Ο λόγος του «βασιλιά» Γουέιν Ρούνι μετά το ρεκόρ

Χαμός επικρατεί στην Αγγλία για το ρεκόρ του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον που κατέρριψε  ο Γουέιν Ρούνι, όντας πλέον ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Λιονταριών.

Η FA μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο με την είσοδο του Ρούνι στα αποδυτήρια όπου όλοι οι παίκτες και το προπονητικό τιμ τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα, αλλά και την συγκινητική ομιλία του αρχηγού.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους σας… Τους προπονητές, τους παίκτες, τα επιτελεία με τα οποία έχω δουλέψει για τόσο καιρό. Είναι μια τεράστια στιγμή για εμένα, την οικογένειά μου και την καριέρα μου.

Ας ελπίσουμε ότι τόσο για την ομάδα όσο και για εμένα, υπάρχουν πολλά περισσότερα να έρθουν. Μπορούμε να πετύχουμε και αν όλα πάνε καλά, υπάρχουν πολλοί νεαροί παίκτες όπως ο Κάρι Κέιν, ο Ρος Μπάρκλεϊ, ο Ραχίμ Στέρλινγκ που ακολουθούν και που μπορούν να πλησιάσουν ή ακόμα και να με ξεπεράσουν στο μέλλον.

Είμαι ευγνώμων . Σημαίνει πολλά για μένα . Ευχαριστώ πολύ» είπε ο Ρούνι στην ομιλία του, λαμβάνοντας ως δώρο από τον προπονητή Ρόι Χόντσον μια φανέλα της ομάδας με τον αριθμό 50.

Τα πέντε κορυφαία τέρματα του Ρούνι με την Αγγλία, σύμφωνα με την FA:


Στη λίστα με τους «χρυσούς» Ευρωπαίους σκόρερ

Μάλιστα, ο Ρούνι μπήκε στη λίστα με τους «χρυσούς» Ευρωπαίους σκόρερ που έχουν ξεπεράσει τα 50 τέρματα με την εθνική ομάδα της χώρας τους. Ο 29χρονος παραμένει στην τελευταία θέση της λίστας, μακριά από τον Φέρεντς Πούσκας που έχει 84 γκολ.

Παρ’ όλα αυτά ο Ιρανός πρώην επιθετικός των Αρμίνια Μπίλεφελντ, Μπάγερν και Χέρτα, Αλί Νταεΐ, κατέχει τα πρωτεία σε παγκόσμιο επίπεδο με τα 109 τέρματα που έχει σημειώσει με την φανέλα του Ιράν, ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί.

Οι 17 «χρυσοί» Ευρωπαίοι σκόρερ:

Φέρεντς Πούσκας (Ουγγαρία και Ισπανία): 84 γκολ σε 89 συμμετοχές
Ο «Καλπάζων Συνταγματάρχης» παραμένει στην κορυφή της λίστας των σκόρερ. Το συνολικό του νούμερο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι έπαιξε το τελευταίο από τα 85 παιχνίδια του με την εθνική Ουγγαρίας το 1956 σε ηλικία 29 ετών. Εν συνεχεία άφησε την πατρίδα του για να μεταγραφεί στη Ρεάλ Μαδρίτης. Πήρε την ισπανική υπηκοότητα κι έπαιξε σε 4 διεθνή ματς για λογαριασμό των Ιβήρων, μεταξύ του 1961 και 1962, ωστόσο, σε κανένα από αυτά δεν κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα.

Σάντορ Κόκσιτς (Ουγγαρία): 75 γκολ σε 68 συμμετοχές

Ο κεντρικός επιθετικός πέτυχε 11 γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954. Συμπαίκτης του Φέρεντς Πούσκας στην Χόνβεντ και στην εθνική Ουγγαρίας, πέτυχε 7 χατ τρικ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, κερδίζοντας το προσωνύμιο «ο άνθρωπος με το χρυσό κεφάλι», για τις ικανότητές του στον αέρα. Αποσύρθηκε αφού αγωνίστηκε για λίγο στη Μπαρτσελόνα, άνοιξε εστιατόριο με το όνομα “La Tete d’Or”, πριν τον πρόωρο θάνατό του το 1979 σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Μίροσλαβ Κλόζε (Γερμανία): 71 γκολ σε 137 συμμετοχές)

Ελάχιστοι θα περίμεναν ότι ο Κλόζε θα γινόταν ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία των Μουντιάλ, μετά την πρώτη εμφάνισή του σε αυτή τη διοργάνωση το 2002.

Ωστόσο, μετά από 12 χρόνια και 16 τέρματα αποσύρθηκε από την εθνική Γερμανίας κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο και αρκετά προσωπικά ρεκόρ στις… αποσκευές του.

