνια ψάχνοντας τρόπους ανάδειξης και ανάπτυξης του αθλήματος, και είχε το θράσος να το παρουσιάσει σαν μια μεγάλη δική του έμπνευση! Και μόλις φέτος αποφάσισαν να εφαρμόσουν ακριβώς την δική μας –τότε- πρόταση για τη διεξαγωγή του κυπέλλου σε ομίλους για περισσότερους αγώνες. Αυτοί διοικούν το τοπικό μπάσκετ, αυτοί που στα Final-4 του κυπέλλου θρονιάζονται στη σειρά δίπλα στον αγωνιστικό χώρο πιστεύοντας ότι έτσι προσδίδουν …αίγλη στον θεσμό, και που η περίπτωση να τους αντικρίσουμε ξανά σε απαρτία σε περίπτωση πρόκρισής μας ήταν ένας από τους λόγους που αποχωρίσαμε από το κύπελλο.

Υ.Γ. Κατά διαβολική σύμπτωση, την ίδια στιγμή που «εκδικάστηκε» η έντασή μας για κακή συμμετοχή αθλητή, η Ρεάλ Μαδρίτης αποκλειότανε από το Κύπελλο Ισπανίας για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι σε περίπτωση που το Δ.Σ. της ΕΣΚΑΘ διοικούσε το Ισπανικό ποδόσφαιρο, άνετα θα κατακτούσε την Primera Division η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού Βόλου! Θα μπορούσαν βέβαια τα …γατάκια της Ρεάλ να πάρουν το σκεπτικό της απόφασης της ΕΣΚΑΘ (το οποίο εμείς ακόμη περιμένουμε) και να κατατρόπωναν την εις βαρος τους ένσταση δημιουργώντας έτσι ένα νέο δεδικασμένο στα παγκόσμια χρονικά για το τι εστί «κακή συμμετοχή αθλητή» και τι όχι.

Υ.Γ. 2 Μετά από αυτά που είδαν τα ματάκια μας στα γραφεία της ΕΣΚΑΘ, αφού δεν κερδίσαμε την ένσταση, είναι μεγάλη επιτυχία για εμάς ότι… ευτυχώς που δεν τιμωρηθήκαμε κιόλας!!!

Το Δ.Σ. του Εθνικού Λάρισας»