“Μαλλιά κουβάρια” η Νέα Δημοκρατία μετά τα… γαλλικά

Σαράντα μέρες…πορεία στη σκιά της διάσπασης φαίνεται ότι έχει χαράξει η ΝΔ μέχρι να καταλήξει στις 22 Νοεμβρίου στην εκλογή νέου προέδρου

Σαράντα μέρες…πορεία στη σκιά της διάσπασης φαίνεται ότι έχει να διανύσει η  ΝΔ μέχρι να καταλήξει στις 22 Νοεμβρίου στην εκλογή νέου προέδρου αν κρίνει κανείς από τα όσα διαδραματίστηκαν την Τρίτη στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ του κόμματος.

Η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να κρέμεται πλέον από μία κλωστή και μια σπίθα φαίνεται να είναι αρκετή για να τινάξει όλη τη διαδικασία στον αέρα και μαζί με αυτήν την εύθραυστη πλέον ενότητα της «γαλάζιας» παράταξης, η οποία απειλείται με «ανοιχτό πόλεμο».

Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι ακόμη πολύ μακριά χρονικά, γεγονός που ενδεχομένως να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς η δυσπιστία και οι κόντρες θα αυξάνονται και το ενδεχόμενο να φτάσει «συντεταγμένο» το κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση καθίσταται αμφίβολο.

Το σημερινό επεισόδιο με την οργισμένη είσοδο και τα …«γαλλικά» του Β. Μεϊμαράκη προς τον γραμματέα του κόμματος Α. Παπαμιμίκο και τον Γενικό Διευθυντή Κ. Τσιμάρα για τη διαδικασία επιλογής της εταιρίας που θα αναλάβει την υποστήριξη της διαδικασίας στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, φέρεται να αποτελεί απλώς την αφορμή για την έκφραση της συσσωρευμένης ενόχλησης του προέδρου  της Νέας Δημοκρατίας για τους γενικότερους χειρισμούς Παπαμιμίκου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Έντονη φέρεται να είναι η ενόχληση του Β. Μεϊμαράκη και για την παρασκηνιακής στήριξης του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στον έτερο υποψήφιο Απ. Τζιτζικώστα, αλλά και για το γεγονός ότι η στήριξη του Κώστα Καραμανλή προς το προς τον ίδιο δεν έχει λάβει τον σαφή και δημόσιο χαρακτήρα που θα επιθυμούσε.

Σε αυτό το κλίμα, την Τετάρτη στις 18.00 συνεδριάζει στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στην οποία θα συμμετάσχει και ο υποψήφιος για την προεδρία Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η γεμάτη εντάσεις και καυγάδες συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στα γραφεία της Λ.Συγγρού ολοκληρώθηκε με παρόντα τα 9 από τα 17 μέλη και με πλειοψηφία 7-1 αποφάσισε να στηθούν 1300 κάλπες σε 900 εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη  χώρα και οι εκλογείς να καταβάλλουν αντίτιμο 3 ευρώ. Αποφάσισε ακόμη την ερχόμενη Πέμπτη να προχωρήσει η αποσφράγιση των προσφορών των εταιριών που θα αναλάβουν τα διαδικαστικά των εκλογών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων.

Η απόφαση ελήφθη με δεδομένες τις προειδοποιήσεις Μεϊμαράκη ότι θα την εκλάβει ως «διαβλητή», καθώς είχαν αποχωρήσει όλοι οι εκπρόσωποί του ,είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει και νέο γύρο καυγάδων.

 

Τι προηγήθηκε στην ΚΕΦΕ

Λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι της Τρίτης εισήλθε στην συνεδρίαση της ΚΕΦΕ ο Β. Μεϊμαράκης εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον του γραμματέα της παράταξης Α. Παπαμιμίκου για τη διαδικασία επιλογής της εταιρίας που υποστηρίξει τεχνικά την εκλογική διαδικασία.