Ο 36χρονος άσος της Λάτσιο είναι γνωστός για τις ικανότητές του στον αέρα και χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους πρώην συμπαίκτες του ως ένας από τους κορυφαίους που θα μπορούσαν να έχουν στο πλάι τους.

Γκερντ Μίλερ (Δυτική Γερμανία): 68 γκολ σε 62 συμμετοχές
Όπως και ο Πούσκας, έτσι και ο Μίλερ δεν είχε το… καλούπι ενός συνηθισμένου ποδοσφαιριστή. Ο πρώτος προπονητής του στην Μπάγερν, Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, του έδωσε το «παρατσούκλι» «ο μικρός χοντρός Μίλερ», αλλά το ένστικτό του, η δύναμή του στο ψηλό παιχνίδι και το ξεπέταγμά του σε μικρές αποστάσεις τον ανέδειξαν σε έναν εκ των κορυφαίων στράικερ που ανέδειξε ποτέ το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οδήγησε την Δυτική Γερμανία στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1972 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974.

Ρόμπι Κιν (Δημοκρατία της Ιρλανδίας): 67 γκολ σε 142 συμμετοχές

Δύο τέρματα εναντίον της ΠΓΔΜ στους προκριματικούς του EURO 2012, τον Ιούνιο του 2011, ανέβασαν τον Κιν στη λίστα, καθώς έφτασε τα 51. Από τότε έγινε ο πρώτος σκόρερ των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κι εξακολουθεί να αποτελεί τον παίκτη-κλειδί της εθνικής ομάδας της πατρίδας του κάτω από τις οδηγίες του Μάρτιν Ο΄Νιλ.

Ιμρε Σλόσερ (Ουγγαρία): 59 γκολ σε 68 συμμετοχές
Ο Σλόσερ πέτυχε ένα απίστευτο ρεκόρ, σκοράροντας 258 φορές σε 155 παιχνίδια πρωταθλήματος για λογαριασμό της Φερεντσβάρος, από το 1905 έως το 1916, ενώ αξιοθαύμαστο ήταν και το ρεκόρ του με την φανέλα της εθνικής ομάδας. Έκανε την τελευταία διεθνή εμφάνισή του στις 10 Απριλίου του 1927, εννέα ημέρες μετά τη γέννηση του Πούσκας.

Νταβίντ Βίγια (Ισπανία): 59 γκολ σε 97 συμμετοχές

Αν και τα πράγματα δεν πήγαν καλά για την εθνική Ισπανίας στο Μουντιάλ 2014, ο -πρώτος σκόρερ στην Ιστορία των «φούριας ρόχας»- Βίγια κατάφερε έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες να κλείσει μία σπουδαία καριέρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με γκολ στο τελευταίο ματς με την Αυστραλία. Όταν αποχωρούσε από το γήπεδο ξέσπασε σε κλάματα.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Σουηδία): 57 γκολ σε 107 συμμετοχές

Οκτώ φορές αναδείχθηκε κορυφαίος Σουηδός παίκτης της σεζόν ο Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος έγινε ο πρώτος σκόρερ της χώρας του σε διεθνείς διοργανώσεις. Το 49ο και το 50ο γκολ του ήρθαν στις 4 Σεπτεμβρίου 2014 στο φιλικό ματς με την Εσθονία. Το γκολ που πέτυχε εναντίον της Αγγλίας χαρακτηρίστηκε ως το πιο όμορφο στην Ιστορία της εθνικής ομάδας, ενώ σκόραρε για 57η φορά χθες εναντίον της Αυστρίας.

Γιαν Κόλερ (Τσεχία): 55 γκολ σε 91 συμμετοχές

Βλέποντας τον κόσμο από τα 2,02 μέτρα, ο Κόλερ άφησε τη σφραγίδα του στο ποδόσφαιρο της Τσεχίας για μία 10ετία, από το 1999. Έπαιξε σε τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και στο Μουντιάλ του 2006. Πέτυχε 4 γκολ στο 6-0 της Τσεχίας επί της ΠΓΔΜ τον Ιούνιο του 2005, ενώ θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο… παραγωγικός, αν έκανε νωρίτερα το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα (σ.σ. πρωτόπαιξε σε ηλικία 25 ετών).

Γιόακιμ Στράιχ (Ανατολική Γερμανία): 55 γκολ σε 102 συμμετοχές

Μικρός το δέμας, αλλά… θανατηφόρος, ο Στράιχ είχε τις περισσότερες συμμετοχές με την φανέλα της τότε Ανατολικής Γερμανίας, ενώ ήταν εξίσου και ο πιο παραγωγικός επιθετικός της. «Φάνηκε στη σκηνή» τον Δεκέμβριο του 1969 και φόρεσε στο στήθος του το χάλκινο μετάλλιο με την Εθνική Ανατολικής Γερμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο. Επίσης πέτυχε 2 γκολ σε 4 ματς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Το μοναδικό χατ τρικ στην καριέρα του με το εθνόσημο ήρθε στις 29 Οκτωβρίου 1977 στο 9-0 επί της Μάλτας.

Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία): 55 γκολ σε 122 συμμετοχές

Ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης χρειάστηκε 109 παιχνίδια για να ισοφαρίσει το ρεκόρ των 47 γκολ του Εουσέμπιο και το έκανε με… στιλ, πετυχαίνοντας χατ τρικ εναντίον της Σουηδίας στα πλέι οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, για αρκετούς πραγματοποιώντας την καλύτερη εμφάνισή του με το εθνόσημο. Δεν ήταν στα… συνηθισμένα στάνταρ του στα γήπεδα της Βραζιλίας, ωστόσο πέτυχε το 50ό γκολ του εναντίον της Γκάνα.

Πουλ Νίλσεν (Δανία): 52 γκολ σε 38 συμμετοχές

Ένας μανιώδης… βασανιστής των γκολκίπερ, ο Νίλσεν ήταν ο μεγάλος σταρ της Δανίας στις αρχές του 20ού αιώνα και κάτοχος του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912. Ένας ερασιτέχνης, όπως και οι περισσότεροι κορυφαίοι παίκτες της εποχής του, τελικά κατάφερε να πετύχει 26 γκολ εναντίον της Νορβηγίας και 15 εναντίον της Σουηδίας. Είχε το παρατσούκλι «Τιστ» από το «Gratist» που στη γλώσσα του σημαίνει εκμεταλλευτής, δεδομένου ότι σε νεαρή ηλικία συνήθιζε να εισβάλλει στα γήπεδα χωρίς να βγάζει εισιτήριο.

Γιόν Νταλ Τόμασον (Δανία): 52 γκολ σε 112 συμμετοχές

Ένας από τους καλύτερους παίκτες που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Δανίας στους σύγχρονους καιρούς, ο Τόμασον κρέμασε τα παπούτσια του το 2011, ως ο κορυφαίος σκόρερ της χώρας του.

Λάγιος Τίσι (Ουγγαρία): 51 γκολ σε 72 συμμετοχές

Αφότου ο Πούσκας αναχώρησε για την Ισπανία, ο Τίσι ανέλαβε «χρέη» αρχισκόρερ της Ουγγαρίας και έβαλε την σφραγίδα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ κι άλλα τρία στη διοργάνωση του 1962. Το ισχυρό σουτ του τού έδωσε το προσωνύμιο “The Nations Bomber”. Πέθανε το 1999. Το 2002 δύο τέρματα που είχε πετύχει στο φιλικό με τον Λίβανο προστέθηκαν στο προσωπικό ρεκόρ του με την εθνική ομάδα κι έτσι από τα 49 ανέβηκε στα 51.

Χακάν Σουκούρ (Τουρκία): 51 γκολ σε 112 συμμετοχές

Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι η άνοδος του ποδοσφαίρου της Τουρκίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνδέθηκε με το νέο μεγάλο «αστέρι» της εθνικής ομάδας. Ο Χακάν Σουκούρ πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, όταν «βρήκε δίχτυα» μόλις 11 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα με την Κορέα στο Μουντιάλ του 2002. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ του έδωσαν το προσωνύμιο «ο ταύρος του Βοσπόρου», δεδομένης της ικανότητάς του στο ψηλό παιχνίδι.

Τιερί Ανρί (Γαλλία): 51 γκολ σε 123 συμμετοχές

Κατακτώντας το Μουντιάλ του 1998 και το EURO 2000, ήταν οι δύο τίτλοι που σημάδεψαν τη μεγάλη καριέρα του Τιερί Ανρί. Ξεπέρασε ακόμη και τον τωρινό πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ως αρχισκόρερ της εθνικής Γαλλίας πριν κλείσει την καριέρα με συνολικό απολογισμό 51 τέρματα.

Γουέιν Ρούνι (Αγγλία): 50 γκολ σε 107 συμμετοχές

Ήταν πραγματικά αξέχαστες οι τελευταίες ημέρες για το Νούμερο 10 των «Τριών Λιονταριών», ο οποίος ισοφάρισε το ρεκόρ του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον το περασμένο Σάββατο στο 6-0 επί του Σαν Μαρίνο, πριν το πάρει στα χέρια του με το τέρμα του εναντίον της Ελβετίας. Η πρώτη συμμετοχή του στην εθνική Αγγλίας ήρθε σε ηλικία μόλις 17 ετών, το 2003. Έδωσε το… στίγμα του με τα 4 γκολ που πέτυχε στο EURO 2004 και τώρα έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στο βιβλίο της Ιστορίας.