Ένας Τρικαλινός «άρχων» στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού

doumas_kentriki

Ο Απόστολος Ντούμας από τις Καρυές ήταν για 20 χρόνια η ψυχή της Πειραϊκής ομάδας

(*) Στην κεντρική φωτό ο Απόστολος Ντούμας στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού το 1965 στην μέση κάτω από το παράθυρο. Διακρίνονται οι Γιάννης Φρονιμίδης, Ορέστης Παυλίδης, Παύλος Βασιλείου, Αριστείδης Παπάζογλου, Μίμης Πλέσσας, Αργύρης Νεοφώτιστος, Χρήστος Ζαντέρογλου.

Από το 1954 έως το 1974 ο Απόστολος Ντούμας ήταν ο φυσικοθεραπευτής της ομάδας του Ολυμπιακού και από τα χέρια του πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα του Πειραϊκού συλλόγου. Μουράτης, Ρωσσίδης, Μπέμπης, Μουστακλής, Σούλης, Καραπατής, Ιωάννου, Δαρίβας, Υφαντής, Στεφανάκος, Θεοδωρίδης, Πολυχρονίου και άλλοι μεγάλοι άσσοι αφήνονταν στα μαγικά χέρια του Τρικαλινού που έζησε και συνεργάστηκε από κοντά με πολλούς προπονητές ανάμεσα στους οποίους και ο περίφημος Ουγγρος Μπούκοβι!

Ο Απόστολος Ντούμας για 20 συναπτά έτη δεν έλειψε από κανένα εντός ή εκτός έδρας παιχνίδι των ερυθρολεύκων και ταξίδεψε με τον Ολυμπιακό σε όλο τον κόσμο: «Είχαμε πάει σε ένα τουρνουά στην Αμερική και μέναμε στην Νέα Υόρκη σε ένα ξενοδοχείο απέναντι από τους Δίδυμους Πύργους που εκείνη την εποχή χτιζόταν. Κάθε πρωί που ξυπνούσαμε είχαν ρίξει και άλλους δύο ορόφους!!!» θυμάται χαρακτηριστικά.

Ο Απόστολος ξεκίνησε την πορεία του ως αθλητής του Γ.Σ Τρικάλων και με σπουδαίες επιδόσεις στις ρίψεις, στους δρόμους και στο άλμα εις μήκος εισήχθη στην Γυμναστική Ακαδημία από την οποία και αποφοίτησε το 1954.

Εκλήθη από τον Ολυμπιακό να εργαστεί ως γυμναστής στο Τμήμα Στίβου αλλά επειδή παράλληλα είχε τελειώσει και την Σχολή Φυσικοθεραπείας (στην οποία αργότερα έγινε επίκουρος καθηγητής) βρέθηκε και στην ομάδα ποδοσφαίρου.

doumas_1

Ο Απόστολος Ντούμας με τον συντοπίτη του Στέλιο Βάσκο στις Καρυές σε μία βραδιά προς τιμήν του ποδηλάτη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ήταν μέλος της ομάδας των έξι συνεχών τίτλων (1953-59) ενώ όταν μετέπειτα κατέβαινε ο ΑΟΤ στην Αθήνα για παιχνίδια πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του και στους «κυανέρυθρους».

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Μίμη Ζάχου ενός περιστατικού στην Λεωφόρο στα μέσα της δεκαετίας του 60: «Παίζαμε με τον Παναθηναϊκό και έκανε πολύ κρύο. Ήρθε λοιπόν πριν το παιχνίδι ο Ντούμας και μας έδωσε θερμαντικές κρέμες. Εμείς δεν ξέραμε πώς να τις χρησιμοποιήσουμε και αντί να τις βάλουμε στα πόδια και στα χέρια τις βάλαμε στο πρόσωπο. Πήραμε φωτιά και ρίχναμε νερό για να σβήσουμε!!!».

Ο Απόστολος Ντούμας σήμερα ζει ήρεμα στην Βάρη Αττικής με την σύζυγο του και με τον γιο του ενώ έρχεται τακτικά στα Τρίκαλα. Πριν από λίγα χρόνια είχε παραχωρήσει δύο δίωρες συνεντεύξεις στον αείμνηστο Πάνο Γεραμάνη στο κρατικό ραδιόφωνο ο οποίος του είχε κάνει και ένα αφιέρωμα στα «Νέα» απ’ όπου αντλήσαμε αρκετά στοιχεία.