«Κόκκινος συναγερμός» στο Βέλγιο για τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης

Σε ύψιστο συναγερμό έχει τεθεί το Βέλγιο υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Παρίσι.

0DB792C40D7E5B0D110F6279D7302036

Το μετρό στις Βρυξέλλες έκλεισε,  ενώ συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, λόγω «σοβαρής και επικείμενης» απειλής.

Ο βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή, καθώς υπάρχουν «αρκετά ακριβείς πληροφορίες» για τον κίνδυνο επίθεσης.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο οι βελγικές αρχές αύξησαν στο ανώτατο όριο το επίπεδο συναγερμού στην περιοχή των Βρυξελλών, διότι εκτιμούν ότι υπάρχει «κίνδυνος επίθεσης με όπλα και εκρηκτικά».

«Καλούμε το λαό να μην πανικοβληθεί και να μείνει ήρεμος. Έχουμε λάβει τα μέτρα που είναι αναγκαία» πρόσθεσε.

Ο βέλγος πρωθυπουργός συγκάλεσε το Σάβαβτο το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. «Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Eμφανής είναι πλέον η παρουσία του βελγικού στρατού στο κέντρο της πόλης. Οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου (ποδοσφαιρικοί αγώνες, συναυλίες κ.α.) έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί. Μεταξύ αυτών μια συναυλία του Τζόνι Χάλιντεϊ που ματαιώθηκε λόγω των τρομοκρατικών απειλών.

Μία εβδομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς, η υπηρεσία ασφαλείας του Βελγίου αύξησε το επίπεδο συναγερμού στην πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4.

«Μετά από νέα αξιολόγηση της υπηρεσίας ασφαλείας που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή αυξάνεται για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4. Το επίπεδο 3 εξακολουθεί να ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρα, όπως εμπορικά κέντρα, συναυλίες, εκδηλώσεις ή σταθμούς.

Όλοι οι σταθμοί του Μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib).