Το NBA ανοίγει τις πόρτες του στη νέα σεζόν

Πλέον όλα είναι έτοιμα για τη νέα σεζόν, η οποία ξεκινάει τα ξημερώματα της Τετάρτης και μας υπόσχεται 8 μήνες γεμάτους θεαματικό μπάσκετ
Έχουν περάσει 4 μήνες από το βράδυ της 16η Ιουνίου που ο Στέφεν Κάρι και η «παρέα» του πανηγύριζαν το πρώτο πρωτάθλημα των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς μετά από 40 χρόνια, επικρατώντας των Κλίβελαντ Καβαλίερς των πολλών προβλημάτων και του συγκλονιστικού ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Πλέον όλα είναι έτοιμα για τη νέα σεζόν, η οποία ξεκινάει τα ξημερώματα της Τετάρτης και μας υπόσχεται 8 μήνες γεμάτους θεαματικό μπάσκετ, καρφώματα, τρίποντα και πολλές ανατροπές. Το NBA επέστρεψε και μας υποδέχεται!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το sports.in.gr σας παρουσιάζει τις ομάδες που αναμένεται να κλέψουν την παράσταση και να πρωταγωνιστήσουν, όπως και τις ομάδες που αξίζει να… ξενυχτάμε για να δούμε.

Βέβαια πριν από αυτό δεν πρέπει να παραλείψουμε το ελληνικό ενδιαφέρον που και φέτος είναι έντονο, αφού Γιάννης Αντετοκούνμπο και Κώστας Κουφός αναμένεται να κρατήσουν ψηλά την ελληνική σημαία στα παρκέ της άλλης άκρης του Ατλαντικού.

Αρχικά ο «Giannis», ή «Greak freak» όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν οι Αμερικάνοι, λόγω του μεγέθους του, θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στη νεανική ομάδα των Μιλγουόκι Μπακς, ενώ ο Κώστας Κουφός θα έχει πλέον αναβαθμισμένο ρόλο στη νέα του ομάδα, τους Σακραμέντο Κινγκς διεκδικώντας τη θέση του βασικού σέντερ.

Πάμε να δούμε τις ομάδες που αναμένεται να εντυπωσιάσουν τη φετινή σεζόν

Κλίβελαντ Καβαλίερς: Επιστρέφοντας στην πόλη του γεννήθηκε και ξεκίνησε την καριέρα του είχε δηλώσει πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να μπορέσουν οι Καβαλίερς να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Με τους Λοβ και Ίρβινγκ στο πλευρό του δεν χρειάστηκε παρά λίγους μήνες, αφού στην πρώτη του σεζόν πίσω στην ομάδα του Κλίβελαντ έφτασε στους τελικούς να διεκδικεί το πρώτο πρωτάθλημα της ομάδας και το τρίτο δικό του, στον πέμπτο συνεχόμενο δικό του τελικό. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα ήθελε. Βαρεχάο, Λοβ και Ίρβινγκ τραυματίστηκαν σταδιακά ώσπου ο «Βασιλιάς» έμεινε να «πολεμάει» μόνος του την πολύ καλή ομάδα των Ουόριορς και έχασε. Φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Με τον Τζέιμς να ηγείται και τους Λοβ, Ίρβινγκ, Βαρεχάο, Σμιθ, Μοζγκόφ, Ντελαβεντόβα τον Τόμσον που υπέγραψε νέο συμβόλαιο, άλλα και τις προσθήκες των Τζέφερσον και Καούν, είναι η ομάδα που συμπληρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς: Ελάχιστες είναι οι ομάδες που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν «back to back» τίτλους στο NBA και αυτές είχαν στο ρόστερ τους παίκτες όπως οι Μάικλ Τζόρνταν, Λάρι Μπερντ, Κόμπι Μπράιαντ, Σακίλ Ονίλ και Χακίμ Ολάζουον. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο δύσκολο είναι το έργο των πρωταθλητών, οι οποίοι εφαρμόζουν στην πράξη το ρητό «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Έτσι με τον Στιβ Κερ στον πάγκο, τον περσινό MVP κανονικής περιόδου, Στεφ Κάρι, τον Κλέι Τόμσον, τον MVP των τελικών, Άντρε Ιγκουοντάλα και τους Ντρέιμοντ Γρκιν, Χάρισον Μπαρνς, Άντριου Μπόγκουτ και Λεάντρο Μπαρμπόσα πηγαίνουν με το ίδιο πλάνο στη νέα αγωνιστική περίοδο με σκοπό την κορυφή. Όπου και αν φτάσουν οι Ουόριορς το σίγουρο είναι πως θα έχουν μια εκπληκτική ομάδα για ακόμα μια σεζόν.

