Βρίσκεστε εδώ: Sportrikala.gr » ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΡ » ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΣΚΙ » Δυο τρία φιλικά γαυγίσματα σκύλων κάνουν τον γέρο τσέλιγκα να αγναντέψει και να μας καλωσορίσει σαν να ήμασταν παιδιά του.

Δυο τρία φιλικά γαυγίσματα σκύλων κάνουν τον γέρο τσέλιγκα να αγναντέψει και να μας καλωσορίσει σαν να ήμασταν παιδιά του.

ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΦΤΕΡΗ

 

Πέρασαν κάποια χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα ανάβασης στη Φτέρη από την δυτική πλευρά της. Φέτος, τέλος Αυγούστου, προτιμήσαμε την ανάβαση από την ανατολική πλευρά που είναι πιο εντυπωσιακή, επίπονη και μακρινή.

Με το μικρό τζιπ βρεθήκαμε αργά απόγευμα του Σαββάτου στα Επινιανά το όμορφο χωριό των Αγράφων. Μικρή στάση για καφέ  και πληροφορίες για το πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τον στόχο μας από την θέση «Μέρσια».

Δεν καθυστερήσαμε και διασχίζουμε το χωριό προς τα δυτικά. Από εκεί η κάθετη δασωμένη πλαγιά καταλήγει εκατοντάδες μέτρα κάτω, στην ρεματιά του γνωστού φαραγγιού του Ασπρορέματος. Τώρα ο δασόδρομος γίνεται δύσκολος, στενός και άγριος. Με λίγη υπομονή μετά από 5-6 δύσκολα χιλιόμετρα βρισκόμαστε στο τέλος του δασόδρομου, στη θέση «Μέρσια». Εδώ είναι η αφετηρία μας για το πρωινό ξεκίνημα. Στην όμορφη πλαγιά, αργά το σούρουπο, ένα μεγάλο κοπάδι πρόβατα βόσκει κατευθυνόμενο στην στάνη, χαμηλότερα.

Δυο τρία φιλικά γαυγίσματα σκύλων κάνουν τον γέρο τσέλιγκα να αγναντέψει και να μας καλωσορίσει σαν να ήμασταν παιδιά του. Τον χαιρετάμε και του ζητάμε  την άδεια να κατασκηνώσουμε σε μικρό ξέφωτο πάνω από την στάνη του. Από εκεί το ξημέρωμα της άλλης μέρας θα περπατήσουμε για την κορυφή της Φτέρης.

Με μεγάλη εγκαρδιότητα ο κυρ Στέφανος και ο Γιώργος, ο μεγάλος γιος του μας χαιρετούν και μας καλούν να περάσουμε μαζί το βράδυ στην στάνη τους. Δεν το αρνηθήκαμε γιατί θα ήταν μεγάλη προσβολή γι αυτόν τον γνήσιο αγραφιώτη να μην δεχτούμε την πρόσκληση του.

Η μέρα σιγά-σιγά σβήνει, το κοπάδι μαζεύεται στην πέτρινη κατασκευή που το προφυλάσσει το βράδυ από τους κρύους ανέμους που κατεβαίνουν από τις πλαγιές του βουνού. Το σκοτάδι πέφτει για τα καλά και το λιγοστό φως των καντηλιών μας βοηθά να δειπνήσουμε όλοι μαζί στο μικρό ξύλινο τραπέζι κουβεντιάζοντας μέχρι τα μεσάνυχτα. Πρόχειρο μάζεμα του τραπεζιού και γρήγορο στρώσιμο των απλών κρεβατιών. Το αμυδρό φως που έρχεται από το εικονοστάσι μας συνοδεύει στον ύπνο μας.

Πριν καλά-καλά χαράξει, ο Γιώργος κάνει τους καφέδες που θα μας τονώσουν όλη την μέρα. Εμείς ξεκινάμε για την κορυφή και ο κυρ Στέφανος με τον γιό του ετοιμάζονται για το κοπάδι τους.

Η αρχή της πορείας μας είναι κανονική. Την πρώτη μικρή ρεματιά την περνάμε χωρίς δυσκολία πέφτοντας σε δύσκολη κάθετη πλαγιά με καμένα από χρόνια έλατα. Η ψηλή φτέρη και ο άγριος βάτος μας δυσκολεύουν για ώρα, μέχρι την πρώτη ράχη που είναι μπροστά μας. Εκεί, το πρώτο φως του ήλιου πέφτει πάνω μας. Απέναντί μας τώρα ορθώνεται αδιαπέραστο στον ορίζοντα το εντυπωσιακό ανάγλυφο των κορυφών της Λιάκουρας και της Φτέρης. Η πορεία μας μακρινή, ο καημός μας μεγάλος.

Συνεχίσουμε σε αραιά έλατα και περνώντας από μικρή πηγή κοντά στον μοναδικό πλάτανο κατηφορίζουμε για αρκετή ώρα χωρίς μονοπάτι ως την μεγάλη ρεματιά που έρχεται από την πλαγιά της Φτέρης.

Εκεί διακρίνεται μέσα στα χαλιάδια μικρό μονοπάτι που καταλήγει σε εγκαταλειμμένο δρόμο που έρχεται από τον οικισμό Βλαχοπούλα. Φτάνουμε εκεί μετά από αρκετή ώρα. Στη συνέχει αφήνουμε τον δρόμο και ανηφορίζουμε την μεγάλη ρεματιά που έρχεται από το μεγάλο πέρασμα από τον αυχένα προς τις κορυφές της Φτέρης. Ως εκεί πάνω, η ανάβαση μας επίπονη και με μικρές στάσεις.

Σε λίγη ώρα βγαίνουμε στον αυχένα της Πρατίνας που είναι και το εντυπωσιακότερο μέρος για αγνάντεμα προς την λίμνη Κρεμαστών, και τα όρη του Βάλτου. Κάτω στην άκρη του γκρεμού, το χωριό Γρανίτσα Ευρυτανίας. Μια αναπάντεχη συνάντηση. Ένας Γρανιτισιώτης με τον γιό του που ανέβηκαν να θαυμάσουν την θέα από αυτό το ύψος. Σύντομη κουβέντα μαζί τους και ξεκινάμε τώρα βόρεια πάνω σε κορυφογραμμή με κατεύθυνση την κορυφή της Φτέρης.

Έχοντας συνεχόμενη οπτική επαφή της ράχης, πότε κατεβαίνουμε χαμηλά και πότε ψηλά, τέλος περνάμε από δύσκολο κάθετο πέρασμα προς την κουφή. Εκεί η προσοχή μας είναι τεταμένη και το τελευταίο κουράγιο αλιεύεται μέσα από την ψυχή μας. Θυμηθήκαμε το δύσκολο πέρασμα στην Κακκόσκαλα και το Λούκι του Ολύμπου.

Σε λίγα λεπτά βρισκόμαστε εκεί ψηλά στην Φτέρη που η δημοτική μούσα δίκαια την έχει τραγουδήσει. Από εδώ τώρα τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Τις κορυφές της Πελοποννήσου, τα γνωστά νησιά του Ιονίου, τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και μεγάλο μέρος της Μακεδονίας και άλλα τόσα. Τώρα, μετά από μια ώρα ξεκούρασης και με τα μάτια να παίζουν παντού παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής. Περνώντας από τον οικισμό Βλαχοπούλα, καταλήγουμε και πάλι με το σούρουπο στη Θέση «Μέρσια» για ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Στέφανο και Γιώργο Αβράμη και στη συνέχεια φεύγουμε για τα Επινιανά.

 

 

Τα νέα του Συλλόγου .

Το Σαββατοκύριακο 11-12/10 έχουμε προγραμματίσει διάσχιση του φαραγγιού το Βίκου, από το Μονοδένδρι έως το Μικρό Πάπιγκο. Περισσότερες πληροφορίες, την Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.

Πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.trikalasport.gr και στο Facebook.

Συντάκτης

Άρθρα : 8781
web: www.sportrikala.gr - E-mail: sportrikala@sportrikala.gr

© Sportrikala.gr | Κατασκευή ιστοσελίδας Plushost.gr

Scroll to top