Η Μέρκελ κάλεσε τον Τσίπρα στο Βερολίνο

H καγκελάριος Μέρκελ επικοινώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό απευθύνοντας του πρόσκληση να επισκεφθεί το Βερολίνο.

aa1

Με τις ελληνογερμανικές σχέσεις να βρίσκονται στο ψυχρότερο σημείο τους από την έναρξη της κρίσης και το χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας για το πρόγραμμα της Ελλάδας να εξαντλείται σε ανησυχητικό βαθμό, η καγκελάριος Μέρκελ επικοινώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό απευθύνοντας του πρόσκληση να επισκεφθεί το Βερολίνο.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, η κ. Μέρκελ ζήτησε το πρωί τηλεφωνικό ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στις 16:30.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η καγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική Καγκελαρία τη Δευτέρα 23 Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση.

Η πρόσκληση Μέρκελ έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, την ώρα που ταμεία αδειάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και η ρευστότητα φθίνει.

Ζητούμενο της επίσκεψης είναι και η αναθέρμανση των ελληνογερμανικών σχέσεων οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν ηλεκτριστεί επικίνδυνα.

Στόχος της Γερμανίας, η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ

Νωρίτερα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει ότι «πολιτικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης στο σύνολό της παραμένει η διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται».

«Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε αυτόν τον πολιτικό στόχο -και δεν υπάρχουν διαφορές στο σημείο αυτό ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την καγκελάριο- να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η γερμανική κυβέρνηση έχει εργαστεί στην κατεύθυνση αυτή από την έναρξη της κρίσης και για αυτό συνεχίζει να εργάζεται» είπε.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένα βήματα και τώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς της τρόικας. Σε αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας και σε αυτό θα έπρεπε να επικεντρώσει την προσοχή της και η Αθήνα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτώμενος σχετικά με πρόσφατη τοποθέτηση Σόιμπλε, όπου απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είπε ότι η δήλωση θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στο πλαίσιο της συζήτησης, αλλά τόνισε και ότι «η δήλωση μένει ως έχει, δεν υπάρχει κάτι για να ερμηνεύσουμε ή να πάρουμε πίσω» και ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε «δεν συμμετέχει σε εικασίες, μόνο πού και πού σε συζητήσεις».

Ερωτηθείς εάν εξετάστηκε για την Ελλάδα μια λύση στο πρότυπο της Κύπρου, επισήμανε ότι υπάρχουν στην ΕΕ οι γενικοί κανόνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίοι, όμως, εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ειδική κατάσταση κάθε χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Βαρουφάκη στο ARD, διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ όψιν της τη θετική εκτίμηση του Έλληνα υπουργού για την ταμειακή κατάσταση της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν σχολιάζει τέτοια θέματα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την διαβεβαίωση του κ. Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα θα πληρώσει όλους τους πιστωτές της, υπενθύμισε ότι αυτό προκύπτει και από την συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ επανέλαβε ότι στις προσωπικές συναναστροφές των δυο υπουργών υπήρχε πάντα σεβασμός.