Σαν Αντόνιο Σπερς: Δύσκολα λες όχι στον Κρεγκ Πόποβιτς. Αυτό σκέφτηκε και ΛαΜάρκους Άλντριτζ και απάντησε θετικά στο κάλεσμα των Σπερς για να ενταχθεί στο ρόστερ της ομάδας του Σαν Αντόνιο και να τους κάνει αυτομάτως βασικούς διεκδικητές του τίτλου. Όχι πως πριν δεν ήταν, όμως πλέον το ρόστερ των «σπιρουνιών» αποτελεί ίλιγγο και μόνο στην όψη του. Τιμ Ντάνκαν, Μάνου Τζινόμπιλι και Τόνι Πάρκερ, επιστρέφουν και οι τρεις για να διεκδικήσουν για μια τελευταία σεζόν όλοι μαζί το «δαχτυλίδι». Μαζί τους οι Καβί Λέοναρντ, Ντάνι Γκριν και Μπορίς Ντιαό, μαζί με τις προσθήκες των ΛαΜάρκους Άλντριτζ, Ντέιβιντ Ουέστ και του σέρβου γίγαντα, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς. Μια «καλοκουρδισμένη» ορχήστρα με μαέστρο έναν από τους καλύτερους προπονητές που έχουν περάσει από τα παρκέ του NBA. Ασχέτως τι θα καταφέρουν στη σεζόν, μας αρκεί πως θα τους απολαύσουμε όλους μαζί για τουλάχιστον μια σεζόν.

Χιούστον Ρόκετς: Θες που ο Τζέιμς Χάρντεν δεν πήρε τον τίτλο του MVP πέρσι και θεωρεί πως αδικήθηκε κατάφωρα, θες που πέρσι έφτασαν ένα «βήμα» από τους τελικούς όμως έφυγαν με «κάτω τα χέρια» από τους μετέπειτα πρωταθλητές Ουόριορς, φέτος οι Ρόκετς μπαίνουν στη νέα σεζόν στοχεύοντας ψηλά. Ο «μούσιας» θα συνεχίσει από κει που… σταμάτησε πέρσι, οι Ντουάιτ Χάουαρντ, Πάτρικ Μπέβερλι, Τζέισον Τέρι, Τρέβορ Αρίζα, Κορέι Μπρούερ και Ντονάτας Μοντεγιούνας θα είναι και φέτος στο ρόστερ, ενώ πολύ σημαντική θεωρείται και η προσθήκη του Τάι Λόσον στο επιθετικό τομέα. Ένα πολύ δυνατό και δεμένο ρόστερ. Είναι όμως ικανό να φτάσει τις «ρουκέτες» στην κορυφή;

Σικάγο Μπουλς: Ότι ισχύει κάθε χρόνο, ισχύει και φέτος για τους Σικάγο Μπουλς. Αν ο Ντέρικ Ρόουζ είναι υγιής και δεν τραυματιστεί οι «ταύροι» θα έχουν μια εξαιρετική ομάδα που θα κοιτάζει πολύ ψηλά. Χωρίς εκείνον είναι μια πολύ καλή ομάδα, της οποίας όμως το «ταβάνι» είναι αρκετά χαμηλότερα από το τρόπαιο «Larry O’Brien». Με τον Ρόουζ, άλλα και τον εκπληκτικό Τζίμι Μπάτλερ, τους Πάου Γκασόλ, Γιόακιμ Νόα, Ταζ Γκίμπσον, Νίκολα Μίροτιτς και Μάικ Νταλέβι, άλλα και με νέο προπονητή, τον Φρεντ Χόλμπεργκ, θα αποτελέσουν μια πολύ δυνατή αντίπαλο για οποιαδήποτε ομάδα βρουν στο δρόμο τους, ειδικά στα πλέι οφ και στον δρόμο προς τους τελικούς.

