To know how του Κώστα Φορτούνη

FORTOUNIS

Αφιέρωμα του Sport 24 στον Καλαμπακιώτη άσσο 

Σε μια ομάδα με την πίεση και τις απαιτήσεις του Ολυμπιακού, οι ευκαιρίες για να παίξεις είναι λίγες. Ειδικά αν είσαι νεαρός και Έλληνας. Ο Κώστας Φορτούνης ανήκει σε αυτή την κατηγορία και είναι το παράδειγμα του πως θα τα καταφέρεις. 0 σχόλια

Ο Κώστας Φορτούνης έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Ολυμπιακό. Σε ηλικία μόλις 11 ετών εντάχθηκε στην Ακαδημία των Πειραιωτών, όπου παρέμεινε για μια πενταετία. Οι ευκαιρίες που περίμενε δεν ήρθαν και έτσι στα 16 του επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για λογαριασμό του Α.Ο. Τρικάλων.

Οι 13 του εμφανίσεις του τη σεζόν 2009-10 με την φανέλα των Τρικάλων ήταν αρκετές για να πείσουν τον Αστέρα Τρίπολης, που τον παρακολουθούσε καιρό, να δαπανήσει 50.000 ευρώ και να αποσπάσει την υπογραφή του.

Μετά από 26 παιχνίδια με τους Αρκάδες την επόμενη σεζόν, ήρθε ακόμη μια αλλαγή επαγγελματικού περιβάλλοντος για τον Κώστα Φορτούνη. Ο Έλληνας μέσος είχε μπει ξανά στο “ερυθρόλευκο” ραντάρ, ωστόσο η Καϊζερσλάουτερν κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά παίρνοντας τον παίκτη το καλοκαίρι του 2011.

Αρχικά στην Budesliga και εν συνεχεία στην δεύτερη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος, ο Φορτούνης ολοκλήρωσε την παρουσία του στα γήπεδα της χώρας ύστερα από 77 εμφανίσεις με τα χρώματα της Καϊζερσλάουτερν, παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής για τα πάτρια εδάφη, αυτή την φορά για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Το καλοκαίρι του 2014 ο 23χρονος μέσος υπέγραψε με τους Πειραιώτες, ενισχύοντας το ελληνικό στοιχείο στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Ενδοιασμοί για την περίπτωση του υπήρχαν. Όχι για το αν πρόκειται για καλό ποδοσφαιριστή, αυτό ήταν γνωστό, αφού είχε προλάβει να γίνει και διεθνής. Αλλά για το κατά πόσο θα μπορούσε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του φορώντας μια φανέλα που είναι συνυφασμένη με μπόλικη πίεση και μεγάλες απαιτήσεις.

Δεν είναι άλλωστε λίγα τα παραδείγματα νεαρών Ελλήνων παικτών που αποκτήθηκαν ως πολλά υποσχόμενοι, χωρίς εντέλει να δικαιώσουν ποτέ τις προσδοκίες που συνόδευαν το ταλέντο τους. Ειδικότερα σε έναν σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός οι ευκαιρίες είναι λίγες. Αν τις εκμεταλλευθείς, έχει καλώς. Διαφορετικά βλέπεις το όνομα σου να προστίθεται σε μια μακρά λίστα με αυτούς που δεν τα κατάφεραν.

Στο ποδόσφαιρο της χώρας εξάλλου υπάρχει μια ξενολαγνεία και τις περισσότερες φορές ο οπαδός -της οποιαδήποτε ομάδας- είναι πιο ανεκτικός σε περιπτώσεις ποδοσφαιριστών από το εξωτερικό, σε σχέση με τους Έλληνες.

Ο Κώστας Φορτούνης πάντως έδειξε να αντιλαμβάνεται όλα τα παραπάνω και στην πρώτη του σεζόν στο Λιμάνι κατάφερε να αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας του Ολυμπιακού. Την κάθε ευκαιρία που πήρε τους πρώτους μήνες της σεζόν φρόντισε να την εκμεταλλευθεί, δείχνοντας τουλάχιστον πως αξίζει άλλη μια.

 

Και προϊόντος του χρόνου κατάφερε να ισχυροποιήσει την παρουσία του στο ρόστερ, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά μια θέση στο έμψυχο δυναμικό των “ερυθρολεύκων” την επόμενη σεζόν. Μέχρι στιγμής, ο Φορτούνης μετράει 30 συνολικά ματς με την φανέλα του Ολυμπιακού, με απολογισμό 7 τέρματα (τρίτος σκόρερ του Ολυμπιακού) και 4 ασίστ.

Καθόλου άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς πως ο 23χρονος μέσος έχει αγωνιστεί μόλις 5 φορές και τα 90 λεπτά, άλλα 8 ματς ξεκίνησε βασικός και έγινε αλλαγή, ενώ 17 φορές πέρασε στο ματς ερχόμενος από τον πάγκο. Συνολικά 1356 λεπτά συμμετοχής.

Είχε και τις κακές του μέρες ο Έλληνας διεθνής χαφ, ωστόσο αυτό κρίνεται φυσιολογικό στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό και από την στιγμή που δεν έχει σταθερό ρόλο και χρόνο συμμετοχής. Συνολικά πάντως ο Φορτούνης έδειξε τον τρόπο που οφείλει να λειτουργεί ένας νεαρός ποδοσφαιριστής που θέλει να πετύχει στο Λιμάνι.

Να είναι σοβαρός, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να πατήσει στον αγωνιστικό χώρο, να δουλεύει στην προπόνηση το διάστημα που δεν παίζει και πρωτίστως, να παρουσιάσει οξυδέρκεια και άμεσα αντανακλαστικά όταν του δοθεί η ευκαιρία. Γιατί δεύτερη μπορεί να μην υπάρξει.