France football: «Ελλάδα: Το ποδόσφαιρο εν μέσω της κρίσης»

Ένα αφιέρωμα… κάθε άλλο παρά κολακευτικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του το γαλλικό περιοδικό «France football».

Συγκεκριμένα λοιπόν το κείμενο, το οποίο αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται στην έξοδο της από το ευρώ, έψαξε και βρήκε Γάλλους που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και ζήτησε την άποψη τους επί του θέματος.

Ο Αράς (αγωνίστηκε στην Καλλονή), ο Καν (έπαιξε για 6 μήνες στον Εργοτέλη), ο Χαβιέ Τομάς (έπαιξε στον Εργοτέλη), αλλά και ένας παίκτης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, μίλησαν για τις εμπειρίες του από την Ελλάδα, ενώ έκαναν λόγο για βία αλλά και εύνοια του Ολυμπιακού.

Ο Καν ξεκίνησε λέγοντας: «Όταν είσαι εκεί, δεν αντιλαμβάνεσαι απαραίτητα την κατάσταση. Οι καφετέριες είναι γεμάτες, ο κόσμος βγαίνει. Εγώ ήμουν στην Κρήτη, οπότε ίσως αυτό να μην είναι κάτι συνηθισμένο» και συνέχισε:

«Στην Ελλάδα υπάρχει αβεβαιότητα. Όταν η ομάδα σου πέφτει, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση, είναι πολύπλοκη η κατάσταση και υπάρχει το ρίσκο της χρεοκοπίας. Για όλα αυτά, χαίρομαι που γύρισα σπίτι μου. Έχω επαφές με παίκτες εκεί και αισθάνονται ανασφάλεια. Δεν ξέρουν αν η χώρα θα μείνει στο EURO ή όχι και αυτό κάνει αρκετούς να διστάζουν. Το καλοκαίρι θα είναι… μακρύ για την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Αράς τόνισε: «Υπάρχουν κάποιες ομάδες που δεν πρέπει να πας και οι παίκτες τις γνωρίζουν. Δεν θα συμβούλευα έναν παίκτη να πάει σε ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, επειδή είναι δύσκολο να πληρωθείς», ενώ στη συνέχεια είπε:

«Η ΑΕΚ και Ο Άρης υποβιβάστηκαν στην Γ’ εθνική, γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους μισθούς. Αρκετοί με ρωτούν αν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα της κρίσης. Είμαι στην Αθήνα, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά είναι γεμάτα, το ίδιο και η παραλία. Υπάρχει κρίση, αλλά το ίδιο επικρατεί παντού, το ίδιο και στη Γαλλία».

Βέβαια είχε να πει και κάποια καλά λόγια: «Υπάρχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις και οι 5-6 κορυφαίες ομάδες μπορούν να συγκριθούν με μερικές στη Γαλλία. Είναι ένα πρωτάθλημα που προσέγγισε τον Εσιέν και πήγε στον Παναθηναϊκό. Κι όταν βλέπεις τον Ολυμπιακό να επικρατεί της Γιουβέντους, δεν είναι τυχαίο».

Θετικά πράγματα είπε και ο Χαβιέ Τόμας, ο οποίος τόνισε πως αν και το πρωτάθλημα είναι καλό και έχει οπαδούς του αγαπούν τις ομάδες του δεν θα ήθελε να γυρίσει πίσω.

«Υπάρχει μείωση στην προσέλευση του κόσμου. Μεταξύ του να πας στο γήπεδο ή να “γεμίσεις” το καλάθι σου, η επιλογή είναι εύκολη. Πρόκειται για ένα καλό πρωτάθλημα, με οπαδούς που αγαπούν το ποδόσφαιρο και ελπίζω να προχωρήσουν. Προσωπικά δεν θα ήθελα να επιστρέψω άμεσα».

Σε πιο σκληρό τόνο κινείται ένας από τους ποδοσφαιριστές που επέλεξαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο οποίος μίλησε με πολύ σκληρές εκφράσεις: «Η κατάσταση είναι μπ…ο, όπως η χώρα. Υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων. Υπάρχουν θέματα διαιτησίας που όλοι τα ξέρουν. Αρκεί να δείτε τα ματς του Ολυμπιακού και θα καταλάβετε».

Για το θέμα ο Αράς σημείωσε:
«Η διαιτησία είναι γνωστή. Υπάρχουν ομάδες που ευνοούνται. Αν παίζεις στην έδρα του Ολυμπιακού, είναι πολύπλοκο να νικήσεις».