Βρίσκεστε εδώ: Sportrikala.gr » ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΤΟΠΙΚΑ - ΑΓΟΡΑ » «Παγώνει» η αγορά από τα capital controls

«Παγώνει» η αγορά από τα capital controls

Σήμερα δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κίνηση – Αγνωστο πώς θα καταβληθούν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα 

Σε καθεστώς αργίας μαζί με τις τράπεζες μπαίνει από σήμερα και η οικονομία της χώρας. Eνδεικτικό είναι ότι στα ATM θα υπάρχουν μεν χρήματα, αλλά θα μπορεί ο καθένας να σηκώνει έως 60 ευρώ, ενώ τα τραπεζικά καταστήματα θα είναι με κατεβασμένα ρολά. Τα ΑΤΜ προς το παρόν παραμένουν κλειστά, αλλά αναμένεται να ανοίξουν μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας το κλείσιμο των τραπεζών θα ισχύει από σήμερα, Δευτέρα, έως και τις 6 Ιουλίου και αφορά εκτός από τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όλα τα Ιδρύματα πληρωμών ηλεκτρονικού χρήματος.

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.

Το ημερήσιο όριο για αναλήψεις από τα ΑΤΜ προσδιορίζεται στα 60 ευρώ ανά κάρτα και τα ΑΤΜ θα τεθούν σε λειτουργία εντός 12 ωρών από την πρώτη ημέρα που θα ισχύσει η ΠΝΠ. Συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπεται εδώ

Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μία πρωτόγνωρη φάση, όπου κανείς δεν θα πληρώνει κανένα και όλες οι υποχρεώσεις ετεροχρονίζονται για το μέλλον. Οι αποταμιεύσεις, οι συντάξεις και γενικότερα τα χρήματα των πολιτών είναι πλέον εγκλωβισμένα στις κλειστές τράπεζες και σήμερα δεν θα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κίνηση.

Στον… αέρα βρίσκεται η μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα, καθώς είναι άγνωστο ακόμα πώς θα καταβληθούν οι μισθοί στις 30 Ιουνίου, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ακόμη και εάν πληρωθούν δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους. Η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει έναν κύκλο αθέτησης υποχρεώσεων και οφειλών, καθώς ουσιαστικά στην κοινή γνώμη με έναν τρόπο νομιμοποιείται η αδυναμία εξόφλησης των οφειλών. Πολύ περισσότερο όταν το ημερήσιο όριο αναλήψεων είναι στα 60 ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει την αγορά κλινικά «νεκρή».

Δραματική θα είναι η «βουτιά» στις λιανικές πωλήσεις και γενικότερα στην κατανάλωση, αφού οι ειδικές συνθήκες θα προκαλέσουν επιφυλακτικότητα αλλά και πραγματική αδυναμία στους καταναλωτές να προβούν σε αγορές.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν λιγότερες δυνατότητες βρίσκονται ευθέως εκτεθειμένες και πολλές από αυτές θα αναγκαστούν, προσωρινά τουλάχιστον, να διακόψουν τη λειτουργία τους. Το έμφραγμα στις συναλλαγές θα προκαλέσει αδυναμία τροφοδοσίας των καταστημάτων εστίασης, καθώς οι επιχειρηματίες εάν δεν έχουν μετρητά δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τις προμήθειες για την λειτουργία των μαγαζιών τους.

Βέβαια οι έμποροι θα μπορούν να μεταφέρουν όσα χρήματα θέλουν σε λογαριασμούς προμηθευτών μέσω e-banking χωρίς πρόβλημα και η συναλλαγή γίνεται άμεσα.

Συντάκτης

Άρθρα : 18503
Scroll to top