Χάλκινο μετάλλιο στα 10χλμ. ο Γιαννιώτης,

O  Σπύρος Γιαννιώτης πρόσθεσε στο ενεργητικό του άλλη μία μεγάλη διάκριση στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας.

Ο 35χρονος αθλητής του Ολυμπιακού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν και ταυτόχρονα εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, που θα είναι οι πέμπτοι της καριέρας του.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Αμερικανός Τζόρνταν Ουιλιμόβσκι και το ασημένιο ο Ολλανδός Φέρι Βέερτμαν, ενώ ο Αντώνης Φωκαΐδης τερμάτισε 29ος.

Ο έντονος συναγωνισμός και η περίεργη εξέλιξη της κούρσας είχαν ως συνέπεια να μείνουν εκτός πρώτης δεκάδας μεγάλα ονόματα, που θα πρέπει πλέον να διεκδικήσουν του χρόνου σε αγώνα πρόκρισης το «εισιτήριο» για το Ρίο. Μεταξύ αυτών, ο Τυνήσιος «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Ουσάμα Μελούλι (μόλις 23ος), οι Γερμανοί Αντρέας Βάσμπουργκερ (16ος) και Κρίστιαν Ράιχερτ (18ος), ο Νοτιοαφρικανός Τσαντ Χο, που ήταν νικητής στα 5χλμ. (19ος), οι Ρώσοι Κιρίλ Αμπροσίμοφ (33ος) και Ντανιίλ Σερεμπρένικοφ (43ος), αλλά και ο Ούγγρος Γκέργκελι Γκιούρτα, ο οποίος οδήγησε τον αγώνα στα πρώτα πέντε χιλιόμετρα. Ακόμη χειρότερα ήρθαν τα πράγματα για τον Γάλλο Αξέλ Ρεϊμόν (12ος) και τον Βρετανό Ντάνιελ Φογκ (14ος), οι οποίοι δεν θα μπορέσουν καν να διεκδικήσουν θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού είδαν συμπατριώτες τους να τερματίζουν στην πρώτη δεκάδα και να προκρίνονται στο Ρίο.

Όπως το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, ο Γιαννιώτης επέλεξε να μείνει αρκετά πίσω στην αρχή, περνώντας 43ος την πρώτη στροφή (2.5χλμ.) και 21ος τη δεύτερη.

Σταδιακά ανέβηκε, έφτασε το γκρουπ των πρωτοπόρων και στο τελευταίο χιλιόμετρο εξαπέλυσε την επίθεσή του, ανεβαίνοντας δεύτερος και προσπαθώντας να πλησιάσει τον Ουιλιμόβσκι, ο οποίος όμως είχε εξαιρετικό ρυθμό και δεν απειλήθηκε.

Η επιτάχυνση της κούρσας άφησε πολύ πίσω τον Πολωνό Σαβρίμοβιτς και τον Μελούλι, που ήταν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα στα 7.5χλμ. και ευνόησε τους νεότερους αθλητές, που είχαν περισσότερες δυνάμεις.

Ο Γιαννιώτης δεν μπόρεσε να κρατήσει τον ίδιο ρυθμό ως το τέλος και είδε τον Βέερτμαν, ο οποίος βρισκόταν αρκετά πιο πίσω, να έρχεται με φόρα δίπλα του και να τον ξεπερνάει λίγο πριν την τελική ευθεία. Αν και πάλεψε ως το τέλος, ο Έλληνας πρωταθλητής έχασε τελικά τη δεύτερη θέση για τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου, όμως ακόμη κι έτσι το χάλκινο μετάλλιο προσθέτει άλλο ένα «παράσημο» στην πλούσια καριέρα του.

