Αποβλήθηκαν για τρεις μήνες Μπλάτερ και Πλατινί

Η Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της FIFA, ανακοίνωσε ότι ο , Σεπ Μπλάτερ, αποβάλλεται Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον ομολογό του στην UEFA

C660CFA8EF964D0F69903BA6B18DFF87

Η Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της FIFA, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Σεπ Μπλάτερ, αποβάλλεται από το αξίωμά του για τους επόμενους τρεις μήνες (σ.σ. ήταν η μέγιστη που μπορούσε να του επιβάλει).

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον ομολογό του στην UEFA, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος ενεπλάκη στην υπόθεση του σκανδάλου για τεράστιο χρηματικό ποσό που έλαβε από τη FIFA. Οι ποινές είναι άμεσα εφαρμόσιμες.

«Οι λόγοι γι’ αυτές τις αποφάσεις είναι οι έρευνες που διεξάγονται από το αρμόδιο τμήμα της επιτροπής δεοντολογίας» αναφέρει η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA.

Οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας άρχισαν τον περασμένο μήνα ποινική έρευνα κατά του Μπλάτερ για ένα συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Καραϊβική, το οποίο υπέγραψε, και μια πληρωμή 1,8 εκατ. ευρώ το 2011 στον Πλατινί, του οποίου την κατάσταση ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας έχει περιγράψει ότι βρίσκεται ανάμεσα σε έναν μάρτυρα και έναν κατηγορούμενο.

Παράλληλα, η επιτροπή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι προσωρινοί αποκλεισμοί στους Πλατινί, Μπλάτερ και Βαλκ να επεκταθούν για μια επιπρόσθετη περίοδο που δεν θα ξεπερνάει τις 45 ημέρες.

Ετσι ο Γάλλος πρόεδρος της UEFA, που είναι φαβορί για να διαδεχθεί τον Μπλάτερ στην FIFA, δεν μπορεί να ασχολείται με το ποδόσφαιρο για τις επόμενες 90 ημέρες.

«Κατά τη διάρκεια των αναφερόμενων περιόδων, οι αναφερόμενες προσωπικότητες απαγορεύονται από κάθε δραστηριότητα που έγκειται στο ποδόσφαιρο, είτε εθνική είτε διεθνής» τονίζει η ανακοίνωση της FIFA.

Η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή των υποψηφιοτήτων για την προεδρία της FIFA, είναι η 26η ημέρα του τρέχοντος μηνός, Οκτωβρίου. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι προγραμματισμένες για την 26η Φεβρουαρίου του 2016.

Ταυτόχρονα παρά τα όσα διέρρεε ο Ελβετός παράγοντας περί παραμονής του στον προεδρικό θώκο στη Ζυρίχη δεν μπόρεσαν να κλείσουν τα μάτια μπροστά στο περιβόητο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ο 79χρονος παράγοντας.

Την ηγεσία της FIFA σύμφωνα με τις διατάξεις αναλαμβάνει ο Καμερουνέζος Ίσα Χαγιάτου, ως ο πρεσβύτερος των αντιπροέδρων της ομοσπονδίας.

Τέλος να αναφερθεί ότι τιμωρήθηκε και ο γενικός γραμματέας της UEFA, Ζερόμ Βάλκε με 90 ημέρες αποκλεισμό αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, Τσουνγκ-Μουνγκ Γιουν με αποκλεισμό έξι ετών και πρόστιμο 100.000 ελβετικών φράγκων.

Η ανακοίνωση της FIFA.

Πλατινί: Δεν σταματάω

Ο Μισέλ Πλατινί δήλωσε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, ότι θα πολεμήσει κάθε απόφαση εναντίον του και έριξε τα «βέλη» του στη FIFA.

«Εάν αυτό που αναφέρεται σχετικά με τις προθέσεις του ερευνητικού τμήματος της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA είναι όντως αλήθεια, εγώ δεν θα σταματήσω σε τίποτα, προκειμένου να διασφαλίσω ότι η αλήθεια θα γίνει γνωστή» τονίζει ο πρόεδρος της UEFA σε δήλωσή του και προσθέτει:

«Κανείς δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε αμφιβολία ως προς την αποφασιστικότητά μου για την επίτευξη αυτού του στόχου».