Η γερμανική Βουλή υπερψήφισε παράταση της ελληνικής βοήθειας

 

Στην ονομαστική ψηφοφορία της Bundestag 542 βουλευτές ψήφισαν «ναι» στην παράταση της ελληνικού προγράμματος σε σύνολο 631 βουλευτών. Τριαντα δύο είπαν «όχι» ενώ καταγράφηκαν 13 αποχές.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση της Γερμανικής Βουλής για την επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup, δεν είναι καθόλου εύκολη παρά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών.

«Ψηφίστε, όχι για να δώσουμε περισσότερα λεφτά, αλλά περισσότερο χρόνο» ήταν το μήνυμα του Γερμανού υπουργού προς τους συναδέλφους του, θέλοντας να δώσει το στίγμα της σημερινής ψηφοφορίας που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής.

«Μας είναι απίστευτα δύσκολο. Δεν πρόκειται για νέα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για παράταση της ήδη υπάρχουσας, συμφωνηθείσας οικονομικής βοήθειας. Έχει κλονιστεί πολύ η η εμπιστοσύνη μας» είπε χαρακτηριστικά και ανέδειξε ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει.

Σχετικά με το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι στην Ελλάδα «αλλά οι Γερμανοί έχουμε αποδείξει πως είμαστε αλληλέγγυοι και πιστοί στο όραμα της ενιαίας Ευρώπης».

«Η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη. Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν σημαίνει ότι πρέπει τα κράτη-μέλη να εκβιάζονται» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πάντα σεβαστά «η Ελλάδα ούσα μέσα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί».

Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας ότι πήραν σημαντικές αποφάσεις για την επιβολή δομικών μεταρρυθμίσεων και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος διάσωσης χωρίς προηγούμενη συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών. «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα». «Η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» είπε.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη γερμανική Βουλή είναι το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διεκόπη από παρεμβάσεις βουλευτών τόνισε ότι «δεν έχει διάθεση» για τέτοια και ότι το ζήτημα «είναι πολύ σοβαρό».

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση παραβρίσκεται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας υπό την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Απ’ την πλευρά του ο ηγέτης του κόμματος Die Linke Γκρεκόρ Γκίζι ζήτησε την προώθηση ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για τον ευρωπαϊκό Νότο που έχει γονατίσει , όπως είπε, από την οικονομική κρίση.

Τόνισε μάλιστα ότι η πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στην Ευρώπη είναι μία «πολιτική καμικάζι» οδηγώντας σε ανεργία και ύφεση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που αμφισβητεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλονται», είπε ο κ. Γκίζι.

Ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς είπε πως το 90% της βοήθειας προς την Ελλάδα επιστρέφει στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες και σημείωσε ότι «αυτά τα πολιτικά χρέη δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ. Δεν υπάρχει λογική στην πολιτική σας. Πρέπει να βοηθήσουμε για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας ώστε να καταφέρει απ’ την πλευρά της να ανταποκριθεί στα χρέη της».

Καταλήγοντας ο κ. Γκίζι τόνισε πως το Die Linke θα υπερψηφίσει τη συμφωνία για «να δώσουμε χρόνο για να ανασάνει η Ελλάδα και την ευκαιρία για μία νέα αρχή». 

SPD: Ακόμα πληρώνουμε το λάθος του Παπανδρέου

Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του SPD Κάρστεν Σνάιντερ είπε πως συμφωνεί με τον Βόλφγανγκ Σόιμπλε ότι δεν είναι εύκολο να ψηφίσει κανείς την παράταση. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μάλιστα δήλωσε πως «ακόμα πληρώνουμε το λάθος του Παπανδρέου όταν πρόσφερε την επιλογή του δημοψηφίσματος».

Ο κ. Σνάιντερ τόνισε πως «υποστηρίζουμε την ανάπτυξη, υποστηρίζουμε την παροχή βοήθειας ώστε να αυτοβοηθηθούν και για περισσότερη Κοινωνική Δικαιοσύνη. Όμως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως αυτοί που κέρδισαν πολλά και έχουν πλούτο στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσουν επίσης».

Υπογράμμισε πως μία επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν είναι η απάντηση, γιατί τα χρέη της χώρας είναι σε ευρώ. «Η δραχμή πιθανόν να υποτιμηθεί 50% και αυτό θα σήμαινε διπλασιασμό των χρεών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα δεν καταβάλει πια τόκους για τα δάνεια που έχει λάβει μετά την αναδιάρθρωση του χρέους.

777733