Γιόχανσον: «FIFA και UEFA δεν ενημέρωσαν για την πληρωμή Μπλάτερ σε Πλατινί»

Ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Λέναρτ Γιόχανσον, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία δεν ενημερώθηκε ποτέ

E6CD3B9DF4C84B19F33D60EFCAE52251

Ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Λέναρτ Γιόχανσον, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία δεν ενημερώθηκε ποτέ για τα 2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (περίπου 1,83 εκατ. ευρώ) που κατέβαλε ο (απερχόμενος) πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, στον νυν επικεφαλής της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

Πλατινί και Μπλάτερ τιμωρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με αποκλεισμό 90 ημερών από την επιτροπή δεοντολογίας της FIFA, με την εν λόγω πληρωμή που έγινε το 2011 να βρίσκεται στο «στόχαστρό» της, ενώ οι δύο άνδρες αρνούνται ότι έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Ο Πλατινί έχει δηλώσει ότι η πληρωμή αφορούσε εργασία που εκτέλεσε βάσει συμβολαίου για τη FIFA ως σύμβουλος του Μπλάτερ το διάστημα 1999-2002 και τόνισε πως η καθυστέρηση εννέα ετών στην πληρωμή οφειλόταν στην οικονομική κατάσταση της παγκόσμιας συνομοσπονδίας.

Η υπόθεση αυτή έχει θέσει σε μεγάλη αμφισβήτηση την προσπάθεια του παλαίμαχου Γάλλου διεθνούς να διαδεχθεί τον Ελβετό στον προεδρικό θώκο της FIFA στις αρχαιρεσίες του Φεβρουαρίου και τα μέλη της UEFA θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη στη Νιόν για να συζητήσουν την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Ο Γιόχανσον, ο οποίος ήταν πρόεδρος της UEFA από το 1990 έως το 2007, δηλώνει στην ιστοσελίδα «Inside World Football» ότι η εκτελεστική επιτροπή της FIFA, της οποίας ήταν μέλος, δεν ενημερώθηκε για την πρόσληψη του Πλατινί από τον Μπλάτερ.

«Τότε ήμουν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και ο Μπλάτερ θα έπρεπε να το είχε αναφέρει στην εκτελεστική, αλλά δεν το έκανε ποτέ. Ποτέ δεν άκουσα κάτι γι’ αυτή τη συμφωνία στη FIFA» τόνισε ο 85χρονος Σουηδός και συνέχισε: «Αυτά είναι πάρα πολλά χρήματα, όχι ένα μικρό ποσό. Το μόνο που έχω μάθει μέσω των ΜΜΕ είναι ότι ο Πλατινί ισχυρίζεται πως έχει συμβόλαιο με τη FIFA».

Όταν ο Πλατινί έλαβε τα χρήματα από την πληρωμή του 2011 είχε διαδεχθεί τον Γιόχανσον στην προεδρία της UEFA, ωστόσο ο Σουηδός συνέχισε να δίνει το «παρών» στις συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ως επίτιμος πρόεδρος και δηλώνει ότι η πληρωμή δεν αποκαλύφθηκε ποτέ: «Θα περίμενα αυτή η πληρωμή να αναφερθεί στην UEFA. Ο Πλατινί θα έπρεπε να την έχει αναφέρει στην εκτελεστική επιτροπή. Αυτό θα είχα κάνει εγώ. Θα είχα πει στην εκτελεστική: “Έχω ένα συμβόλαιο με τον Μπλάτερ, το οποίο μπορεί να επικρίνετε. Όμως, αυτή είναι η αλήθεια, αυτά είναι τα χρήματα που έλαβα και θα πρέπει να το ξέρετε”».

Εκπρόσωπος Τύπου του Πλατινί δήλωσε: «Ο πρόεδρος συνεργάζεται πλήρως με τις συνεχιζόμενες έρευνες και αισθάνεται ότι δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που θέλει να πει δημοσίως για την ώρα».

Οι πληρωμές θα βρίσκονται στην ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης της UEFA στη Νιόν για την κρίση, στην οποία ο Πλατινί δεν θα μπορεί να παραστεί, λόγω του αποκλεισμού του από όλες τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες.