Στο μικροσκόπιο του FBI ως ύποπτος ο Μπλάτερ

Οι αμερικανικές αρχές θα «χρησιμοποιήσουν» όσους έχουν ήδη συλλάβει όπως κάνουν σε κάθε έρευνα για «σπείρες απατεώνων»

Όπως μεταδίδουν New York Times και ABC επικαλούμενα πηγές με γνώση της υπόθεσης οι αμερικανικές αρχές ερευνούν τον Ελβετό – απερχόμενο πλέον – πρόεδρο της FIFA μολονότι ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες σε βάρος του.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης οι διωκτικές αρχές βασίζονται στη «συνεργασία» των στελεχών της FIFA που έχουν ήδη συλληφθεί για την υπόθεση – 14 τον αριθμό – προκειμένου να τους παρέχουν περισσότερες πληφορορίες για τη δράση των ανωτέρων τους «όπως κάνουν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες σε κάθε έρευνα για σπείρα απατεώνων», γράφει το ABC.

«Τώρα που ο καθένας θέλει να σώσει τον εαυτό του, θα υπάρξει πιθανότατα μια “κούρσα” για να δούμε ποιος θα “γυρίσει την πλάτη” (σ.σ. στον Μπλάτερ) πρώτος» δήλωσε χαρακτηριστικά μια πηγή στο ABC.

«Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να γκρεμίσουμε όλο τον οργανισμό αλλά μπορεί και να μην χρειαστεί αυτό» συμπλήρωσε με νόημα.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Σεπ Μπλάτερ είχε ανακοινώσει την απόφασή του να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε νέα ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της Ομοσπονδίας.

Το έκτακτο κογκρέσο αναμένεται να συγκληθεί ανάμεσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο και Μάρτιο και μέχρι τότε ο απερχόμενος πρόεδρος υποσχέθηκε να βοηθήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η τελευταία αποκάλυψη σε βάρος του Μπλάτερ αφορούσε τον Ζερόμ Βαλκ, τον γενικό γραμματέα της FIFA και δεξί χέρι του προέδρου, ο οποίος φέρεται να μεταβίβασε 10 εκατ. δολάρια σε λογαριασμούς που διαχειριζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τζακ Γουόρνερ.

Oι New York Times, οι οποίοι επικαλούνται πολλούς ομοσπονδιακούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, αποκάλυψαν ότι η μεταβίβαση έγινε το 2008 από έναν λογαριασμό της FIFA και φέρεται ότι αποτελεί «ένα κεντρικό στοιχείο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο» και τα ηγετικά του στελέχη.

Τα 10 αυτά εκατ. δολάρια που μεταβιβάστηκαν συνιστούν, σύμφωνα με τους New York Times, ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα στις συλλήψεις και στην απαγγελία κατηγοριών σε 14 στελέχη της FIFA.