«Περί ναυαγίου συγχώνευσης αθλητικών σωματείων Κόζιακα»

sentra_new1_610x400

Του Γιάννη Αργυρίου

Μετά και το οριστικό δυστυχώς για μένα προσωπικά , ναυάγιο της πιθανής συνένωσης των αθλητικών σωματείων της Δημοτικής Ενότητας Κόζιακα, θα ήθελα τοποθετούμενος για τελευταία φορά να εκφράσω διάφορες σκέψεις , απόψεις και προβληματισμούς για τη μη ευόδωση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος .
Ίσως για πρώτη και τελευταία φορά οι ιθύνοντες πιστεύω των δύο κυρίως ισχυρών σωματείων αυτή τη στιγμή και έπειτα των υπολοίπων έφτασαν τόσο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας αλλά κι αυτή η προσπάθεια δεν απέδωσε καρπούς .
Ξεκινώντας απ΄ την αρχή με τον όρο συγχώνευση ή συνένωση εννοούμε τη διαδικασία εκείνη που θα έχει ως στόχους , συγκεκριμένα για το θέμα που αφορά τη συνένωση αθλητικών σωματείων τους εξής :

α) Δημιουργία πανίσχυρης ποδοσφαιρικής ομάδας που θα προκαλεί το σεβασμό σε όλους ,
β) Δημιουργία ακαδημίας ποδοσφαίρου ,
γ) Ανάπτυξη του αθλήματος του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην κοινωνία της Δημοτικής Ενότητας Κόζιακα τόσο σε επίπεδο αθλητισμού όσο και σε επίπεδο αναψυχής και υγείας ,
δ) Ανάπτυξη συνεργασίας με ισχυρούς δεσμούς φιλίας τόσο μεταξύ των χωριών όσο και με τα υπόλοιπα σωματεία της ΕΠΣ Τρικάλων ,
ε) Προσφορά στα αθλητικά , πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα των Τρικάλων ,
ζ) Διάδοση της ηθικής στον αθλητισμό ,
η) Βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων .
Για ένα τέτοιο δύσκολο εγχείρημα πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις :

Συγχώνευση σε στέρεες βάσεις , με μακροπρόθεσμους στόχους , με επίκεντρο την υποδομή και “οδηγό” την ιστορία όλων των σωματείων . Μία συγχώνευση πρέπει να γίνει αξιόπιστα, δηλαδή με σχέδιο και όραμα από ανθρώπους με αποδεδειγμένη πείρα και ικανότητα στο ερασιτεχνικό μας ποδόσφαιρο . Επίσης ριζικά , άμεσα και όχι σταδιακά, διότι αφενός ο ανταγωνισμός προχωρεί με ταχύτατα βήματα και αφετέρου μια σταδιακή διαδικασία συγχώνευσης κινδυνεύει να διαβρωθεί και να βαλτώσει. Και τέλος, να επιτευχθεί αξιοκρατικά έτσι ώστε να είναι βιώσιμη.
Στη σημερινή δυσάρεστη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι , που έχει επιπτώσεις και στον αθλητισμό παρατηρείται κορεσμός και τάσεις διάλυσης των σωματείων στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο , η συγχώνευση θεωρώ είναι η μόνη λύση προκειμένου αυτά να επιβιώσουν και να ανέβει ακόμα πιο ψηλά το ποιοτικό επίπεδο των ομάδων μας .
Μετά την δημιουργία των Καποδιστριακών και μετέπειτα Καλλικρατικών Δήμων για τους μόνους – θετικούς – λόγους που ακούγονται τα χωριά μας είναι οι εκδηλώσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων και εκείνες των πολιτιστικών συλλόγων – εάν υπάρχουν γιατί κι αυτοί δυστυχώς τείνουν να εκλείψουν .

Η μόνη λύση κατά τη γνώμη μου , για τις ομάδες ήταν να πουν “ναι” στην συγχώνευση από το να διαλυθούν και να αφανισθούν στο άμεσο μέλλον . Γιατί όπως είναι δομημένο το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, όσο οι παράγοντες θα αποχωρούν – δικαιολογημένα – γιατί δεν αντέχουν οικονομικά , όσο οι αξιόλογοι ποδοσφαιριστές επιλέγουν άλλα σωματεία να αγωνιστούν για λόγους κυρίως που έχουν να κάνουν με τις φιλοδοξίες τους και αυτά που τους προσφέρονται για το σκοπό αυτό , όσο οι αθλητικές εγκαταστάσεις καταστρέφονται στο πέρασμα του χρόνου , όσο η οικονομική βοήθεια της πολιτείας παραμένει ανύπαρκτη τότε το αδιέξοδο και ο μαρασμός είναι δεδομένος .
Σποραδικές και σπάνιες επιτυχίες των ομάδων φυσικά και θα υπάρχουν αλλά μακροπρόθεσμα και σε βάθος χρόνου όχι μόνο δεν θα έχουμε αφήσει παρακαταθήκη για το μέλλον αλλά και οι παράγοντες σίγουρα θα διαπιστώσουν ότι διέθεταν κόπο και κυρίως χρήμα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και προοπτική !

Οι λόγοι του ναυαγίου της συνένωσης πολλοί και γνωστοί σε όλους μας , δεν είναι ούτε σωστό ούτε πρέπον να τους αναλύσουμε , άλλωστε αυτοί που διοικούν τα σωματεία όπως και ο φίλαθλος κόσμος που έχει κρίση και αντιλαμβάνεται , γνωρίζουν τι φταίει και δεν προχώρησε αυτό το εγχείρημα .
Τελειώνοντας προσωπική μου άποψη είναι ότι ασφαλώς και τα σωματεία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να πορεύονται στο ερασιτεχνικό μας ποδόσφαιρο , άλλα με λιγότερες και άλλα περιστασιακά με περισσότερες επιτυχίες , αυτό που μένει σε εμένα είναι ότι χάθηκε ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία να γράψουμε ιστορία στο Τρικαλινό ποδόσφαιρο κι όχι μόνο !
Από εκεί και πέρα δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις περί ευθυνών της αποτυχημένης αυτής απόπειρας όπως και απόπειρες σπίλωσης της αξίας και της ιστορίας όλων των σωματείων ανεξαιρέτως μόνο κακό και αισθήματα έχθρας δημιουργούν τα οποία και ευελπιστώ να εκλείψουν !
Καλή επιτυχία σε όλα τα σωματεία της Δημοτικής Ενότητας Κόζιακα !

Φιλικά
Αργυρίου Γιάννης