« Πάμε να φύγουμε, δεν θα συμμετέχουμε στην γελοιοποίηση της διαδικασίας» είπε απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του στην ΚΕΦΕ Θεόδωρο Αμπατζόγλου. Ο μετέχων στην συνεδρίαση διευθυντής του κόμματος Κώστας Τσιμάρας άρχισε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες να διαμαρτύρεται προκαλώντας την έκρηξη και τα…γαλλικά του κ. Μεϊμαράκη. «Λαμόγιο…. Γ… το μ… της μ… σου» φώναξε στον Τζιμάρα ο Β. Μεϊμαράκης και συνέχισε σε έξαλλη κατάσταση « αρχ…, μ…πανο». Οταν δε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος – είναι ούτως ή άλλως κόκκινο πανί – προσπάθησε να παρέμβει ο κ. Μεϊμαράκης τον έκοψε « εσύ τι μιλάς ρε μ@λ@κ@;»

Η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη φέρεται καταλογίζει σε Παπαμιμίκο και Τζιμάρα μεθόδευση και αδιαφανείς διαδικασίες στην επιλογή της εταιρίας αφήνοντας αιχμές και για οικονομικό όφελος και χειραγώγηση της εκλογής.

Εξηγώντας σε δημοσιογράφους τους λόγους της παρέμβασής του ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε:  «Με τη σημερινή μου παρέμβαση υπογράμμισα  ότι, την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μια κυβέρνηση που αδίστακτα επιβάλλει καταιγίδα φόρων, περικοπές συντάξεων και μείωση λαϊκού εισοδήματος, δεν θα επιτρέψω να γελοιοποιηθεί η διαδικασία εκλογής Πρόεδρου στη Νέα Δημοκρατία. Απαίτησα όλες οι διαδικασίες να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες. Απαιτώ να προχωρήσει η διαδικασία για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εκλογών με ανάρτηση των προδιαγραφών στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρξει άπλετο φως για τη διασφάλιση και την εγγύηση της ψηφοφορίας. Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω αποφασίσει να μην ανεχτώ διαδικασίες που εκθέτουν το κόμμα και πληγώνουν τους Νεοδημοκράτες».

 

Η ανάρτηση Παπαμιμίκου στο Facebook

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το κλίμα, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Παπαμιμίκος έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο facebook:

«Γεγονότα όπως τα σημερινά, αν και ατυχή, συμβαίνουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος και ούτε είναι παραγωγικό να τα σχολιάσω αυτή τη στιγμή. Αλλού είναι η ουσία. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα και το αύριο της Παράταξης.  Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ καθώς και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, παρά τις αντιξοότητες και τις αναμενόμενες εντάσεις, έχουμε ήδη καταλήξει στην ανακήρυξη των υποψηφίων, στην ημερομηνία των εκλογών, στον προσδιορισμό των εκλογικών κέντρων και τμημάτων στο εσωτερικό της χώρας, όπως και στο ότι ως εκλογικοί κατάλογοι θα χρησιμοποιηθούν οι κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών, εξ’ αρχής έχει συσταθεί σχετική Τεχνική Επιτροπή (ξεχωριστά από την ΚΕΦΕ) με εκπροσώπους των υποψηφίων, η οποία έχει ήδη καταλήξει στις προδιαγραφές που απαιτούνται για την υλοποίηση της ψηφοφορίας και οι οποίες θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί μετά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, πράγμα που να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ,  αποφασίστηκε από την αρχή και πολύ πριν τη διακοπή της σημερινής συνεδρίασης, ομόφωνα και από όλους τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων, πως η Επιτροπή Προμηθειών του κόμματος θα αποσφραγίσει τις προσφορές των εταιριών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015.

Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας ολοκληρώνοντας τις θεσμικές διαδικασίες με πιστή τήρηση του Καταστατικού προκειμένου  να οδηγηθούμε στη δημοκρατική έκφραση των μελών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Τσιμαρας απειλεί με μήνυση τον  ..μεταβατικό πρόεδρο

Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Κώστας Τσιμαρας κατήγγειλε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για αναίτια, υβριστική επίθεση απειλώντας ακόμη και με μήνυση.

