Οταν ο Ρεντζιάς “έπαιρνε μόνος του” το Παγκόσμιο

Μνήμες από μια μεγάλη επιτυχία του Εφηβικού Μπασκετ ξύπονησε ο τελικός των Εφήβων στον Βόλο

1

Μία ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ έγραψε  η Εθνική Εφήβων κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαίκο  πρωτάθλημα U18που διεξήχθη στο Βόλο.

Το ελληνικό μπάσκετ έχει να παρουσιάσει έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχών σε τελικούς, σε όλα τα επίπεδα, δημιουργώντας μεγάλη παράδοση, παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Ας θυμηθούμε τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος:

Για την κατηγορία εφήβων και νέων η πιο σημαντική βγήκε τότε που έκανε τα πρωτα του βήματα στο χώρο ο «πύργος» του Τρικαλινού μπάσκετ : ο Ευθύμης Ρεντζιάς. Ήταν το 1995 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το Ελληνικό Μπάσκετ και ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην του Ευθύμη.

Το Παγκόσμιο γινόταν στην Ελλάδα και όπως φαίνεται η έδρα και η ψυχή των Ελλήνων έδιναν πάντα παραπάνω ώθηση στις Εθνικές μας ομάδες. Το τουρνουά που έκαναν και το θέαμα που προσέφεραν έκαναν αυτήν την «φουρνιά» παικτών να χαρακτηριστεί ως η πιο ελπιδοφόρα του Ελληνικού μπάσκετ. Οι Ευθύμης Ρεντζιάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Μιχάλης Κακιούζης, Νίκος Χατζής, Γιώργος Καράγκουτης, Γιώργος Καλαϊτζής, Παναγιώτης Μπαρλάς, Βασίλης Σούλης, Θανάσης Καμαριώτης, Αλέξης Παπαδάτος, καθώς και επίσης Τρικαλινός Δημήτρης Δέσπος, αποτελούσαν αυτό το εντυπωσιακό σύνολο εφήβων. Ο τελικός της διοργάνωσης ήταν ένας συναρπαστικός αγώνας ανάμεσα σε δύο σπουδαίες ομάδες ; την  δική μας εθνική  και την αντίστοιχη Αυστραλίας. Ήταν όμως και one men show  αφού  ο Ρεντζιας σήκωσε στις άτες του  την εθνική ομάδα και με 33 πόντους κέρδισε μόνος του τον  τελικό (91 – 73)  κι έφερε  άλλη μια διάκριση για το Ελληνικό μπάσκετ.