Η πρώτη δεκάδα των 10χλμ. ανδρών, που εξασφαλίζει και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο:
1. Τζόρνταν Ουιλιμόβσκι (ΗΠΑ) 1ωρ.49:48.2
2. Φέρι Βέερτμαν (Ολλανδία) 1ωρ.50:00.3
3. Σπύρος Γιαννιώτης (ΕΛΛΑΔΑ) 1ωρ.50:00.7
4. Σον Ράιαν (ΗΠΑ) 1ωρ.50:03.3
5. Τζακ Ρεξ Ντέιβιντ Μπέρνελ (Μ. Βρετανία) 1ωρ.50:05.8
6. Μαρκ-Αντουάν Ντανιέλ Φρεντ Ολιβιέ (Γαλλία) 1ωρ.50:06.4
7. Σιμόνε Ρουφίνι (Ιταλία) 1ωρ.50:09.1
8. Ρίτσαρντ Γουεϊνμπέργκερ (Καναδάς) 1ωρ.50:19.9
9. Άλαν Ντο Κάρμο (Βραζιλία) 1ωρ.50:23.1
10. Φεντερίκο Βανέλι (Ιταλία) 1ωρ.50:23.1

29. Αντώνης Φωκαΐδης (ΕΛΛΑΔΑ) 1ωρ.51:27.3

Γέμελος: «Όλα αυτά γίνονται χωρίς να έχουμε μία πισίνα…»

Όντας προπονητής του Σπύρου Γιαννιώτη για… μια ζωή, αλλά και ομοσπονδιακός προπονητής της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, που έχει προσφέρει μεγάλες επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος Γέμελος είναι συνηθισμένος στη χαρά που προσφέρουν διακρίσεις όπως το χάλκινο μετάλλιο του αθλητή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν.

Αυτή τη φορά, όμως, τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, αφενός λόγω των δύσκολων συνθηκών, υπό τις οποίες ήρθε αυτό το μετάλλιο (όπως και το ασημένιο της Αραούζου στα 5χλμ.), αφετέρου επειδή σηματοδοτεί και την πρόκριση του Γιαννιώτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πέμπτη φορά στην καριέρα του, επίτευγμα μυθικών διαστάσεων για έναν κολυμβητή.

«Είμαι ευτυχισμένος για την επιτυχία του Σπύρου. Όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Σπύρος ως άνθρωπος και ως αθλητής και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος. Θέλω να ευχαριστήσω το Σπύρο για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει τόσα χρόνια, την ΚΟΕ και τον πρόεδρο Δημήτρη Διαθεσόπουλο, που ό,τι θέλουμε μας το δίνει, ενώ θέλω να ευχαριστήσω και την ΕΟΕ, που μέσω των χορηγών μας στηρίζει. Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά, όλες αυτές οι επιτυχίες, γίνονται χωρίς να έχουμε μια πισίνα… Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί, τέλος, ότι ο Σπύρος θα πάρει μέρος στην 5η Ολυμπιάδα της ζωής του. Είναι κάτι που έχουν καταφέρει ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Γιώργος Αφρουδάκης και τώρα ο Σπύρος Γιαννιώτης, με τον ίδιο προπονητή…» τόνισε ο Νίκος Γέμελος στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στο Σπύρο Γιαννιώτη, στο Νίκο Γέμελο και σε όσους βρίσκονται δίπλα τους. Ο Σπύρος Γιαννιώτης από το 2007 ως τώρα, δεν έχει λείψει ποτέ από το βάθρο, δεν έχει χάσει ποτέ την ευκαιρία για ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πρόκειται για ένα καινοφανές, ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τον ελληνικό αθλητισμό. Συγχαρητήρια σε αυτό το παιδί με τον αδαμάντινο χαρακτήρα και την τεράστια προσπάθεια που κάνει. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει δύο μετάλλια σε 48 ώρες στα αγωνίσματα της μαραθώνιας κολύμβησης, κάτω από τις τραγικές συνθήκες που βιώνουμε ως ΚΟΕ και ως χώρος. Είναι πραγματικό θαύμα».

Ο Διαθεσόπουλος μίλησε και για τη σπουδαία νίκη της εθνικής υδατοσφαίρισης των ανδρών με 11-10 επί της Ιταλίας, στην πρεμιέρα των αγώνων της στο Καζάν. «Πέτυχε μία τεράστια νίκη, εναντίον μίας παγκόσμιας δύναμης, με τεράστιες διασυνδέσεις, την Εθνική Ιταλίας. Θεωρείτο η πιο δύσκολη ομάδα στον όμιλό μας και το γεγονός ότι τους κερδίσαμε σημαίνει πολλά. Βήμα-βήμα, αγώνα-αγώνα, τα παιδιά θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟΕ.