Πως έστειλε ο «Φλέβα» τον Σρέντερ στο ΝΒΑ!

srenter_0

Η καθοριστική συμβολή του προπονητή των Τρικάλων BC στην καριέρα του Γερμανού

Ο Κώστας Φλεβαράκης έχει το μοναδικό χάρισμα να παίρνει παίκτες από το πουθενά και να τους απογειώνει. Αυτό δεν κάνει άλλωστε τα δύο τελευταία χρόνια στα Τρίκαλα; Μεγάλος ο κατάλογος των παικτών που αφού ήρθαν στα μέρη μας πολλαπλασίασαν τις αποδοχές τους και έκαναν σπουδαίες μεταγραφές στην συνέχεια. Έβανς, Γιούιν, Τσούπκοβιτς, Χάρις, Κάντζι, Ματαλών και πολλοί ακόμη είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν αφού δούλεψαν με τον Φλεβαράκη. Πριν απ’ αυτούς την ίδια διαδρομή που τον έφτασε στο ΝΒΑ μέσω της Μπραουνσβάιγκ έκανε ο Σρέντερ όταν προπονητής εκεί ήταν ο Κώστας Φλεβαράκης.

Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του gazzetta:

 

Το 2005 ήταν 12 ετών. Όταν ο Νοβίτσκι κατάφερε μόνος του να οδηγήσει τη Γερμανία στον τελικό του Eurobasket ο Σρέντερ δεν είχε φανταστεί ότι θα φτάσει στο σημείο να είναι συμπαίκτης με τον φόργουορντ των Ντάλας Μάβερικς και μάλιστα να είναι καλύτερος από αυτόν στον κοινή τους διοργάνωση. Όχι. Δεν συγκρίνουμε τους δύο Γερμανούς. Ο Νοβίτσκι είναι κεφάλαιο για το παγκόσμιο μπάσκετ. Ο Σρέντερ βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Δείχνει, όμως, εξαιρετικά δείγματα γραφής και το gazzetta.gr γράφει για τον εκρηκτικό γκαρντ που γνωρίσαμε με τη φανέλα των Ατλάντα Χοκς κι αποθεώσαμε τις τελευταίες ημέρες.

ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΕ Ο ΦΛΕΒΑΡΑΚΗΣ
Οι Έλληνες έχουμε σημαντική σχέση με το μπάσκετ. Πίσω, λοιπόν, από τον Ντένις Σρέντερ κρύβεται ένας Έλληνας. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Ο ήρωας της ιστορίας μας γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1993. Είδε για πρώτη φορά το φως στο Μπράουνσβαϊγκ κι εκεί ξεκίνησε ν’ ασχολείται με το μπάσκετ. Του άρεσε και πήγε στην τοπική ομάδα. Μία ομάδα που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη κατηγορία της χώρας, συνεπώς δεν υπήρχε χώρος για έναν νεαρό στο ρόστερ του ανδρικού. Γι’ αυτό κι ο Σρέντερ έπαιξε αρχικά στη δεύτερη ομάδα της Μπράουνσβαϊγκ. Κι ήταν αρκετά καλός. Έδειξε εξ αρχής την ικανότητα του στο σκοράρισμα, αλλά και στη δημιουργία.
Τα πάντα άλλαξαν τη σεζόν 2012-2013. Κι εκεί μπαίνει στην ιστορία ο Κώστας Φλεβαράκης! Ο νυν τεχνικός των Τρικάλων βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία της Μπράουνσβαϊγκ εκείνη τη χρονιά κι εμπιστεύτηκε τον νεαρό γκαρντ. Τι έκανε ο Σρέντερ; Το δικαίωσε τελειώνοντας τη σεζόν με μέσο όρο 12 πόντους, 3.2 ασίστ και 2.5 ριμπάουντ σε 25 λεπτά ανά αγώνα! Πιο βελτιωμένος παίκτης της λίγκας και καλύτερος νεαρός Γερμανός. Το σημαντικό για τον Φλεβαράκη είναι πως ο Σρέντερ δεν ξεχνάει τον άνθρωπο που του έδωσε την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του. Ο Γερμανός γκαρντ είχε μιλήσει στην κάμερα του OTE Sport και στον Βασίλη Σκουντή, κάνοντας ειδική αναφορά στον νυν τεχνικό των Τρικάλων. Είπαμε. Παντού κρύβεται ένας Έλληνας.

ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟ DRAFT
Τ’ όνομα του είχε αρχίσει ν’ ακούγεται. Εντάξει. Η Γερμανία δεν είναι… μπασκετομάνα, όπως άλλες παραδοσιακές δυνάμεις τις Ευρώπης, ωστόσο λόγω Νοβίτσκι τα βλέμματα των ομάδων του ΝΒΑ είναι στραμμένα εκει. Κι ο Σρέντερ τους βοηθήσε να τον μάθουν ακόμα περισσότερο. Επιλέχθηκε να παίξει στο Nike Hoop Summit όπου βλέπουμε μεγάλα ταλέντα κάθε χρόνια κι ο Γερμανός γκαρντ οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 18 πόντους, 6 τελικές πάσες και 2 ριμπάουντ σε 29 λεπτά συμμετοχής. Άπαντες έσπευσαν να μάθουν ποιος είναι αυτός ο νεαρός γκαρντ. Αλλά ο Σρέντερ τους είχε βοηθήσει εκ νέου. Είχε ήδη δηλώσει συμμετοχή στο NBA draft 2013. Αν σας λέει κάτι η συγκεκριμένη χρονιά δεν κάνετε λάθος. Είναι το καλοκαίρι που οι Μιλγουόκι Μπακς επέλεξαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Νο.15. Δύο νούμερα πιο κάτω ήταν ο Σρέντερ. Κανένας δεν περίμενε να βρεθεί στον πρώτο γύρο αλλά τα κατάφερε.
Η ομάδα που τον επέλεξε ήταν οι Ατλάντα Χοκς. Ο Σρέντερ δεν έχασε την ευκαιρία. Πήγε αμέσως στις ΗΠΑ κι έπαιξε στο Summer League με τα “Γεράκια”. Ήταν αρκετά καλός και στις 11 Ιουλίου υπέγραψε συμβόλαιο με τους Χοκς. Και κάπου εκεί ξεκινάει το ταξίδι του στο ΝΒΑ.

ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ!
Η πρώτη χρονιά για κάθε ρούκι είναι χρονιά προσαρμογής. Εκτός αν λέγεσαι ΛεΜπρον Τζέιμς. Ο Σρέντερ χρειάστηκε χρόνο. Τη σεζόν 2013-2014 πήρε μέρος σε 49 ματς της regular season με τους Χοκς και μέτρησε 3.7 πόντους, 1.2 ριμπάουντ και 1.9 τελικές πάσες κατά μέσο όρο. Πήρε και μία γεύση από τα playoffs παίζοντας σε 2 ματς, ενώ κάποια στιγμή πήγε και στο NBDL. Λογικό. Έπρεπε να βρει ρυθμό.

Ήξερε πως αυτό δεν είναι το ταβάνι του. Ήξερε πως είναι καλύτερος από τους 3.7 πόντους που έβαζε και γι’ αυτό έπαιξε εκ νέου στο Summer League. Δεν σταμάτησε να δουλεύει και σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι οι Χοκς τον πίστευαν και του έδωσαν το περιθώριο να βρει τα πατήματα του. Κι όταν αυτό έγινε, ήρθε η απογείωση! Αναφερόμαστε στην περσινή σεζόν. Ο Σρέντερ σημείωνε 10 πόντους, κατέβαζε 2.1 ριμπάουντ και μοίραζε 4.1 ασίστ κατά μέσο όρο σε 77 συμμετοχές στην κανονική διάρκεια, ενώ στην postseason μέτρησε 9 πόντους, 1.8 “σκουπίδια” και 3.9 τελικές πάσες σε 16 ματς που πήρε μέρος.

Ήταν πάρα πολύ καλός και μαζί με τον Τζεφ Τιγκ δημιούργησαν ένα εξαιρετικό… δίδυμο. Οι άνθρωποι των Ατλάντα Χοκς έτριβαν τα χέρια τους. Και μην νομίζετε πως είχε ρόλο κομπάρσου. Όταν ο Τιγκ έμεινε εκτός, ο Σρέντερ πέρασε στη βασική πεντάδα και φόρτωσε το καλάθι των Λέικερς 24 πόντους (σ.σ. είχε και 10 ασίστ) στο καλύτερο βράδυ του στο ΝΒΑ. Μέχρι τώρα, αφού κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει το που θα φτάσει ο συγκεκριμένος παίκτης.

