Βρίσκεστε εδώ: Sportrikala.gr » ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ » Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με τίτλο «επείγοντα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στον αθλητισμό και και άλλες διατάξεις»

κατάλογος

 

 

. Ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, κάνει λοιπόν πράξη όσα είχε δηλώσει καθώς δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση στο σχέδιο νόμου αναφορικά με το αυτοδιοίκητο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Έτσι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αναβαθμίζεται ο ρόλος του Υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος σε περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων μπορεί να επιβάλλει στους εμπλεκόμενους κυρώσεις.
Οι αντιδράσεις από τις ΠΑΕ αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς θεωρούν ότι με το νέο σχέδιο νόμου θίγεται το αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει την επιβολή ποινών από τη FIFA και την UEFA και στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.

 

Οι διαφοροποιήσεις που προέκυψαν στο νομοσχέδιο μετά τη δημόσια διαβούλευση είναι ελάχιστες. Από τις παρατηρήσεις που έγιναν από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής έχει προστεθεί ένα επιπλέον άρθρο (καταργείται το άρθρο 29 παρ 12 του νόμου 3479 και έτσι η ακροτελεύτια διάταξη έχει πάρει τον αριθμό 16).

«Το άρθρο 16 παρ. 9 αναφέρει ρητά ότι το κράτος επιτελεί ρόλο ελεγκτικό και εποπτικό σε όλα τα θέματα του αθλητισμού. Αυτό το ρόλο θα τον παίξει και θα τον ασκήσει στο ακέραιο. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα εκχωρήσει ευθύνες αλλά θα ανακτήσει και ό,τι έχει κακώς μέχρι τώρα εκχωρηθεί! Απο τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο η κυβέρνηση είναι υπόλογη για ό,τι πει και ό,τι κάνει. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, γι” αυτό μας ψήφισε ο λαός και η Βουλή μάς έδωσε την εμπιστοσύνη της», δήλωσε σχετικά ο κ Κοντονής.

Επίσης στο νομοσχέδιο, η Πολιτεία αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο, αλλά σύμφωνα με τον υφυπουργό, το κάνει «…όπως αυτό υπάρχει σε Δήμους, Περιφέρειες και Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να εξαιρεθούν από τον έλεγχο, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται και θα διοικούνται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η UEFA και η FIFA είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται από το ελβετικό δίκαιο. Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί με απευθείας εντολή από τον ελληνικό λαό».

Ο κ Κοντονής επιμένει ότι όπου υπάρχει ροή δημόσιου χρήματος οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, ενώ για το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη, έχει τονίσει: «Δε νομίζω ότι θα υπάρξει αποκλεισμός, γιατί οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί. Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε δέχεται εκβιασμούς και νομοθετεί με βάση το συμφέρον των πολιτών και κυρίως της νεολαίας που θέλει να ασχολείται με τον αθλητισμό».

 

Για τις αντιδράσεις της ΕΠΟ σε άρθρα του νομοσχεδίου έχει δηλώσει: «Οι σχέσεις είναι σε επίπεδο διαβούλευσης. Δεν σας κρύβω ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες από την πλευρά της ΕΠΟ. Για παράδειγμα αν είναι αντίθετη στο άρθρο 5 που αφορά στους τακτικούς δικαστές και τις πειθαρχικές επιτροπές, θα πρέπει να μας πει το γιατί. Ζητάμε καθαρές και αιτιολογημένες απαντήσεις».

Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και την πάταξη των παθογενειών στον ελληνικό αθλητισμό. Στα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου, είναι σαφής η πρόθεση του νομοθέτη για αυστηροποίηση των ποινών με στόχο την πρόληψη των φαινομένων βίας στον αθλητισμό και την αποτροπή ρατσιστικών συμπεριφορών εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Για το λόγο αυτό προβλέπονται υψηλά πρόστιμα από τον αρμόδιο υπουργό Αθλητισμού σε σωματεία και αθλητικούς φορείς, ομοσπονδίες, αθλητικούς συνδέσμους και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα.

Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός δύναται να απαγορεύει τη διάθεση εισιτηρίων, τη διεξαγωγή αγώνων, πρωταθλημάτων ή άλλων διοργανώσεων, ακόμη και τη συμμετοχή ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις.

 

Επίσης υψηλά πρόστιμα (από 5.000 μέχρι 500.000 ευρώ) θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας, από τον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο και από το διαδίκτυο, πέραν των άλλων ποινικών και λοιπών συνεπειών. Τα ποσά από την είσπραξη των προστίμων θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό για την προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας.

Συντάκτης

Άρθρα : 14545
web: www.sportrikala.gr - E-mail: sportrikala@sportrikala.gr

© Sportrikala.gr | Κατασκευή ιστοσελίδας Plushost.gr

Scroll to top