«Πόρτα» στη FIFA των σκανδάλων από το Κέντρο Νόμπελ Ειρήνης

Η FIFA αντέδρασε με πικρία στο σχέδιο του Κέντρου Νόμπελ Ειρήνης να σταματήσει τη συνεργασία για την πρωτοβουλία «Χειραψία για την Ειρήνη»,

7CF19301DEC55571F2A7A993EB62A490

Η FIFA αντέδρασε με πικρία στο σχέδιο του Κέντρου Νόμπελ Ειρήνης να σταματήσει τη συνεργασία για την πρωτοβουλία «Χειραψία για την Ειρήνη», τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση «δεν είναι ευ αγωνίζεσθαι». Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία προσθέτει επίσης την απογοήτευση και την απροθυμία της να αποδεχθεί αυτήν την κίνηση, την οποία πληροφορήθηκε μέσω των ΜΜΕ.

«Με απογοήτευση πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ την πρόθεση του Κέντρου Νόμπελ Ειρήνης να τερματίσει τη συνεργασία με τη FIFA για την πρωτοβουλία Χειραψία για την Ειρήνη» τονίζει η FIFA στην ανακοίνωση που εξέδωσε και συνεχίζει:

«Η FIFA είναι απρόθυμη να αποδεχθεί αυτή τη μονομερή προσέγγιση σε αυτό που είναι μια κοινή πρωτοβουλία ανάμεσα στην ποδοσφαιρική κοινότητα και το Κέντρο Νόμπελ Ειρήνης (NPC). Αυτή η ενέργεια δεν ενσαρκώνει το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι ειδικά, αφού εμποδίζει την προβολή των αξιών-“κλειδιών” της οικοδόμησης της ειρήνης και της καταπολέμησης των διακρίσεων».

Το NPC ανακοίνωσε χθες ότι βάζει τέλος στη συνεργασία του με την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία, η οποία συγκλονίζεται από καταγγελίες διαφθοράς. Το Κέντρο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο εδρεύει στο Όσλο, ήταν πίσω από την πρωτοβουλία Χειραψία για την Ειρήνη, την οποία προωθούσε με ενθουσιασμό ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, τα τελευταία τρία χρόνια.

Η FIFA είχε προωθήσει τις χειραψίες που γίνονταν πριν από την έναρξη των αγώνων ανάμεσα στους αρχηγούς των ομάδων και τους διαιτητές ως Χειραψία για την Ειρήνη και ήλπιζε επίσης να εφαρμόσει αυτήν την πρωτοβουλία και μετά τη λήξη των αναμετρήσεων.

«Η πρωτοβουλία της Χειραψίας για την Ειρήνη συνδυάζει τη διεθνή απήχηση του ποδοσφαίρου με την απλή χειρονομία της χειραψίας για την προώθηση της ειρήνης και του ευ αγωνίζεσθαι» ανακοίνωσε η FIFA και συμπληρώνει:

«Στις διοργανώσεις της FIFA ποδοσφαιριστές και διαιτητές χρησιμοποιούν τη Χειραψία για την Ειρήνη για να δώσουν το καλό παράδειγμα ενώπιον τόσο των φιλάθλων εντός του σταδίου όσο και του ευρύτερου κοινού που παρακολουθεί τα παιχνίδια στην τηλεόραση».