Στεφάνι στην Κόκκινη Πλατεία κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας

 

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία

st6

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψή του ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου.

Τον έλληνα πρωθυπουργό συνόδευσαν, εκτός από την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Μόσχα, οικογένειες αντιστασιακών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανάμεσά τους ήταν η Αγνή Σιδερίδου, κόρη της ηρωίδας της Αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου, ο Αλέξανδρος Διονυσιάδης και η Λιουμπόφ Κελεσίδη.

Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής φρουράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που αφιέρωσε χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τιμά τους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό και πως με αυτό τον τρόπο τιμάει και τους έλληνες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ, θα περιλαμβάνουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, ζητήματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεων, ενέργειας, τουρισμού και μορφωτικής – πολιτιστικής συνεργασίας, εν όψει και των εκδηλώσεων του αμοιβαίου Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας- Ρωσίας».

Συγχρόνως, οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ο αρχικός προγραμματισμός του πρωθυπουργού ήταν να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 9 Μαΐου μαζί άλλους διεθνείς ηγέτες έπειτα από πρόσκληση Πούτιν για συμμετοχή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 70χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.Ωστόσο, αποφασίστηκε επίσπευση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο, ενώ θα ακολουθήσει και η επίσκεψη στις 9 Μαΐου.

Το ταξίδι φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσει τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο, καθώς ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τη Μόσχα, την ώρα που κορυφώνονται οι συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές.

«Όποιος λοιπόν θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς την Μόσχα» ήταν το μήνυμα που έστειλε προ ημερών ο γερμανός Γκίντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανέφερε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα πως θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα υπολογίζει (σ.σ. ο Αλ.Τσίπρας) ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια, «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ρωσία».

«Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν σε ερώτηση για το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα.

Η Αθήνα προσδοκά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα άμεση σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Έμφαση δίνεται στη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό project, τον αγωγό Turkish Stream, αλλά και στο παράθυρο που άνοιξε πρόσφατα για μερική -έστω- άρση του ρωσικού εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.

Τα δύο παραπάνω θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακοινωθούν ως αποτελέσματα της διμερούς συνάντησης Τσίπρα – Πούτιν.

Κι ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Μόσχα, το EuroWorking Group θα συνεδριάσει τη Μ.Τετάρτη και τη Μ.Πέμπτη. Εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί το ελληνικό πακέτο των μέτρων -βελτιωμένο και ενισχυμένο- με στόχο την επίτευξη μίνιμουμ συμφωνίας, για να ανοίξει και πάλι η κάνουλα της ρευστότητας προς την Ελλάδα.

Κρεμλίνο:  Όλο το φάσμα των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσσίας θα συζητήσουν Πούτιν-Τσίπρας

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί στις συνομιλίες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε ο κ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες» και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων».

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα, που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά «νέα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».

Με τη σειρά της, η βοηθός του ρώσου υπουργού Σβετλάνα Νικήτινα είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα «δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών».

Νωρίτερα σήμερα σε δημοσίευμα της οικονομικής ημερήσιας Κομερσάντ, ρωσική κυβερνητική πηγή φέρεται να έχει δηλώσει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα.

Η ρωσική πηγή συνέδεσε το δάνειο και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, που προμηθεύεται η Ελλάδα, από την απάντηση στο γνωστό ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης.

Το δημοσίευμα της Κομερσάντ παραθέτει ως εξής τη δήλωση της ρωσικής κυβερνητικής πηγής: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα εκπτώσεων στην τιμή του φυσικού αερίου: η τιμή του συνδέεται, σύμφωνα με το συμβόλαιο με την αξία του πετρελαίου, η οποία τους τελευταίους μήνες μειώθηκε σημαντικά.

»Επίσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων. Αλλά εδώ με τη σειρά μας ενδιαφερόμαστε για κινήσεις προσέγγισης, ειδικότερα ως προς την απόκτηση από τη Ρωσία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα».

Όπως υπενθυμίζει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, τελευταία φορά, που είχε έρθει έλληνας Πρωθυπουργός στη Μόσχα ήταν, ο Γ. Παπανδρέου, στις 16 Φεβρουαρίου 2010.

Η τελευταία συνάντηση ηγετών των δύο χωρών έγινε, πάντως, στις Βρυξέλλες στις 28 Ιανουαρίου του 2014, σχολιάστηκε, όμως, περισσότερο για τις λευκές πλαστικές καρέκλες εξοχής, που παραχωρήθηκαν στους δύο ηγέτες, παρά για τα αποτελέσματά.

Πιθανή η εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο λέει ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας

Η Ρωσία δεν αποκλείει να εξαιρεθούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία από το εμπάργκο που έχει επιβάλει στην εισαγωγή τροφίμων από τη Δύση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ.

Παρόλα αυτά μια συμφωνία για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί εμπάργκο είναι απίθανο να συναφθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αύριο, Μ.Τετάρτη, και μεθαύριο στη Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Φιοντόροφ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στη Μόσχα

Το πρόγραμμα των επαφών του πρωθυπουργού αρχίζει στις 10 το πρωί της Τετάρτης, με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 13:00 θα μεταβεί στο Κρεμλίνο όπου θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Βλ.Πούτιν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, η συνάντηση θα διαρκέσει μία ώρα.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Το απόγευμα ο Αλ.Τσίπρας θα συναντηθεί με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.

Την Πέμπτη 9 Απριλίου ο πρωθυπουργός θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).

 

πεσόντες.