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ: Ο Ντουράντ έχει επιστρέψει δυνατός και έτοιμος να ανακτήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, άλλα και του MVP, ο Ουέστμπρουκ δεν έχει κανέναν λόγο να σταματήσει από την περσινή φρενήρη πορεία του. Το ρόστερ είναι γεμάτα με εξαιρετικούς παίκτες όπως οι Σερζ Ιμπάκα, Στίβεν Άνταμς, Ντι Τζέι Ογκουστίν, Νικ Κόλισον, Ενές Καντέρ, Στιβ Νόβακ και Ντιόν Ουέιτερς. Το ερώτημα είναι αν οι δύο αστέρες μπορούν να αφήσουν τον εγωισμό τους στην άκρη και να βοηθήσουν την ομάδα να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως τον τελευταίο καιρό «φουντώνουν» τα σενάρια που κάνουν λόγο για φυγή ενός από τους δύο σταρ της ομάδας, ειδικά στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να κατακτήσουν το πολυπόθητο δαχτυλίδι.

Μέμφις Γκρίζλις: Το ίδιο με τους Ουόριορς ισχύει για τους Γκρίζλις. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει! Μαρκ Γκασόλ, Μάικ Κόνλεϊ και Ζακ Ράντολφ έχουν το «τιμόνι» της ομάδας με τους Τόνι Άλεν, Κόρτνι Λι, Τζεφ Γκριν και Βινς Κάρτερ να ακολουθούν, αλλά και με τις εξαιρετικές προσθήκες των Ματ Μπαρνς και Μπρένταν Ράιτ ετοιμάζονται για ακόμα μια πολύ καλή σεζόν. Πέρσι αποκλείστηκαν στον ημιτελικό από τους μετέπειτα πρωταθλητές Ουόριορς. Φέτος;



Λος Άντζελες Κλίπερς:
Ο ΝτεΆντρε Τζόρνταν «σόκαρε» τους Κλίπερς για… μια εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε πως αποχωρεί για το Ντάλας και τους Μάβερικς. Αν είχε κρατήσει τον λόγο του αυτό το κείμενο θα ήταν πολύ διαφορετικό. Στη… συνέχεια όμως εκείνος άλλαξε γνώμη, αποφάσισε να μείνει στους Κλίπερς και έτσι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η ομάδα του Λος Άντζελες αποτελεί ένα από τα δυνατότερα σύνολα της σεζόν. Κρις Πολ, Μπλέικ Γκρίφιν, ΝτεΆντρε Τζόρνταν, Τζαμάλ Κρόφορντ και Τζος Σμιθ προκαλούσαν από μόνοι τους ίλιγγο. Σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε η προσθήκη των Πολ Πιρς και Λανς Στέφενσον για να κάνουν το ρόστερ ακόμα πιο… θανατηφόρο! Πέρσι απέκλεισαν τους Σπερς, όμως «έφυγαν» στον επόμενο γύρο από τους Ρόκετς. Φέτος πρέπει να αποδείξουν ότι είναι μεγάλη ομάδα κάνοντας το «βήμα» παραπάνω, αν μπορούν…

Ιντιάνα Πέισερς: Ως μια κακή παρένθεση θέλουν να θυμούνται οι Πέισερς την περσινή σεζόν, αφού φέτος η ομάδα της Ιντιάνα θέλει να να… συνεχίσει από κει που είχε μείνει πριν τραυματιστεί ο Πολ Τζορτζ. Εφόσον λοιπόν ο 25χρονος αστέρας πιάσει τα… σταθερά στάνταρ απόδοσης του, με τη βοήθεια των νεοφερμένων Μόντα Έλις και Τζόρνταν Χιλ, άλλα και τους παλιούς Ρόντνι Στάκι, Τζορτζ Χιλ, Σι Τζέι Μάιλς και Ίαν Μαχίμνι, είναι σίγουρο πως η ομάδα οι Πέισερς θα είναι ένας σκληρό «εμπόδιο» για οποιονδήποτε αντίπαλο.

