Βροχή τα… τελεσίγραφα ενόψει της Μεγάλης Δευτέρας

Το  σκληρό τελεσίγραφο: «συμφωνία ή χρεοκοπία» βρίσκεται ενώπιον της ελληνικής κυβέρνησης για τα επόμενα τρία 24ωρα

broxi-ta-telesigrafa-enopsei-tis-megalis-deuteras_8.w_l

Το  σκληρό τελεσίγραφο: «συμφωνία ή χρεοκοπία» βρίσκεται ενώπιον της ελληνικής κυβέρνησης για τα επόμενα τρία 24ωρα μέχρι τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους ηγέτες της Ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Αγ.Μέρκελ υπέδειξε κομψά στην Αθήνα πως δεν θα έχει κανένα νόημα η σύνοδος κορυφής αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία στο επίπεδο των Θεσμών, ο Ζαν. Κλ. Γιουνκέρ «είπε» στον Τσίπρα να μην περιμένει πως εκείνος θα τον διασώσει, ο Ντάισελμπλουμ να μην περιμένουμε καλύτερη πρόταση και ο Ντόναλτ Τούσκ καθαρά αυτό που όλοι πλέον σκέφτονται: χωρίς συμφωνία αυτό που θα έχει να διαχειριστεί η ευρωζώνη είναι η ελληνική χρεοκοπία.

Σύμφωνα μάλιστα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters ,οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης προ της Συνόδου κορυφής τη Δευτέρα, αν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά για συνταξιοδοτικό και ΦΠΑ θα έχουν μόνο αντικείμενο συζήτησης πως θα αντιμετωπίσουν την αδυναμία πληρωμών από την Ελλάδα.

Αν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά για συνταξιοδοτικό και ΦΠΑ θα έχουν μόνο αντικείμενο συζήτησης πως θα αντιμετωπίσουν την αδυναμία πληρωμών από την Ελλάδα

 

«Αν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις από την Ελλάδα για να συζητηθούν, οι υπουργοί είναι πιθανόν να συζητήσουν αντι αυτών το πως θα χειριστούν μια αθέτηση πληρωμών από μέρους της Ελλάδας», ανέφερε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Δύο άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης που εμπλέκονται στις συνομιλίες επιβεβαίωσαν ότι αυτή είναι η επιλογή που έχουν μπροστά τους τόσο οι υπουργοί όσο και ηγέτες τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα το τέλος των ψευδαισθήσεων   

«Η Σύνοδος κορυφής θα βάλει τέλος στις ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει μαγική λύση»  ανέφερε σχεδόν κυνικά ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια. Από την  άλλη όμως τονίσει ότι η σύνοδος δεν είναι το τελευταίο βήμα.

Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση

« Το παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελειώσει, όπως επίσης και το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών γιατί δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό» ανέφερε.

Όπως τονίζει στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι «να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεων μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση»

Αν και ανέφερε πως Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι το τελευταίο βήμα αφού δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση καθώς αυτό είναι δουλειά των υπουργών οικονομικών, τονίζει.

«Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ που αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση».

Στο τέλος της μέρας αυτό μπορεί να είναι μόνο ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο μερικές ημέρες. Ας τις αξιοποιήσουμε σωστά.

Όπως ανέφερε μέσω twitter το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ.Τουσκ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ-Κ. Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να προετοιμαστεί η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας.

Τι απαντά και τι περιμένει η Αθήνα  

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ψύχραιμοι έναντι των τελεσιγράφων που τα χαρακτηρίζουν «αναμενόμενα και αχρείαστα» και αναμένουν με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Ρωσία να υπάρξουν νέες επαφές με τον Ζαν Κλον Γιουνκέρ προσβλέποντας σε μια νέα πρόταση.

Αναμενόμενα και αχρείαστα τα τελεσίγραφα δηλώνει η κυβέρνηση που εμφανίζεται αισιόδοξη για τη συμφωνία και περιμένει πρόταση από τον Γιουνκέρ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν ξορκίζει πλέον το Grexit όπως έκανε μέχρι πρόσφατα και δηλώνει σύμφωνα με το Spiegel « Στην Αθήνα,νομίζουν ότι υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που στο τέλος θα βγάλει ένα λαγό από το καπέλο την τελευταία στιγμή. Δε συμβαίνει αυτό όμως. Έχω προειδοποιήσει πολλές φορές τον Τσιπρα ότι δεν πρέπει να επαφίεται στο ότι εγώ μπορώ να εμποδίσω σε κάθε περίπτωση μια κατάρρευση των συνομιλιών“.

 

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε την Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ

Συνομιλία Μέρκελ-Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα 

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία τους συμφώνησαν πως «οι τρεις επόμενες ημέρες, ως την έκτακτη σύνοδο (σ.σ. κορυφής της ευρωζώνης) της Δευτέρας, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Νωρίτερα ο κ. Ολάντ από την Μπρατισλάβα όπου βρισκόταν για μια σύνοδο κρατών της περιοχής είχε ζητήσει να γίνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός.

Deutsche Bank: Έρχεται πρόταση “take it or leave it” 

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας θα καταλήξει σε μια πρόταση «take it or leave it» και σε μια επίσημη προθεσμία. “Οι έλεγχοι κεφαλαίων φαίνεται να έρχονται ολοένα και πιο κοντά κάθε μέρα που περνάει”, αναφέρει το νέο ενημερωτικό δελτίο της γερμανικής τράπεζας. 

Μεταρρυθμίσεις ζητά η Γερμανία

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία με τους δανειστές, είπε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ. Διαφορετικά, πρόσθεσε, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας θα είναι απλά μια διαβούλευση και θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες.

Θέλουμε να κάνουμε το παν για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αυτό όμως απαιτεί η χώρα να παίξει τον ρόλο της και να παρουσιάσει προτάσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Σύνοδος της Δευτέρας μπορεί να πετύχει μόνο αν η Ελλάδα κάνει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας πως βάση για συμφωνία στη Σύνοδο είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών.