Στην Πύλη ψήφισαν ποδήλατο!!!

DSC_9358_resize

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δύο αγώνες το περασμένο Σαββατοκύριακο

Σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης διοργάνωσης το Ορειβατικό Καταφύγιο Κόζιακα σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Περιηγητικό Όμιλο Πύλης διοργάνωσαν 2 event ποδηλατικών υπεραποστάσεων (Brevet), την “ ΣΤΡΑΤΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ” συνολικής απόστασης 400χλμ και την “ΚΟΖΙΑΚΑΣ TOUR 2015” απόστασης 200χλμ.

Tο πρωί του Σαββάτου 4/7/2015, η Πύλη γέμισε με ποδηλάτες οι οποίοι κόντρα στα προβλήματα των τελευταίων ημερών συμμετείχαν σε αυτές τις 2 διαδρομές. Δόθηκαν 2 εκκινήσεις, μια νωρίς το πρωί στις 5:00 π.μ. για τους 21 ποδηλάτες που συμμετείχαν στη “ ΣΤΡΑΤΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ”  και μία στις 8:00 π.μ. για τους 42 ποδηλάτες που συμμετείχαν στην διαδρομή “ΚΟΖΙΑΚΑΣ TOUR 2015”.

DSC_9367_resize

Οι αθλητές της “Στράτας των Βλάχων” αρχικά κινήθηκαν προς τα Τρίκαλα και στη συνέχεια πήραν την προκαθορισμένη πορεία προς Γρεβενά – Περιβόλι – Βάλια Κάλντα – Βοβούσα – Μέτσοβο – Χαλίκι – Γαρδίκι – Χρυσομηλιά – Διάβα – Μεγάρχη – Πρίνος – Πρόδρομο – Γοργογύρι – Ξυλοπάρικο – Πιαλεία – Φιλύρα – Άγιο Βησσαριώνα   και τερμάτισαν  στη Πύλη. Σε αυτή τη ομολογουμένως δύσκολή διαδρομή τερμάτισαν 12 αθλητές με τον ιδιοκτήτη του Καταφυγίου και μέλος του Ο.Π.Ο.Π. Μητρονάτσιο Περικλή να τερματίζει σε 20 ώρες και 40 λεπτά, συνοδευόμενος από το μέλος της Λέσχης Ποδηλατικού Τουρισμού Ble Cycling Club Τζιβιέρη Ιωάννη.

DSC_9392_resize

Οι ποδηλάτες που συμμετείχαν στη διαδρομή των 200χλμ “Κόζιακας Tour 2015” ξεκίνησαν από την Πύλη και αφού πρώτα κινήθηκαν προς τα καμποχώρια Φήκη, Διαλεχτό, Μεγάρχη και  Διάβα, στη συνέχεια ανέβηκαν προς τα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας, Καστανιά και Αμάραντο διερχόμενοι μέσα στην απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή του Ασπροποτάμου. Εκεί στην διασταύρωση «Τρία Ποτάμια» συνάντησαν την διαδρομή των 400χλμ με την οποία συνέχισαν μαζί μέχρι τον τερματισμό στη Πύλη. Τη διαδρομή τελικά ολοκλήρωσαν 28 ποδηλάτες οι οποίο άρχισαν να τερματίζουν στο Δημαρχείο της Πύλης το απόγευμα του Σαββάτου.

DSC_9396_resize

Η οργανωτική επιτροπή αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Ορειβατικό Περιηγητικό Όμιλο Πύλης και όλους τους εθελοντές, που συμμετείχαν στη διοργάνωση και επάνδρωσαν με επιτυχία όλους τους σταθμούς ανεφοδιασμού κατά μήκος της διαδρομής.  Επίσης θα ήθελε να ευχαριστήσει τον χορηγό επικοινωνίας Ράδιο Ζυγό και προσωπικά τον κ. Παπαγεωργόπουλό για την προσπάθεια του να βοηθήσει στη προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στη περιοχή μας. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων που είναι πάντα αρωγός σε εκδηλώσεις Μαζικού Αθλητισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, η θερμή υποδοχή που συνάντησαν οι αθλητές σε όλα τα σημεία διέλευσης και ελέγχου, από τους ντόπιους κατοίκους.

DSC_9399_resize

Λίγα λόγια για τα Brevet

Η λέξη Brevet χρησιμοποιείτε από τα τέλη του 19ου αιώνα και προέρχεται από τη γαλλική λέξη Randonneuring. Τα Brevets είναι ποδηλατικές διαδρομές υπεραποστάσεων, 200χλμ και πάνω, οι οποίες έχουν σαν κύριο στόχο να αναδείξουν τα τουριστικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Το πρώτο καταγεγραμμένο Brevet έλαβε χώρα στις 12 Ιουνίου του 1897 όπου 12 Ιταλοί ποδηλάτες δοκίμασαν να μεταβούν από την Ρώμη στη Νάπολι κάνοντας ποδήλατο για μια απόσταση 230χλμ. Η κορωνίδα των brevet είναι το Παρίσι – Βρέστη – Παρίσι. Το Audax Club Parisien κάθε τέσσερα χρόνια διοργανώνει την μεγαλύτερη ποδηλατική διαδρομή από το Παρίσι στη Βρέστη και πίσω στο Παρίσι συνολικού μήκους 1200 περίπου χιλιομέτρων. Γίνεται με συμμετοχές από όλο τον κόσμο και δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν όσοι έχουν καταφέρει, μέσα στην ίδια χρονιά που γίνεται το PBP, να ολοκληρώσουν εντός ορίου χρόνου μία σειρά από brevet 200-300-400-600χλμ. Επίσης φημισμένες διαδρομές είναι η Λονδίνο – Εδιμβούργο – Λονδίνο και η Βοστώνη – Μόντρεαλ – Βοστώνη συνολικής χιλιομετρικής απόστασης 1400χλμ και 1200χλμ αντίστοιχα. Τα χρονικά όρια ολοκλήρωσης των διαδρομών είναι:

200 χλμ – 13.5 ώρες

300 χλμ – 20 ώρες

400 χλμ – 27 ώρες

600 χλμ – 40 ώρες

1,000 χλμ – 75 ώρες

1,200 χλμ – 90 ώρες

1,400 χλμ – 116:40 ώρες

Φορέας διαχείρισης των Brevet στην Ελλάδα είναι η Λέσχη Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδας – Audax Randonneurs Grece που έχει σαν κύριο σκοπό την άρτια και ασφαλή διοργάνωση ποδηλατικών εκδηλώσεων brevets, σύμφωνα με τους όρους και κανόνες της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien.

Η Οργανωτική Επιτροπή