Ο Γιούνκερ «φόρεσε» γραβάτα στον Τσίπρα

Μία κίνηση που συζητήθηκε έντονα έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα.

1000_18

 

Πήρε τη γραβάτα του και την έβαλε μπροστά από το πουκάμισο του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε με χαμόγελο την κίνηση αυτή, ενώ αμέσως ξεκίνησαν οι ψίθυροι για την αποκωδικοποίηση της κίνησης Γιούνκερ.

Κάποιοι είπαν πως πρόκειται για μία από τις «επιθέσεις φιλίας» του Γιούνκερ, όπως όταν είχε πιάσει το χέρι του Αλέξη Τσίπρα και περπατούσαν χέρι-χέρι. Αλλοι υποστήριξαν πως η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική του καλού κλίματος σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα. Κάποιοι θυμήθηκαν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στο τετ α τετ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Όταν ο τελευταίος του είχε κάνει δώρο μία γραβάτα και ο κ. Τσίπρας είχε πει πως θα τη φορέσει όταν βρεθεί λύση για την Ελλάδα.

Τι είχαν πει Τσίπρας-Ρέντσι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε φροντίσει να εξοπλίσει κατάλληλα τον Ελληνα ομόλογό του για τη στιγμή που θα αποφασίσει να παραβεί τις συνήθειές του. «Εχεις πει ότι θα φορέσεις γραβάτα όταν βρεθεί η τελική λύση για την Ελλάδα. Ετσι, σου κάνω δώρο μία ιταλική, για να είναι η πρώτη που θα βάλεις», του είπε ο κ. Ρέντσι, παρουσιάζοντας τη γραβάτα, αμέσως μετά το τέλος των κοινών τους δηλώσεων.

Ο κ. Τσίπρας την παρέλαβε χαμογελαστός και υποσχέθηκε ότι πράγματι θα βάλει αυτή τη γραβάτα την ημέρα που θα βρεθεί η λύση για το ελληνικό χρέος. Οσο για το δώρο του Ελληνα πρωθυπουργού στον Ματέο Ρέντσι, ήταν ένα CD με ελληνικά τραγούδια από την Magna Grecia (οι περιοχές της Ιταλίας που ήταν αποικίες αρχαίων ελληνικών πόλεων).

Τους προσγείωσε η Μέρκελ

Η Ανγκελα Μέρκελ όμως ήταν αυτή που φρόντισε από νωρίς να κρατήσει τους πάντες προσγειωμένους στην πραγματικότητα, αφού με σημερινές της δηλώσεις από τη Ρίγα της Λετονίας αναφερόμενη στο θέμα της Ελλάδας ζήτησε περισσότερη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα είπε: «Πρέπει να γίνει πιο εντατική δουλειά σε τεχνικό επίπεδο για την Ελλάδα». Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του Γάλλου Προέδρου Φρανσούα Ολάντ, η κ. Μέρκελ τη χαρακτήρισε μια «πολύ φιλική και εποικοδομητική ανταλλαγή», ωστόσο όπως επεσήμανε ότι «είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία με τους θεσμούς» και ότι «μένουν πολλά ακόμη να γίνουν» προτού επιτευχθεί συμφωνία.

Αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στη Ρίγα, δήλωσε:

«Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος – και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος».

Γιούνκερ: Οι Ελληνες πρέπει να παραμείνουν στο ευρώ

Την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ τονίζει με δηλώσεις του στη WirtschaftsWoche ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν από το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά έχει να κάνει και με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, προειδοποιώντας τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν μπορείς απλά να πετάξεις κάποιον έξω από τη νομισματική ένωση. Οι Έλληνες, πάντως, θα πρέπει να μάθουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλάται στην ακεραιότητα του άλλου» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Χωρίς το ευρώ θα ήμασταν αντιμέτωποι με έναν νομισματικό πόλεμο» αναφέρει, επίσης, ο κ. Γιούνκερ, υπερασπιζόμενος το κοινό νόμισμα και απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι λειτουργεί διχαστικά για την ΕΕ.