«Μετά την αναίτια, υβριστική και πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκα σήμερα από τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, παρουσία των μελών της ΚΕΦΕ, δηλώνω ότι δεν θα τον παρακολουθήσω στο επίπεδο που επέλεξε να επιτεθεί εναντίον μου. Θέλω όμως να δηλώσω ότι δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αμφισβητήσει την τιμή και την υπόληψη μου, που είναι γνωστή στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στη 40χρονη διαδρομή μου σε αυτό. Προφανώς επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου» αναφέρει ο Κώστας Τσιμάρας.

Οι αντιδράσεις

Σύμφωνα  με την εκπρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου «μόλις είχαμε συμφωνήσει ομόφωνα σε όλα και ήρθε ο πρόεδρος και συνέβη ό,τι είδατε. Το ξέσπασμα του προέδρου είναι μη ελεγχόμενο. Αυτή η εν εξάλλω κατάσταση είναι προβληματική για τον πρόεδρο και τη ΝΔ. Είχαμε συμφωνήσει και σε αντίτιμο 3 ευρώ για όλους».

Ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη Σπυρίδων Χρυσοφώτης ανέφερε τα έξης: «Προτού συμβεί το περιστατικό που είδατε, είχαμε συμφωνήσει ότι στο θέμα του διαγωνισμού πως την Πέμπτη θα ανοίξουν οι προσφορές. Δεν θέλαμε διάκριση παλιών και νέων μελών, όπως προβλέπει το καταστατικό άλλωστε, και είχαμε συμφωνήσει για αντίτιμο 3 ευρώ για όλους».

Τοποθετούμενος επί του θέματος ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που έθεσα υποψηφιότητα έβαλα ως απόλυτη προτεραιότητα μου την ενότητα του κόμματος. Παρά τα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής κράτησα ενσυνείδητα χαμηλούς τόνους γιατί την ΝΔ την αγαπάμε και πρέπει αυτό να το αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια.
Δυστυχώς, οι συνεχόμενες παλινωδίες στην διαδικασία και η αμφισβήτηση του καταστατικού που ρητώς προβλέπει τι πρέπει να γίνει παρουσιάζει στα μάτια των πολιτών την ΝΔ με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που της αξίζει.
Σήμερα στην ΚΕΦΕ επετεύχθη συμφωνία μεταξύ και των τεσσάρων υποψηφίων και για το αντίτιμο και για την διαδικασία.
Την τελευταία στιγμή και ενώ είμασταν σε διαδικασία ανακοίνωσης της εν λόγω συμφωνίας ένας από τους συνυποψηφίους με τρόπο πρωτόγνωρο αποφάσισε να υπαναχωρήσει απ’ αυτήν.
Δεν θα σχολιάσω τα γεγονότα γιατί όπως προ είπα την ενότητα του κόμματος πρέπει να την υπηρετούμε με την συμπεριφορά μας ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.
Η ΚΕΦΕ οφείλει να καταλήξει σε απόφαση σήμερα χωρίς καμία περαιτέρω αναβολή.
Η συνέχιση αυτής της εικόνας βλάπτει και την ΝΔ και τη διαδικασία, εκτός, και αν ο τελικός στόχος είναι είτε να μην γίνουν καθόλου αυτές οι εκλογές είτε να γίνουν με τη δυνατή μικρότερη συμμετοχή έτσι ώστε η διαδικασία να καταλήξει να είναι παντελώς ελεγχόμενη από τους μηχανισμούς.
Δεν φοβόμαστε την δημοκρατία και η ΝΔ δεν μπορεί να φοβάται την ψήφο των Ελλήνων πολιτών τους οποίους θέλει να εκπροσωπήσει και να κυβερνήσει.
Την κοινωνία την θέλουμε μαζί μας και όχι απέναντί μας
».