ΤΟΝΙ ΠΑΡΚΕΡ, ΡΕΪΖΟΝ ΡΟΝΤΟ
Μην σας κάνει εντύπωση ο μεσότιτλος. Οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει τον Ντένις Σρέντερ ως τον νέο Τόνι Πάρκερ. Ναι. Το στιλ του θυμίζει αρκετά τον ηγέτη των Γάλλων και βασικό PG επί σειρά ετών των Σαν Αντόνιο Σπερς. Το ESPN του έδωσε τον συγκεκριμένο τίτλο μετά τη φοβερή του εμφάνιση στον αγώνα Rising Stars Challenge του All Star Weekend 2015. Ήταν 13 Φεβρουαρίου όταν ο Σρέντερ μέτρησε 13 πόντους, 9 ασίστ και 3 κλεψίματα στη γιορτή του μπάσκετ.Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που τον συγκρίνουν με κάποιον. Σε πολλούς θυμίζει τον Ρέιζον Ρόντο στα καλά του. Όταν ο τελευταίος έκανε παπάδες με τη φανέλα των Μπόστον Σέλτικς! Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Σρέντερ; Απίστευτα ταχύτητα με τη μπάλα στα χέρια, φοβερό πρώτο βήμα (σ.σ. αυτό το σταμάτα-ξεκίνα το κάνει ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ), ενώ δεν υστερεί στο σουτ. Παίζει και καλή προσωπική άμυνα. Ναι. Θυμίζει τους δύο παικταράδες. Τον Πάρκερ και τον Ρόντο.

EUROBASKET 2015
Όχι δεν είναι νατουραλιζέ. Είναι της… μόδας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο Σρέντερ είναι Γερμανός. Όπως κι ο πατέρας του. Η μητέρα του κατάγεται από τη Γκαμπόν, ωστόσο ο ίδιος έχει τιμήσει την Εθνική Γερμανίας από μικρή ηλικία. Έπαιξε με τη Under 18, το ίδιο και την Under 20. Και φέτος το καλοκαίρι ήρθε η ώρα να παίξει σε μία μεγάλη διοργάνωση και μάλιστα μπροστά στους συμπατριώτες του.

Όσοι έχουν επαφή με το μπάσκετ τον ήξεραν και τον περίμεναν. Οι υπόλοιποι τον έμαθαν με τις ΜΑΓΙΚΕΣ εμφανίσεις του στο Eurobasket 2015. Πρώτο ματς με τη Ισλανδία. Νίκη για τη Γερμανία με τον Σρέντερ να έχει 15 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ακολούθησε η ήττα από τη Σερβία όπου ήταν άστοχος. Με την Τουρκία, όμως, έκανε τα πάντα για ν’ αποφύγει η ομάδα του την ήττα. Έβαλε 24 πόντους, μάζεψε 5 “σκουπίδια”, μοίρασε κι 6 ασίστ. Δεν τα κατάφερε, όπως δεν τα κατάφερε και στο ματς με την Ιταλία. Κι εκεί εξαιρετικός (29π., 4ρ., 7ασ.) κι εκεί ηττημένος.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο ματς με την Ισπανία. Do or die. Ο γκαρντ των Ατλάντα Χοκς ήταν ξανά πολύ καλός. 26 πόντοι, 6 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Τα γνωστά. Ήταν όμως ο μοιραίος παίκτης καθώς έχασε την τελευταία βολή, η Γερμανία ηττήθηκε με 76-77 κι έμεινε εκτός συνέχειας.

Και τι μ’ αυτό; Ο Σρέντερ έδειξε πως είναι ο νέος ηγέτης της Εθνικής Γερμανίας. Στο κύκνειο άσμα του Ντιρκ Νοβίτσκι, με τους Γερμανούς να έχουν δακρύσει από το “αντίο” του φόργουορντ των Μάβερικς, άπαντες έλεγαν από μέσα του πως “ευτυχώς, υπάρχει ο Ντένις”. Είπαμε και στην αρχή. Όταν ο Νοβίτσκι έγραφε ιστορία ο ίδιος ήταν έφηβος. Πλέον, όμως, έχει στα χέρια του μία βαριά κληρονομιά!