Πρώτο μετάλλιο στο Μπακού από τον καρατέκα, Τζάνο

Το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα, στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, είναι γεγονός. Ο Μιχαήλ-Γεώργιος Τζάνος  κατέλαβε τη δεύτερη θέση,

PSILO 31

Το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα, στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, είναι γεγονός. Ο Μιχαήλ-Γεώργιος Τζάνος ηττήθηκε στον τελικό της κατηγορίας -84κ. του κούμιτε στο καράτε από τον Αζέρο Αϊκχάν Μαμάγιεφ και κατέλαβε τη δεύτερη θέση, χαρίζοντας παραταύτα στη χώρα μας το παρθενικό της ασημένιο μετάλλιο στη νεοσύστατη διοργάνωση.

Ο τελικός έληξε ισόπαλος 1-1 (όπως άλλωστε ισόπαλοι είχαν έρθει οι δύο αντίπαλοι και στον α΄ γύρο), όμως ο Μαμάγιεφ αναδείχθηκε νικητή στα σημεία.

Για να φτάσει ως τον τελικό, ο Τζάνος (πρωταθλητής Ευρώπης και με παγκόσμιες διακρίσεις στο καράτε), σημείωσε δύο νίκες και μία ισοπαλία στον Α΄ γύρο, ενώ στον ημιτελικό επικράτησε με 2-1 του Τούρκου Ουγκούρ Ακτάς.

Στις δηλώσεις του ο 26χρονος πρωταθλητής, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αφιερώνω το μετάλλιό μου στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι άξιζα το χρυσό μετάλλιο και έτσι έχω μια γλυκόπικρη γεύση. Ήξερα ότι έπρεπε να επιτεθώ στο τέλος, ώστε να πάρω ένα δεύτερο σημείο επειδή ένιωθα ότι η απόφαση των κριτών, κάτω από μια τέτοια ατμόσφαιρα, δε θα μπορούσε εύκολα να είναι ευνοϊκή για εμένα. Το ίδιο μου φώναζε και ο προπονητής μου. Έτσι στα τελευταία δευτερόλεπτα έψαχνα να βρω το χτύπημα που θα μου χάριζε το χρυσό μετάλλιο απέναντι στον αντίπαλό μου που έπαιζε εντελώς αμυντικά και παθητικά».

«Ξέραμε ότι έπρεπε να πάρουμε τον πόντο γιατί θα ήμασταν χαμένοι αν κρινόταν το παιχνίδι με απόφαση των διαιτητών. Δεν τα καταφέραμε και ο Γιώργος κοντεύει να σκάσει», έλεγε ο προπονητής της ομάδας καράτε Κώστας Γκουβούσης, λίγο μετά το τέλος του αγώνα.

Στον ημιτελικό επιβλήθηκε του Τούρκου Ουγκούρ Ακτάς με 2-1, με σημείο που πήρε 2” πριν το τέλος του αγώνα και χρειάστηκε να κάνει ένσταση ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κωνσταντίνος Γκουβούσης, την οποία δέχτηκαν οι κριτές.

Ο Τζάνος θα κέρδιζε έτσι κι αλλιώς, πάντως, καθώς είχε παίξει περισσότερο επιθετικά και προηγείτο στα σημεία, αλλά σίγουρα αυτός ο πόντος που πήρε στο φινάλε ήταν το «κερασάκι στην τούρτα».