Ο θρυλικός Mr. Spock του «Star Trek» δεν είναι πια εδώ

 

Ο ηθοποιός Λέοναρντ Νίμοϊ  έφυγε για το μεγαλύτερό του ταξίδι σε ηλικία 83 ετών

00000004

 

Ο Mr. Spock, o αξιωματικός του Enterprise με τα μυτερά αυτιά, ο πιο εμβληματικός ίσως χαρακτήρας  της θρυλικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Star Trek», ο ηθοποιός Λέοναρντ Νίμοϊ, έφυγε τη ζωή σε ηλικία 83 ετών και βύθισε στη θλίψη μια ολόκληρη γενιά που ζούσε για να βλέπει στην τηλεόραση της εποχής (συνήθως ασπρόμαυρη) τις περιπέτειές του.


Η πρώτη τηλεοπτική σειρά του Star Trek προβλήθηκε στις Η.Π.Α. από το 1966 ως το 1969 και αποτελείται από 80 επεισόδια. Περιέγραφε τα ταξίδια του διαστημοπλοίου Enterprise κατά την “πενταετή αποστολή του να ανακαλύψει παράξενους νέους κόσμους, να αναζητήσει νέα ζωή και νέους πολιτισμούς, να φτάσει θαρραλέα εκεί που κανείς δεν έχει φτάσει ποτέ”. Πλοίαρχος του σκάφους ήταν ο Τζέιμς Τ. Κερκ (James T. Kirk, τον υποδυόταν ο Γουίλιαμ Σάτνερ) και πρώτος αξιωματικός ο Σποκ (Mr. Spock, Λέοναρντ Νίμοϊ), γιος του Βουλκάνιου πρέσβη Σάρεκ και της γήινης συζύγου του. Συμμετείχαν ακόμη ο γιατρός ΜακΚόι (Leonard McCoy, ΝτεΦόρεστ Κέλι), ο Ρώσος πλοηγός Πάβελ Τσέκοφ (Pavel Chekov, Γουόλτερ Κένιγκ), ο πηδαλιούχος Χικάρου Σούλου (Hikaru Sulu, Τζορτζ Τακέι), η αξιωματικός επικοινωνιών Ουχούρα (Uhura, Νισέλ Νίκολς) και ο Σκοτσέζος μηχανικός Σκοτ, ή χαϊδευτικά “Σκότι” (Montgomery Scott, Τζέιμς Ντούχαν). Παρά το γεγονός ότι η πρώτη τηλεοπτική σειρά είχε τριετή μόνο διάρκεια, συνέχισε να προβάλλεται στις τηλεοράσεις των Η.Π.Α. και άλλων χωρών επί πολλά χρόνια, δημιουργώντας σταδιακά έναν μύθο.

Τη δυσάρεστη είδηση έδωσε στη δημοσιότητα η σύζυγός του, Σούζαν Μπέι Νίμοϊ, στους New York Times, διευκρινίζοντας πως έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.