Μαιάμι Χιτ: Ο Μπος επέστρεψε μετά την ασθένεια του, ο Ουέιντ υπέγραψε νέο, μονοετές, συμβόλαιο, ο Γκόραν Ντράγκιτς πήρε τον χρόνο που χρειαζόταν για να συνηθίσει τη νέα του ομάδα, ενώ Άντερσεν, Τσάλμερς, Ντενγκ και Χασάν Γουάιτσαϊντ επιστρέφουν, μαζί με τον «καινούριο» της ομάδας Αμάρε Στάντεμαϊρ. Κάπως έτσι λοιπόν, η φυγή του ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν είναι τόσο τραγική. Ναι προφανώς και είναι μακριά από τη διεκδίκηση του τίτλου αυτή η ομάδα, όμως με ένα ρόστερ αρκετά καλό μπορούν να ελπίζουν σε μια καλή σεζόν.

Μιλγουόκι Μπακς: Όχι προφανώς και δεν έχουν ελπίδες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όχι ακόμα τουλάχιστον! Όμως δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα μια από τις πιο «fun to watch» ομάδες της φετινής σεζόν. Νεανικό ρόστερ που ξεχειλίζει από ταλέντο, παίκτες που παίζουν όμορφο μπάσκετ και ένας φιλόδοξος προπονητής συνθέτουν ένα σύνολο που θες να παρακολουθείς. Εξάλλου θα ξενυχτάμε για να βλέπουμε τον δικό μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος θα έχει στο πλευρό του τους Τζαμπάρι Πάρκερ, Μάικλ Κάρτερ Ουίλιαμς, Γκρεγκ Μονρό, Κρις Μίντλετον, Κρις Κόουπλαντ, Μάιλς Πλαμλί. Πέρσι μπήκαν στα πλέι οφ όπου αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο. Φετινός στόχος η επανάληψη της επιτυχίας αυτής και από κει και πέρα χωρίς άγχος ότι προκύψει.

Νιου Όρλεαν Πέλικανς: Το 80% των ιδιοκτητών των ομάδων του NBA είπαν πως σε περίπτωση που ξεκινούσαν μια ομάδα από την αρχή θα έπαιρναν τον Άντονι Ντέιβις ως τον παίκτη για να «χτίσουν» επάνω του. Ποιος να τους κατηγορήσει; Ένας εκπληκτικός, νέος, εξελίξιμος παίκτης. Ο μόλις 22 ετών Άντονι Ντέιβις δείχνει φέτος πιο ώριμος και έτοιμος από ποτέ να πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Βέβαια όπως και πέρσι, έτσι και φέτος δεν στερείται βοήθειας, αφού τον πλαισιώνουν οι Ζρου Χόλιντεϊ, Ταϊρίκ Έβανς, Νόρις Κόουλ, Νέιτ Ρόμπινσον, Ράιαν Άντερσον, Ομέρ Ασίκ και Κέντρικ Πέρκινς. Μια ομάδα που αξίζει να ξενυχτίσεις για να δεις.

Η σεζόν αναμένεται εντυπωσιακή, καθώς πολλές ομάδες έχουν δυναμώσει, ενώ μετά από χρόνια εκτός από τη Δύση και η Ανατολή δείχνει να είναι αρκετά ανταγωνιστική.

Πάντως αν έπρεπε να ποντάρω στο ζευγάρι του τελικού αυτό θα ήταν το Σαν Αντόνιο Σπερς – Κλίβελαντ Καβαλίερς με τον «βασιλιά» να δίνει στην πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ξεκίνησε την καριέρα του, τον πρώτο της τίτλο στο επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά και το πρώτο πρωτάθλημα επαγγελματικής ομάδας του Κλίβελαντ μετά από 50 χρόνια. Άλλωστε, έτσι δεν γράφονται οι καλύτερες ιστορίες, αυτές που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει;;

Newsroom ΔΟΛ,