Βρίσκεστε εδώ: Sportrikala.gr » ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΡ » ΠΑΛΗ » Παλαιστές του ΑΠΣΤ σε εκδηλώσεις «Νάια Δωδώνης»

Παλαιστές του ΑΠΣΤ σε εκδηλώσεις «Νάια Δωδώνης»

Αθλητές του ΑΠΣ Τρίκαλα παραβρέθηκαν το Σάββατο 27 Ιουνίου σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στα αρχαία «Νάια Δωδώνης»,

2-3-PALI

Αθλητές του ΑΠΣ Τρίκαλα παραβρέθηκαν το Σάββατο 27 Ιουνίου σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στα αρχαία «Νάια Δωδώνης», την αθλητική διοργάνωση που γινόταν προς τιμήν του Δία, και πραγματοποιήθηκαν στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.

Τα Νάια αποτελούσαν διοργάνωση ανάλογη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Πύθια, τα Νέμεα και είχαν πανελλήνια εμβέλεια.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κώστα Σουέρεφ, είναι πως τα Νάια αναφέρονται και στον μηχανισμό των Αντικυθήρων, όπου καταγράφονται όλοι οι πανελλήνιοι αγώνες. Στα ελληνιστικά χρόνια, οι αγώνες είχαν μεγάλη σημασία και καταγράφονταν στο ημερολόγιο της εποχής.

Τα Νάια γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, μία χρονική περίοδο μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων και των Νεμέων.

Η αρχαία αθλητική διοργάνωση στη Δωδώνη πήρε την ονομασία Νάια επειδή ο Δίας της Δωδώνης λέγεται Νάιος από το αρχαίο ρήμα «ναίω» που σημαίνει κατοικώ, εξού και η λέξη ναός.
Μάλιστα, εξήγησε πως ο Δίας, ανάλογα με την περιοχή, παίρνει και ένα χαρακτηριστικό για να τον διακρίνουμε. «Ο Δίας, που είχε το ιερό του και το Μαντείο στη Δωδώνη, λέγεται Δίας Δωδωναίος Πελασγικός Νάιος. Έτσι και οι αγώνες προς τιμήν του πήραν την ονομασία Νάια»

Οι Νάιοι αγώνες διεξάγονταν σε τρεις κατηγορίες: οι γυμνικοί, δηλαδή στίβου, που είχαν να κάνουν με δρόμο, άλμα, πάλη, παγκράτιο, δίσκο, ακόντιο, οι ιππικοί με άλογα και αναβάτες ή άμαξες με δύο ή τέσσερα άλογα και οι μουσικοί και δραματικοί αγώνες, οι οποίοι πραγματοποιούνταν στο αρχαίο θέατρο.

Το πρωί του Σαββάτου, 27 Ιουνίου, πραγματοποιηθηκε επιστημονική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε αναφορά στο πώς ξεκίνησαν, με βάση τις αρχαίες μαρτυρίες, οι Νάιοι αγώνες, πρώτα ως τοπικοί, μετά ως πανηπειρωτικοί και στη συνέχεια ως πανελλήνιοι.
Το απόγευμα έγινε επίσκεψη στο αρχαίο στάδιο της Δωδώνης, όπου και πραγματοποιήθηκε επίδειξη από σύγχρονα αγωνίσματα που παραπέμπουν στους Νάιους αγώνες.
Ο επίλογος της διοργάνωσης ήταν η ορχήστρα του θεάτρου με την παρουσίαση ελληνικής μουσικής με παραδοσιακά όργανα που προέρχονται από αρχαιοελληνική έμπνευση.

Συντάκτης

Άρθρα : 18541
Scroll to top